Alkalmazásbemutató: SimpleForecast

Ma egy időjárás-jelentő szolgáltatást próbálunk ki, amely két alkalmazásból tevődik össze, az alapprogram mellett ugyanis egy különálló widget is elérhető. Mindkét program Péntek József keze munkáját dicséri, az alkalmazások ingyenesen beszerezhetők az Android Marketen keresztül. A futtatáshoz értelemszerűen egy androidos készülékre van szükség, amelyen a Google által karban tartott operációs rendszer 2.1-es, vagy újabb verziója fut.

Te is alkalmazásfejlesztő vagy?

Ha szeretnéd, hogy az általad fejlesztett mobilos alkalmazásról is írjunk a Mobilarena hasábjain, írj egy e-mailt a hello@mobilarena.hu címre! Előtte azonban megkérünk, hogy olvasd el a az alkalmazások megjelentetésével kapcsolatos felhívásunkat!

Felhasználó vagy?

Támogasd a magyar alkalmazásfejlesztőket azzal, hogy az ingyenes szoftvereket letöltöd, ezzel növelve az adott applikáció számlálóját! A fejlesztők nevében is köszönjük!

Az alap program a SimpleForecastApp névre hallgat, amely egy igen beszédes név. Az alkalmazás ugyanis tényleg nagyon egyszerű, mindössze egy főoldalból és egy, a beállítások számára fenntartott felületből áll. Előbbi az aktuális hőmérséklet és páratartalom mellett a szél erejét és irányát is jelzi, az időjárásról pedig egy kis piktogram és egy rövid szöveg is árulkodik. A felső sávban a négy napos előrejelzést olvashatjuk; a képeket megérintve egy rövid szöveges leírást is kapunk. A beállítások között a szokásos opciókat találjuk: a mértékegységek és a tartózkodási hely mellett nyelvet (angol vagy magyar) is választhatunk. A helymeghatározás lehet szöveges vagy GPS-alapú, valamint azt is megadhatjuk, hogy a program mennyi ideig várjon a GPS-adatokra.

Mint azt már említettük, a minialkalmazást külön kell lerántatnunk a Marketről. A SimpleForecast névre hallgató widget 4x1 helyet foglal el a főoldalon, az aktuális időjárás mellett a három napos előrejelzést is tudtunkra adja. Az egyes napoknak megfelelő képecskéket megérintve egy rövid szöveges leírást kapunk az adott napra várható időjárásról, amely mindössze pár másodpercig látszik. A widget beállításai között az előzőekhez hasonló opciókat találunk. Megadhatjuk a tartózkodási helyet (itt valamiért nincs GPS-alapú pozicionálás), a használni kívánt mértékegységet, a frissítési intervallumot, a háttérszínt és a betűk színét. Mindkét alkalmazás a Google időjárás-szolgáltatásától szerzi az adatokat.

A programok előnye a minimalizmusban rejlik, mindkét alkalmazás nagyon kevés helyet foglal, valamint az erőforrásokkal is kesztyűs kézzel bánik. Bár a kezdeményezés jó, az azért tisztán látszik, hogy van hova fejlődni, néhány különböző méretű és ikonkészletű minialkalmazás mindenképpen jól jönne. A widget kapcsán a GPS-alapú pozicionálás is hiányzik, hiszen így újra és újra meg kell adnunk a tartózkodási helyet, ha elutazunk. Emellett a két alkalmazás összekötése sem lenne egy utolsó dolog, hiszen így kvázi két programunk van egy feladatra. Ettől függetlenül érdemes kipróbálni a két appot, főleg, ha valakinek bejön a minimalista dizájn. A widgetet ezen a linken lehet letölteni, az alkalmazáshoz pedig ez a hivatkozás tartozik.

Értékelés: SimpleForecast (Android 2.1)
Használhatóság Felületek és grafika Ár/érték arány Letöltés
8 / 10 pont 7 / 10 pont 10 / 10 pont ingyenes (widget / app)

dr. Kind

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés