Apple M2 Ultrákon futhatnak az iPhone egyes AI funkciói

Pár feladatot lokálisan végez majd el az Apple telefonja, de a legtöbbet a cég szerverein, M2 Ultra chipeken.

Érdekes pletykákkal állt elő a Bloomberg a június 10-i WWDC-n bemutatkozó iOS 18 mesterséges intelligencia feladataival kapcsolatban. A pletykák szerint az Apple a végleges verzióban ősszel megjelenő iOS 18 és iPadOS 18 rendszert több AI funkcióval is ellátja, viszont az iPhone modellek ARM lapkái, akár az A17 Pro a legfrissebb iPhone 15 Pro modellekben sem lesznek képesek minden feladat elvégzésére.

A cikk szerint az olyan egyszerűbb feladatok futnak majd direktben a készüléken, mint például az értesítések összegzése, de a komplexebb modellek használatát igénylő feladatok, mint képgenerálás, dokumentum tartalmi összegzése már az Apple szerverein zajlik majd. Ezeket pedig az Apple az Nvidia termékei helyett a saját Apple M2 Ultra chipjeivel látja el egyelőre. Az M2 Ultra tavaly debütált a Mac Pro és Mac Studio számítógépekben, utódja pedig a héten az új iPad Pro tabletekben bemutatott M4 lehet.

Az Apple M2 Ultra tulajdonságai
Az Apple M2 Ultra tulajdonságai [+]

A választás viszont így sem a legészszerűbb hatékonyság szempontjából. Az M2 Ultra gépi tanulási teljesítménye 31,6 TOPS (billió művelet másodpercenként), az M4 ezt az Apple által elmondott értékek szerint 36 TOPS-ra emeli kevesebb RAM-mal és kisebb memória sávszélességgel. Összehasonlításként az Nvidia GeForce RTX 4090 GPU-k AI eredményei 1300 TOPS körül mozognak, és vannak az Nvidiának ennél komolyabb megoldásai is a B2B üzletágban. A Bloomberg szerint az Apple adatbiztonsági okokból választhatja a saját chipjeit, de a lap szerint egyes feladatok így is átkerülhetnek harmadik fél szervereire. Ilyen harmadik fél lehet például a Google és annak szerverei, akinek a Geminijét a pletykák szerint használja majd az Apple.

Előzmények

Hirdetés