Nincs több főgombos iPad, van helyette nagyobb Air és Pro M4 chippel

Frissítette táblagépes kínálatát az Apple, bemutatkozott az első OLED kijelzős modell és a mesterséges intelligenciában erős M4-es lapka.

Több mint egy év telt el anélkül, hogy frissítette volna az Apple a táblagépeinek kínálatát, május 7-én viszont 41 perc alatt lezavarták ezt. Maga a termékbemutató videó annyiból érdekes, hogy elvileg egy iPhone-nal rögzítették az egészet, ha valaki szeretné, ide kattintva vissza lehet nézni. Az iPad család felépítését tekintve sokat nem változott, vagyis nem érkezett Ultra, Pro Max vagy összehajtható modell, ennél konzervatívabb frissítések voltak, így az aktuális hivatalos kínálat aljáról indulva vesszük végig ebben a cikkben, hogy mi lett a nagy iPad frissítés évében 2024-ben.

Az iPad mini ugyan lemaradt a prezentációban a képről, de továbbra is kapható
Az iPad mini ugyan lemaradt a prezentációban a képről, de továbbra is kapható (forrás: Apple) [+]

A belépőszintről az Apple kipurgálta a 9. generációs iPadet, vagyis nincs több Lightning csatlakozóval, 3,5 mm-es csatlakozóval és főgombbal szerelt Apple tablet. Helyére lép a 10. generációs iPad, amit 2022-es bemutatásakor teszteltünk is. Változás nincs rajta, 64 GB-ról indul, hivatalos magyar ára 179 990 forintra csökkent a legolcsóbb verziónak. Marad ugyanakkor a kínálatban a 10. generációs iPaddel kompatibilis Lightning csatlakozós Apple Pencil érintőceruza, ennek a 49 990 forintos ára változatlan.

A következő lépcső árban felfelé haladva az iPad mini hatodik generációja. Ismerjük már ezt is 2021 óta, tesztünk itt, ára 249 990 forintról indul, lapozhatunk.


[+]

Harmadik és negyedik helyen érkezik listánkra az új, hatodik generációs iPad Air, kapásból két méretben, Apple M2 SoC-vel. A cupertinói cég azt mondja, a két méretben érkező Air lényege, hogy az iPad Pro által bevezetett úttörő technológiákat elérhetőbb áron biztosítsák. A 11 és 13 hüvelykes modell egyaránt Liquid Retina kijelzőt kapott (IPS LCD), és az eltérő méret miatt eltérő felbontással (2360 x 1640 pixel 11”-en, 2732 x 2048 pixel 13”-en) érkeznek, de egyezik a képpontsűrűségük (264 ppi). A 13”-es modellre az Apple kicsit magasabb fénysűrűséget ígér, de ezen kívül nincs különbség. Újdonság még az iPadek megjelenésében, hogy a kamera a kijelző keretén a rövid oldal közepéről átkerült a hosszanti oldal közepére, így fekvő tájolásban való használat az alapértelmezett.

iPad Air két méretben
iPad Air két méretben [+]

Face ID arcfelismerő továbbra sincsen, maradt a bekapcsoló gombba integrált Touch ID ujjlenyomat-leolvasó. A készülékház formája nem változott, viszont a Cellular modellekről eltűnt a fizikai SIM-foglalat, ezentúl az iPad készülékek is csak eSIM-mel működnek. És ha már eltűnt dolgok, akkor arra is érdemes felkészülni, hogy a tablet mellől kikerült a fali adapter, csak egy 1 méteres USB-C kábel jár már az iPad Air mellé. A készülékház 100%-ban újrahasznosított alumíniumból van.


[+]

A hardver a nyolcmagos CPU-t és tízmagos GPU-t bevető Apple M2 chip körül, ezzel háromszoros sebességelőnyt ér el a tablet az Apple A14-es, és kétszeres előnyt az Apple M1-es chippel szerelt iPad Air gépekhez képest. A RAM 8 GB, a tárhely 128 GB-ról indul, 1 TB-ig lehet ugrásonként duplázni. Van Wi-Fi 6E modem és opcionális 5G, illetve a Type-C port USB 3-ra váltott és akár 10 Gbps sebességet is elérhet adatátvitelkor. 16 magos Neural Engine van az M2-ben, ezt az új iPad Air is megkapta, és képes kezelni így az Apple Pencil Pro és Apple Pencil USB-C ceruzát, valamint az Apple Pencil lebegtetése funkciókat.

Az új iPad Air legfontosabb tulajdonságai
Az új iPad Air legfontosabb tulajdonságai [+]

Az előlapi kamera 12 megapixeles és nagyobb a látótér, a hátlapi felbontása is ugyanekkora, LED villanó nincs. Maradtak a sztereó hangszórók, a nagyobb modell állítólag jobb mélyekkel operál. Az Apple itthon május 15-től árulja, de már rendelhető az új Air, az induló ára 299 990 forint a 11”-es modellnek és 399 990 forint a 13”-es verziónak. Van kék, lila, csillagfény (fehér) és asztroszürke (fekete) színváltozat.

A kínálat csúcsán két iPad Pro ül, ezek is 11 és 13 hüvelykes méretben. Mindkettő az új Apple M4-es chipet használja, ami a TSMC második generációs 3 nanométeres gyártási technológiájával készülő lapka, új benne a kijelzőmotor, és képes hardveresen gyorsított hálóárnyékolásra és sugárkövetésre, ezzel az Apple szerint akár négyszeres sebességet elérve videók renderelésekor az M2-höz képest. A bemutatón a legtöbb figyelmet az NPU kapta, ami 16 magjával a cég szerint képes elérni a 38 TOPS-ot (billió művelet másodpercenként) és ezzel ugyanazt a teljesítményt hozza, mint a legfrissebb AI feladatok elvégzésére képes PC-s lapkák, miközben az M4 negyedannyit fogyaszt. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a Qualcomm Snapdragon X Elite eléri a 45 TOPS-ot.

Az új iPad tabletekben debütál az Apple M4 chip
Az új iPad tabletekben debütál az Apple M4 chip (forrás: Apple / The Verge) [+]

A CPU akár tízmagos is lehet, itt négy nagy teljesítményű és hat energiatakarékos mag dolgozik össze, ám itt van egy de. Ezt csak az 1 TB és 2 TB tárhellyel szerelt iPad Pro modellek használják, és ezek 16 GB RAM-ot is kapnak, az alapszintű 256 GB-os és az 512 GB-os iPad Pro változatok kilencmagos CPU-t kapnak, ezekben az M4-es chipekben három nagy teljesítményű és hat hatékonyságra fókuszáló mag dolgozik együtt, és ezek mellé csak 8 GB RAM jár. A GPU minden modellben ugyanaz a tízmagos egység, és megegyezik a 120 GB/s memória-sávszélesség is.

Két színben az iPad Pro M4-ek
Két színben az iPad Pro M4-ek [+]

Egyéb változás is van az új iPad Pro modelleken, ezek egyike, hogy a hátlapról az ultraszéles kamera eltűnik, csak egy széles látószögű 12 megapixeles marad, mellette LiDAR és True Tone LED villanó. A 12 megapixeles előlapi kamera itt is átkerült a keret hosszanti oldalára, az Apple ezeket az iPadeket is fekvő tájolású használatra szánja. Az ezüst és asztrofekete színekben készülő alumínium házas táblagépek az eddigi legvékonyabb Apple cuccok, a 11”-es modell 5,3 mm vastag, a 13”-es verzió pedig 5,1 mm csupán.


[+]

Szintén fontos változás, hogy mindkét modell OLED kijelzőre vált, ezt Ultra Retina XDR-ként hívja az Apple. A kijelző 10 és 120 Hz között képes adaptív frissítésre, akár 1600 nites fényességet is elérhetnek HDR tartalom lejátszásakor, egyébként 1000 nitet ígérnek SDR és XDR tartalmakra. Az 1 TB és 2 TB tárhellyel szerelt modellek választhatók tükröződésmentes nanotexturált védőüveggel. A képpontsűrűség itt is egységes (264 ppi), így a felbontás a 11”-es modellben 2420 x 1668 pixel, a 13”-es verzióban pedig 2752 x 2064 pixel. A panelek lefedik a P3-as színskálát, lamináltak, és kompatibilisek az Apple Pencil Pro és USB-C ceruzákkal.


[+]

Május 15-től kaphatók ezek a készülékek is, a 11 hüvelykes változat 499 990 forintról, a 13”-es modell 649 990 forintról indul. A dobozban egy USB-C kábelt és a nanotexturált üveggel szerelt modellekhez törlőkendőt ad az Apple, fali adaptert külön kell beszerezni.


[+]

Két új kiegészítőről is szó volt az iPadek mellé. Ezek egyike az új Magic Keyboard iPad Próhoz, ami 149 990 vagy 169 990 forint mérettől függően, teljes magyar kiosztással is rendelhető, és újdonsága, hogy nagyobb lett az érintőfelület rajta, valamint kapott egy sor funkcióbillentyűt. Ezek mellett könnyebb és kisebb is lett, az Apple szerint tökéletesen illik a Pro felhasználók igényeihez. Feketében és fehérben lehet rendelni, az új iPadekkel együtt május 15-én kezdik majd kiszállítani. Csak az M4-es iPad Pro modellekkel kompatibilis.

Az új Magic Keyboard iPad PróhozAz új Magic Keyboard iPad Próhoz Az új Magic Keyboard iPad Próhoz (forrás: Apple / 9to5Mac) [+]

Az M4-es iPad Pro és az M2-es iPad Air modellekkel egyaránt használható az Apple Pencil Pro érintőceruza. Ez lényegében a harmadik generációja az Apple ceruzájának, formáját tekintve nem tér el a második generációtól. Van azonban benne haptikus visszajelzéshez egy rezgőmotor, illetve kapott új szenzorokat, melyekkel a ceruza forgatása és megszorítása is használható beviteli parancsként a támogatott programokban. A fejlesztők megkapják az API-t, amivel implementálhatják saját alkalmazásaikba ezeket. A Pro modell ezen kívül képes fellépni a Lokátor hálózatra és jelezni helyzetét a térképen. Ez is május 15-től kapható, magyar ára 62 990 forint, ami egyezik a második generációs Apple Pencil árával.

Az Apple Pencil Pro tulajdonságai
Az Apple Pencil Pro tulajdonságai (forrás: Apple) [+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés