Az Android 7.1.1 újdonságai

A Nexus 6P-re kijött fejlesztői rendszerváltozat segítségével körbejárjuk, mire lehet az év végén érkező, első nagy Android Nougat frissítésben számítani.

Sok-sok újdonsággal startolt el augusztusban az Android 7.0 Nougat (informatívabb értesítések és beállítások, osztott képernyős mód, új emojik, fájlalapú titkosítás, háttérben folyó rendszerfrissítések, kiterjesztett Doze, DPI-növelés, adattakarékosság stb.), aztán a Pixel mobilok októberben olyan új feature-öket kaptak, amelyek egy része bizonyosan nem látogat el más telefonokra, vagy csak később. Ilyen a keresőóriás személyesebb hangsegédje, a Google Assistant, a Pixel Kamera alkalmazás, a Pixel Indító, az új HDR+ fotófeldolgozó algoritmus vagy a végtelen (tömörítetlen) fotótárhely. Az Android 7.1-et futtató Pixelek bemutatkozásakor ráadásul hiába nyomkodták a Nexus tulajdonosok a rendszerfrissítés keresése gombot, nem érkeztek meg még csak a fejlesztői 7.1-es képfájlok sem.


[+]

Múlt héten aztán csak befutott az Android Beta Programban résztvevők készülékeire az immáron 7.1.1-es számozású fejlesztői változat, amit mi is feldobtunk a Nexus 6P-re, és egy sor újdonságot találtunk, még ha nem is a Pixel telefonok legjobbjait. Nincs (még) Assistant és maradt a régi három androidos kezelőgomb, a Google Now indító és a kameraszoftver is. Az értesítési panel tetején viszont immáron öt kapcsoló helyett hat van, juhé! A home gombot hosszan lenyomva eddig a Google képernyőképet készített, és a róla kiolvasott tartalmakra, képekre rákeresett, a legfőbb találatot jelezte és hozzákapcsolt indítóikonokat, ez volt a Google Now On Tap. Keresés a képernyőn néven ez a funkció továbbra is működik, csak függőlegesen több találatra is elérhetők funkciók, mint további keresés, kapcsolódó app megnyitása, stb. A főoldalon a home gombra tapadva pedig egy hasznos képernyő ugrik fel a Google Now kártyák, a közeli helyek és alapfunkciók listájával (emlékeztető, esemény, időzítő, ébresztő, navigálás).


[+]

A beállítások menü ugyebár informatívabb lett, noha balról a régi fajta listanézet is előgördíthető volt. 7.1.1 alatt ez megmaradt, jobbról viszont most egy új panel, a Támogatás érhető el a tippekkel és a súgóval, illetve régió szerint telefonos vagy chates támogatással (nálunk egyik sem érhető el). Az Intelligens tárhelyet aktiválva nyugodtan törölni lehet a Fotók (galéria) tartalmát, ha ugyanis a szinkronizálás a Google tárhelyre aktív, ezek a képek a felhőben megmaradnak, a telefonon pedig tárhely szabadul fel.


[+]

Döbbenetes, de eljött a pillanat: a bekapcsológombra hosszan tapadva már nem csak a kikapcsolás, hanem az újraindítás is opció, dobpergés. A Daydream VR platform fontos a Google-nak, és immáron opció a homályosítás és a vibrálás csökkentése mód a jobb virtuális valóság élményért. Arról nem szól a fáma, hogy a Nexus 6P Daydream View kompatibilis lett-e.


[+]

Egy kellemes újdonság átkerült a Pixelekből: bizonyos alkalmazásikonokat hosszan megérintve 3D Touch-hoz hasonló extrafunkciók ugranak fel: a videofelvételt kiválasztva mindjárt lehet a mozgóképrögzítést indítani. Az iPhone-okkal vagy a Huawei P9 Plusszal szemben persze nem erős, hanem hosszú nyomásra ugrik fel az app shortcut elnevezésű lista, és utána fel kell emelni az ujjat egy funkció kiválasztása előtt. Ha ekkor megint hosszan rányom az ember egy lehetőségre, indítóikon készíthető az adott funkcióhoz. Végül pedig a Google billentyűzete is fejlődött: immáron animGIF-eket is behúz a netről, úgyhogy egy beszélgetésben az egy (mozgó)kép többet mond ezer szónál elv végre érvényesülhet. Akad ismét pár új emoji, expozícióállítás a kameraszoftverben, váltás a kamerák között dupla csuklórázással, illetve egy-két mozgásvezérlési funkció és egyéb, apróbb változtatások. Még csak az első 7.1.1-es fejlesztői változat érkezett meg a Nexus 6P, 5X és Pixel C készülékekre (a többire csak később), úgyhogy várható csiszolgatás és fejlődés a végleges, év végi publikálása előtt.

Azóta történt

Előzmények

  • Elérhető az Android 7.1.1 Developer Preview

    Az ígéreteknek megfelelően még októberben befutott a első komolyabb Nougat frissítés fejlesztői, béta változata.

  • Meghalt a Nexus, éljen a Pixel!

    Új névvel és divatmajmoló formával kaphatók az idei Google mobilok. De hogy jutottunk el a Nexus 4 piacrengető árazásától a több százezres Pixelekig, és mi jár a mesterséges intelligencia fejében?

  • Android Nougat rendszerbemutató

    Kivesézzük a legújabb zöld robotos verzió minden csínját-bínját, beleértve az osztott képernyős elrendezést, az újfajta értesítéseket és a fájlszintű titkosítást.

Hirdetés