Az egészségügyi adatok központja lesz Androidon a Health Connect

Minden oda kerül, a felhasználó pedig eldöntheti, hogy melyik alkalmazásokkal osztja meg például a napi lépésszámait vagy az alvási szokásait.

A Google I/O utolsó napján beszélt a Google arról, hogy új szolgáltatást (vele applikációt) és API-t kínál Health Connect néven. A program béta formában már elérhető a Play Áruházból (itt), viszont egyelőre nem sok haszna van, a beharangozott közreműködők ugyanis nem implementálták saját alkalmazásukba a Health Connectet. De mire is jó ez? A Health Connect lényege, hogy az androidos telefon, illetve az ahhoz csatlakozó okoseszközök által összegyűjtött egészségügyi adatokat egy helyre pakolja, átláthatóbbá és átjárhatóbbá tegye, valamint nagyobb kontrollt adjon a felhasználónak afelett, melyik programnak mire legyen rálátása.

Nagyon leegyszerűsítve így működik a Health Connect.
Nagyon leegyszerűsítve így működik a Health Connect. (forrás: Google)

Például ha valakinek Samsung telefonja van, amin a Samsung Egészség alkalmazást szeretné használni, de egy Fitbit aktivitásmérővel, akkor a Health Connecten keresztül beállíthatja, hogy a karperec által rögzített lépések és egyebek jelenjenek meg a Samsung által fejlesztett programban, ne pedig azok, amiket utóbbi maga határozna meg. Ezzel elméletben teljesebb képet kaphat a felhasználó egészségügyi állapotáról, valamint nem kell azzal sem bajlódnia, hogy manuálisan vigye át egyik alkalmazásból a másikba például egy futóedzés vagy egy sétálás adatait.

A Health Connect kezelőfelülete.A Health Connect kezelőfelülete.A Health Connect kezelőfelülete. A Health Connect kezelőfelülete. (forrás: Google Play) [+]

A Health Connect a bejelentés szerint a Google és a Fitbit mellett a Samsung Egészség, a Leap Fitness, a MyFitnessPal és a Withings által támogatott már indulás előtt. 2022 második felére ígért indulásakor a Health Connect képes lesz aktivitásokat (edzések, napi lépések) rögzíteni, testtömeget, menstruációs ciklust, bevitt kalóriákat, alvásokat naplózni, valamint egybe gyűjti majd a pulzusra, véroxigénszintre, bőrhőmérsékletre vonatkozó adatokat is. Indulásakor 50 különböző adattípust tud kezelni a Health Connect, mondja a Google. Az összegyűjtött értékeket titkosítva tárolja az eszközön a rendszer, nem kerülnek felhőbe. Azt, hogy melyik telepített alkalmazásból szerzi be és melyik telepített alkalmazásnak adja ki a mért értékeket a Health Connect, kézzel állíthatja be a felhasználó.

Előzmények

Hirdetés