Hirdetés

CES blog: La La Land

Merőben más lehetett száz éve a Hollywooddal épp egyesülő, nyugati formájában a spanyolok által alapított Los Angelest meglátogatni: 1919-ben pár százezerre rúgott lakossága, és leginkább a mai belváros vagy Downtown környékére koncentrálódott minden, amit ezért bátran lehet a metropolisz óvárosának becézni. De mit lehet tenni, ha az agglomerációjával együtt 15 milliósra duzzadt világvárosra a LOT légitársaság közbenjárásával szűk másfél nap maradt, helyi ismerős kiokosítása nélkül?

A Hollywood Blvd este
A Hollywood Blvd este [+]

Ügyes belépőt jelentenek a nyitott, emeletes turistabuszok, és elmond valamit a városka méretéből, hogy a reptér melletti hotelből a térképen arasznyi távolságra tűnő Hollywoodba is háromnegyed órát ment járatunk. Los Angeles kapcsán hallottam olyanokat, mint hogy „túl nagy”, „túl lélektelen” és „túl kaotikus”, „bezzeg San Francisco” – meg meglátjuk, a Grauman's Chinese és a Dolby Theatre, valamint a többi, a Hollywood Blvd-on elhelyezkedő látványosság rövid megismerése után mindenesetre a Downtown felé vettük az irányt.

A Paramount Pictures studiójának bejárata
A Paramount Pictures studiójának bejárata [+]

A régi belváros vastagon aláhúzta Los Angeles multi-kulturális, sokszínű pezsgését – ez tartja életben és fejlődésben a megapoliszt, ez adja különlegességét és frissességét, míg a világ más szegleteiben mintha a politika óvva intené az embert az „idegenektől”. Van egy sajátos habitusa a Los Angeles-ieknek, ami a városnak is karaktert ad, és a negyedekre is rányomja a bélyegét.

Chinatown piacának kapuja
Chinatown piacának kapuja [+]

Persze a filmipar is vastagon benne van a városkép alakításában – a Paramount stúdiója mellett például elsuhantunk, és hamar a város felhőkarcolói közé értünk – ezek a nyugati parton a legmagasabbak, és mivel a belvárosban kevés a hely és sok a szűk utca, számuk csak nő. Tucatnyi régi és új film helyszínére lehet ráismerni, de aki a GTA sorozattal játszott, az is azonnal otthon érzi magát. Engem Bunker Hill, a klasszikus film noirok népszerű dombja érdekelt, amit lényegében elhordtak, a villamost is elpakolták, cserébe olyan látványosságok fogadják az érdeklődőt, mint mondjuk a Walt Disney Concert Hall vagy mondjuk a The Museum of Contemporary Art.

A Walt Disney Concert Hall
A Walt Disney Concert Hall [+]

A Grand Park és a régi Los Angeles Városháza régi grandiózussága ma mintha borsószem méretűre zsugorodott volna, a történelmi Olive Street és mexikói zenészei, a legendás Chinatown és zsúfolt piaca (Central Plaza) vagy Little Tokyo egy-két, megmaradt indusztriális épülete pedig szinte hangyaméretű a sugárutak és felhőkarcolók között. Minden sarkon akad forgatási helyszín: a Financial Disctrict, a Staples Center és a Fashion District környéke sem kivétel. Ám időszűkében nem jutott a kívánt pár óra a Downtown körbejárására gyalogszerrel – várt minket Los Angeles felülnézetből, amiről a La La Land óta tudjuk, hogy egészen káprázatos látványt nyújt.

A Griffith Observatory...
A Griffith Observatory... [+]

A Griffith Observatoryt, James Dean ok nélkül lázadásának helyszínét örmény Lyft sofőrünkkel közelítettük meg, aki kioktatott minket a fegyveres rablásos negyed és a mellette közvetlen kiemelkedő, millió dolláros villák ellentmondásosságáról. Odafönt aztán tényleg leesett az állunk – a részben felhős idő ráerősített a különleges fényekre, és bár az obszervatórium maga zárva volt, akár a Halászbástyát, úgy épületét és parkját is körbe lehetett járni.

... és onnan Los Angeles
... és onnan Los Angeles [+]

Ahogy a nap az óceán mögött lebukott, úgy jutott eszembe Az óceánjáró zongorista legendájának főszereplője, aki nem mert New Yorkba lépni hajójáról, mert egyszerűen nem látta, hol a metropolisz vége. Itt ugyanez: ameddig csak a szem ellát, városi fények, Los Angeles egy kisebb országrész nagyságával vetekszik.


[+]

Hátrafordulva persze ott a Hollywood felirat, a hegyek mögött pedig már tényleg nem ez a település van. Régen egyébként Hollywoodland volt odaírva, BoJack Horseman világában pedig már csak Hollywoo maradt, de nem volt idő ezen gondolkodni, és pulóverünk hőtartásának a végére is értünk.


[+]

Ezúttal latin-amerikai sofőrrel Lyfteztünk le, aki egy darab szót nem beszélt angolul, némi spanyolt viszont mi kinyögtünk. A reptér felé tartó turistabusz sofőrjével viszont olyan kedélyesen elbeszélgettünk, hogy egy boltról kérdezősködtünk, és kérdés nélkül kitett minket egynél hotelünk közelében, hivatalos útvonalát megszakítva.


[+]

Kétféle emberrel találkoztunk Los Angelesben: az egyik (kevesebben vannak) a kérdésekre az aha, oké és hasonló rövid választ adták, nagyon sokan viszont lelkesen és segítőkészen reagáltak, bátran elcsevegve. Sok szót viszont mi már nem váltottunk egymással, a helyi éjfélt sem vártuk meg holtfáradtan (a magyar megünnepeltük, amikor Olvasóink is, csak itt épp kora délután volt).

A Santa Monica Beach, háttérben a Santa Monica Pierrel
A Santa Monica Beach, háttérben a Santa Monica Pierrel [+]

Reggel ugyanis felkaptuk Hyundai Tucson SUV gépjárművünket, és amolyan búcsúzásképpen belelógattuk lábunkat a Santa Monica Beach jéghideg óceánvízébe, fényképezkedtünk a legendás Route 66 végén a mólóra épült vidámpark mellett, majd elhagytuk az Angyalok Városát, mert a következő két nap San Francisco felé vezet utunk, kisvárosokon és moteleken át.

Azóta történt

  • CES blog: Ülj be, fiam, 1-es!

    Kalifornia legendás óceánparti útján haladva belefutottunk egy roppant takaros városkába, egy tipikus amerikai motelbe, karattyoló elefántfókákba és egy legendás hídba.

  • CES blog: Villamossal San Francisco legendás utcáin

    Kalifornia második legismertebb városa kompaktabb, barátságosabb és élhetőbb, mint a gigantikus Los Angeles, de lehet itt is egy lépéssel rosszabb negyedbe tévedni.

  • CES blog: Üdv, Nevada!

    A sivatagos Las Vegasba San Franciscóból Kalifornia hegyein és Lake Tahoe-n keresztül vezet az út, klasszikus amerikai motelekkel és „unalmas napokon” is kellő látnivalóval.

  • CES blog: USA verdikt

    Napsütéses levezetővel és eseménytelen hazautazással zárult az amerikai kiruccanás, ami felejthetetlenre és tanulságosra sikerült.

Előzmények

Hirdetés