Cserélhető objektíves fényképező lett a Xiaomi 12S Ultrából

A Leicával megálmodott koncepció elmossa a telefon és a fényképező határait.

Kétségtelenül megnyerő a Xiaomi 12S Ultra kameraszettje, a hátlapi tárcsán 1" típusú és 50,3 megapixeles óriásszenzorral (f/1,9, 23 mm, OIS), amihez 48 megapixeles ultraszéles (1/2", f/2,2, 13 mm) és 5x periszkópos zoommodul tartozik (1/2", f/4,1, 120 mm, OIS). A Leica pedig a Huawei-jel való szakítás után a Xiaomi személyében új partnerre talált, és a közös jövőt most egy piacra még nem kerülő, ám kétségtelenül érdekes 12S Ultra koncepcióváltozat demonstrálja, íme:

A Xiaomi konkrétan fogta az alapkészüléket, leoperálta hatalmas hátlapi kamerafedelet, és megerősített keretet helyezett vissza, amihez egy toldalékkal különféle Leica M-típusú objektívek csatlakoztathatók. Mivel középen eredetileg az ultraszéles kamera volt, ezt a modult lecserélték egy második 1"-es szenzorra, ám mobillencsét ezúttal nem került fölé. Azért viszont, hogy a szabadon maradó szenzor ne szennyeződjön, az egész kamerarészt karcálló zafírüveg védi, és fölé kerülhetnek az objektívek.

[+]

Ez a koncepció határozottan eltér a szokásos, külső lencsetoldalékoktól, amelyek a meglévő belső optikákkal egyetemben általában gyatra minőségben rögzítenek. Így viszont egyetlen, Leica M sorozatú optika gyűjheti a fényt alighanem ezúttal is egy Sony IMX989 típusú szenzorra, és mivel a koncepciókészülék sokféle objektívvel kompatibilis, megvan a profi és hobbifotósok álma: a cserebere és a fókusztávolsággal, illetve a mélységélességgel való játék.

[+]

Mindehhez a Xiaomi 6,73"-es, tűéles és fényes AMOLED panelen teszi hozzá komponálást zebra- és fókuszsávokkal az expozíció és az éles részek kontrolljához, ahogy a 10 bites DNG RAW rögzítés is opció, nem beszélve a többelemes képfeldolgozás vagy épp az azonnali megosztás előnyeiről, ami bonyolultabb külön fényképezőgépet használva. Íme, a Xiaomi galériája:

Itt pedig egy teljesebb fotógyűjtemény a Whylabtől:

Noha a 12S Ultra / Leica koncepcióból várhatóan nem lesz végtermék, közeleg a Xiaomi 13 széria, és ott már a Pro modell 1"-es szenzorra válthat. Ha pedig a gyártó lát fantáziát (egész pontosan komolyabb felhasználói lelkesedést) a cserélhető objektíves kameratelefon műfajában, a főszenzort középre tájolva és a mobillencse eltávolítását ügyesen megoldva újjáéledhet a mobilos modularitás, és szintet léphet a zsebfotózás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés