Fordított tortával készül a Google

Az Android 13 és 14 süteményes neve is megvan.

Bár különösebb oka nem volt, hosszú ideig az aktuális Android főverzió számozása mellé a platform fejlesztői süteményes nevet is odabiggyesztettek, sőt: gyakran animáció és rejtett játék tartozott a dologhoz. Az Android 1.5 Cupcake-re talán kevesen emlékeznek, a 2.3 Gingerbread, a 3.0 Honeycomb vagy a 4.0 Ice Cream Sandwich azonban ismerősebben csenghet, hiszen az Android gyorsan a világ legnépszerűbb operációs rendszerévé nőtte ki magát.

Android főverzió szobrocskák a Google campusán
Android főverzió szobrocskák a Google campusán (forrás: Tienhe) [+]

A 4.1 Jelly Bean, a 4.4 KitKat, az 5.0 Lollipop, a 6.0 Marshmallow, a 7.0 Nougat, a 8.0 Oreo vagy az Android 9 Pie már több százmillió készüléken futott egyidejűleg, és talán a profizmus, talán a felesleges utótag miatt a süteményes elnevezést a Google az Android 10-től kezdve elhagyta. Már ami a hivatalos titulust illeti, mert programozói szintén még mindig vannak édességes nevek, bár kevesen illetik a rendszerüket Android 10 Quince Tart, Android 11 Red Velvet Cake vagy Android 12 Snow Cone néven.

Jöhet egy szelet fordított torta?
Jöhet egy szelet fordított torta? (forrás: AV Caesar)

Az Android 13 már készül és Tiramisu a nem hivatalos utótagja, az XDA-developers programkódfejtői pedig jó eséllyel rábukkantak az Android 14 süteményes nevére, ami Upside Down Cake, vagyis fordított torta. Nyilván ez a rendszerverzió még odébb van, lévén az Android 13 érkezése is csak ősszel várható, ám sokan emlékeznek a korábbi nevekre, így biztos szívesen hallják, hogy a platform fejlesztői továbbra is édesszájúak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés