IFA 2017: Az LG ismét mindent beleadott, itt a csúcstelefonjuk

Az LG V30 elhagyta a másodlagos kijelzőt, helyette egész kis kávákkal, f/1,6-os kamerával és remek audio-képességekkel hódít.

A 2017-es IFA kiállításhoz kapcsolódó legkomolyabb mobilos bejelentést idén az LG részéről tekinthettük meg, az abszolút flagshipnek számító LG V30 és V30 Plus ugyanis itt mutatkozott be. A szupertelefonokat gyűjtő V-széria a másodlagos kijelzőről volt híres, ezt a vonalat azonban megtöri a harmadik generáció. Itthon sem a V10, sem a V20 (a japán-exkluzív V34 pedig pláne) nem volt túl elterjedt, a V30-cal azonban az európai piacot is komolyabban veszik. Eddig egyébként főleg Amerikában és Dél-Koreában voltak népszerűek ezek a csúcstermékek.


Sokan fogják ezt gondolni, amikor meglátják a készüléket. [+]

A V30 hatalmas, de gyönyörű készülék. Két oldalt nagyon enyhén lekerekített, egyébként kimondottan ergonomikus, 18:9-es kijelzője P-OLED (aktív mátrixos) technológiával újít, 1440 x 2880 pixeles felbontása pedig tényleg gyönyörű képet ad. 6 hüvelyken 536 ppi-s képpontsűrűséggel számolgatunk. Az elöl-hátul Corning Gorilla Glass 5-ös üveget fém keret fogja közre, az összeszerelési minőség ezúttal is lenyűgöző. A védelemről IP68 és MIL-STD 810G szabvány is gondoskodik, a vízállóságon túl 14-féle ütésállósági teszten ment át a kütyü, akárcsak a G6.


Igazság szerint nem a B&O Play miatt kiemelkedő a hangélmény, de a logó jól mutat. [+]

A megjelenítést a HDR10 profil támogatása és a Daydream névre hallgató Google-VR teszi teljessé, illetve a technológiát remekül kihasználó always-on funkciók sem maradtak el: aki csak erre használta az elődök másodlagos kijelzőjét, biztosan nem fog hiányt érezni. Bekapcsolt kijelzőnél egyébként egy oldalról előhúzható Floating Bar (lebegőablak) hozza el a gyorskapcsolókat, lényegében itt is az elődöknek megfelelő a funkcionalitás, egy-két újdonság van, például azonnali képernyőfelvétel, akár GIF-ben.


Az előlapi káva még a G6-énál is kisebb, alul és felül ugyanakkora, így a logónak elöl nem maradt hely. [+]

Nagyon sokat beszéltek a kameráról, továbbra is dupla megoldást alkalmaznak a hátlapon, kétféle gyújtótávolsággal. Van egy 16 megapixeles, 71 fokos, optikai képstabilizátorral és lézeres + fázisérzékelős autofókusszal kiegészülő kamera. Nagy újdonság az üvegből készült frontlencse: ez állítólag 4%-kal nagyobb fényáteresztést nyújt, az f/1,6-os apertúra pedig sokat segít az éjszakai fotók elkészítésében. Sokat javítottak a dinamikatartományon, és az is sokaknak szempont lehet, hogy természetesebb végeredményt hoznak a különböző színfilterek. megvannak a legfontosabb manuális funkciók (ISO, WB, zársebesség stb.), ezektől azonban annak sem kell félnie, akinek kevés a tapasztalata ilyen funkciókkal: a szoftverbe integrált GRAPHY nyújt segítséget a használatban, előre bemutatott végeredményekkel, kész sémákkal. A szenzor a Sony műhelyéből származik, IMX351-es típusszámmal.

A továbbfejlesztett zoom is egyedivé teszi a kameraszoftvert
A továbbfejlesztett zoom is egyedivé teszi a kameraszoftvert [+]

A hátlapon lévő második kamera nem autofókuszos, nincs benne OIS, viszont kiemelkedően nagy a látószöge, egészen pontosan 120 fokos. Ez némileg elmaradt a G5-ben és G6-ban megismertektől (135 és 125 fok), de nem jelentősen. Sokat beszéltek a videózási képességekről, a pro videós mód már az elődöknél is kimondottan hasznos volt, most azonban tekertek még egyet a dolgon: a digitális zoom mostantól nem csak központosan, hanem akár a kép valamelyik szélére, finom átmenettel is megtörténhet, és bár itt értelemszerűen kell minőségromlással számolni, alkalomadtán kimondottan jól jöhet a dolog. MPEG4-ben rögzíti a maximum 4K@30 fps sebességgel elkészülő videókat. Full HD-ban 60 fps-t tud, 720p-ben 120 fps a natív képkockasebesség, de a slo-mo mód egyébként 8-szoros lassítást is enged. A szelfiknél válthatunk nagy, illetve normál látószögű képek felvételek között, de ez csak szoftveres extra, egy darab, 90 fokos perspektívát adó kamera van itt.

A V-széria eddig is kedvelt volt az audiofil-felhasználók körében, és ez jó eséllyel mostantól sem lesz másképp, a V30 is kimondottan lenyűgözően szól, és a 3,5 milliméteres jack csatlakozót sem hagyták le róla. Az ESS műhelyéből származó Sabre ES9218P chipet kapott a mobil, ami alapvetően ugyanaz, mint a V20-ban lévő 32-bites, 394 kHz-es Quad digital-analóg átalakítóval szerelt egység, a hangsúlyt inkább a szoftveres finomhangolásokra helyezték.

Bővítették a zenei beállítások lehetőségét Bővítették a zenei beállítások lehetőségét
Bővítették a zenei beállítások lehetőségét [+]

Ennek megfelelően kerültek bele digitális szűrők, amik értelemszerűen még a konverzió előtt optimalizálják stílushoz a hangzásvilágot (kizárólag kábellel érhető el a funkció), és tudják nagyobb terűre, lágyabbra avagy tisztábbra, nyersebbre, részletgazdagabbra csinálni a végeredményt. Megmaradt a nagy impedanciás mód és a csatornánként állítható hangerő is, ezeket már ismertük korábbról.

A hardverről még nem esett szó, pedig ilyen téren sem lesz ok panaszkodni, a Qualcomm MSM8998, azaz Snapdragon 835 már rengeteg készülékben vizsgázott jól, és eddigi tapasztalatink alapján itt sincs vele probléma, egyedül a 4 GB RAM-ot haladta már meg egy-két konkurens. A V30 és V30 Plus közötti különbség kizárólag a tárhelyből adódik, előbbi 64, utóbbi pedig 128 GB-os.

Floating bar és állítható felbontás az új, Nougat-alapú rendszerben Floating bar és állítható felbontás az új, Nougat-alapú rendszerben
Floating bar és állítható felbontás az új, Nougat-alapú rendszerben [+]

A kezelőfelület szinte biztosan mindenkinek ismerős lesz, az LG-féle UX 6.0+ egyszerű, barátságos és könnyen kezelhető rendszer, amit évek óta csiszolgat a gyártó, és a jól megszokott, szeretett funkciók (Knock Code, QSlide+, stb.) mellett olyan dolgok is megjelennek, mint a Google Asszisztens vagy a hangfelismerős feloldás, ami a kijelzővel együtt állandóan aktív tud lenni, de a Qualcomm Aqstic Voice-nak köszönhetően nem fogyaszt vészesen sokat.

Végezetül az akkumulátorról ejtettek néhány szót: a cserélhetőséget feláldozták, a G6-hoz képest a kapacitást sem növelték meg, 3300 mAh maradt, viszont kihangsúlyozták, hogy az OLED kijelző fogyasztásán sokat nyertek az említett mobilhoz képest, és nem csak beépítés előtt vetik alá alapos teszteknek a telepet, hanem a telefon is folyamatosan monitorozza a hőmérsékletet, így a biztonság remélhetőleg garantált.

Négy színből választhatnak a vásárlók
Négy színből választhatnak a vásárlók [+]

Fekete, kék, ezüst és rózsaszín árnyalatokban érkezik a telefon, várhatóan a 200 000 és 250 000 forint közötti árszintre, ami ugyan nem a Galaxy Note8 vagy a várható új iPhone már-már extrémnek mondható árszintje, de egy okostelefonért továbbra sem kevés. Még akkor sem, ha B&O fülhallgató, Type-C-s USB OTG adapter és gyorstöltő is van a dobozban. A hazai megjelenésről és a pontosabb árazásról a nap folyamán igyekszünk információkat szerezni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés