Hirdetés

Íme, a Snapdragon 8 Gen 2

A Qualcomm új, 4 nanométeres csúcsszettje minden aspektusban erősebb és hatékonyabb lett. Bízunk benne, hogy teszi mindezt hűvös eleganciával.

A Qualcomm újgenerációs csúcslapkája 35%-kal jobb számítási teljesítményt ígér 40%-kal nagyobb hatékonyság mellett, míg a grafikus képességek 45%-kal nagyobb energiahatékonység mellett 25%-kal nőttek. Ezek szép nagy számok, a gyakorlatban nyilvánvalóan a hőtulajdonságok és a stabilitás lesz a mérvadó az egészen új kialakítású szett megítélésében.

Az órajelek megegyezek a Snapdragon 8+ Gen 1 órajeleivel, viszont a Gen 2 3,2 GHz-es, Cortex-X3-ra épülő Kryo Prime magja mellett négy teljesítménycentrikus (Performance) mag dolgozik 2,8 GHz-en, az energiahatékony klaszterbe pedig három, maximum 2 GHz-es Cortex-A510 mag került. A Perfomance halmazban két Cortex-A715-ös mag biztosítja a 64-bites kompatibilitást, a két korábbi Cortex-A710-es egység pedig a 32-bites architektúra támogatását. A szett természetesen együttműködik a legfrissebb memóriaszabványokkal, így az LPDDR5x rendszermemóriával és az UFS 4.0-s belső tárhellyel.

A grafikus feldolgozóegység a szignifikánsan magasabb teljesítmény és jobb energiahatékonyság mellett támogatja a Vulkan 1.3-at és a hardveres szintű sugárkövetést (ray tracing), illetve elsőként biztosítja mobilplatformon az Unreal Engine 5 Metahuman Framework támogatást, ami fotorealisztikus karaktermegjelenítést tesz lehetővé.


[+]

A szett támogatja a 144 Hz-es képfrissítést QHD+ felbontáson, illetve a 4K paneleket 60 Hz-en, az AV1-es kodek 8K 60 fps streamet is lehetővé teszi HDR mellett, külső megjelenítőn pedig a 4K 60 fps minőség a maximum HDR10+ és Dolby Vision támogatással. Videófelvételek esetében szintén opció a 8K 30 fps képkockaszám mellett, illetve rendelkezésre állnak a HDR10+, HLG és Dolby Vision formátumok.

Az egyszerre akár három kamerát kezelő 18-bites ISP maximum 200 megapixeles szenzorral hajlandó együttműködni, vagy három 32 megapixeles egységgel, a 108 megapixeles szenzorok pedig zérő záridőkésleltetéssel dolgozhatnak. A Sony Digital Overlap HDR (DOL-HDR) szenzorait és a Samsung 200MP HP3-at egyedileg optimalizálták, a képfeldolgozást pedig az új Cognitive AI támogatja.

Az új, INT4 Hexagon AI processzor 4,35-ször jobb teljesítménnyel támogatja a mesterséges intelligenciát például a képfeldolgozás és fordítási feladatok során a korábbi megoldásokhoz képest 60%-kal jobb energiahatékonysággal wattonként.


[+]

A FastConnect 78000 akár 5,8 Gbps-os sebességet biztosít WiFi 7 szabványon (802.11be), az X70-es 5G modem pedig eléri a 10 Gbps-os letöltési és a 3,5 Gbps-os feltöltési sebességet mmWave és sub-6GHz hálózaton. Az új modem részéről a dual SIM dual active módnak sincs akadálya, így egyszerre két kártya lehet aktív a hálózaton 4G+5G vagy 5G+5G kombinációban, mellesleg elsőként a Snapdragon a szettek történetében. Az 5.3-as Bluetooth és a Snapdragon Sound nem csak 48 kHz-es veszteségmentes audiostreamet kínál, de a valaha elért legalacsonyabb késleltetést játék közben 48 milliszekundummal.

A Snapdragon 8 Gen 2-t elsőként az Asus ROG, a Honor, az iQOO, a Motorola, a Nubia, a OnePlus, az Oppo, a Red Magic, a Sharp, a Sony, a Vivo, a Xiaomi, a Meizu és a ZTE készülékeiben próbálhatjuk majd ki, februárban pedig értelemszerűen csatlakozik a Samsung is, a Galaxy S23 széria esetében viszont még midig nem teljesen egyértelmű, hogy idén már kizárólag a Qualcomm TSMC node-on gyártott csúcsszettjével érkeznek az új modellek vagy marad a regionális eltérés. Jelen állás szerint az előbbi forgatókönyv esélyesebb, de várjuk ki.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés