Tiltás járhat az iPhone-on a túl hosszú EU-n kívüli időtöltésért

Ha valaki 30 napnál hosszabb időre az EU területén kívül tartózkodik, az iPhone nem enged majd telepíteni vagy frissíteni harmadik féltől származó alkalmazásboltból.

A héten megjelent az iOS 17.4 (és iPadOS 17.4), melyek az Európai Unió területén élőknek lehetővé teszik az EU digitális piacokról szóló törvénye értelmében, hogy az App Store mellett más alkalmazásboltokat és azokon keresztül programokat telepítsenek az iPhone-ra és iPadre. Ezzel egyidőben megjelent az Apple weboldalán egy új támogatási leírás az alternatív alkalmazásboltokról és ezek használatáról, melyben találhatók érdekes részletek. Egyrészt ahhoz, hogy a harmadik féltől származó piacteret és alkalmazást telepíteni lehessen, EU-s országban regisztrált Apple ID szükséges, EU-s ország régiójával, és fizikailag is az EU területén belül kell tartózkodni. Az Apple állítólag nem kéri le ennek hitelesítéséhez a telefon konkrét helyzetét, hanem az iPhone maga intézi el a lokáció azonosítását a készüléken, majd küld egy jogosultsági jelzést az Apple felé.

Szintén érdekes az a rész is, ami szerint az EU területén kívülre rövid időre utazó felhasználók “türelmi időszak” alá kerülnek, vagyis hozzáférnek az alternatív alkalmazás-piacterekhez és programjaikhoz, viszont “ha túl sokáig marad távol, elveszíti a hozzáférést bizonyos funkciókhoz – például nem telepíthet új alternatív alkalmazás-piactereket. Az alternatív alkalmazás-piacterekről telepített alkalmazások működni fognak, de nem lehet őket frissíteni arról a piactérről, ahonnan letöltötte őket.” A Verge cikke szerint a türelmi időszak 30 nap, minden ennél több már túl hosszú távolmaradásnak számít. Azok az alkalmazások, melyek további működéséhez időközben esetleg frissítés érkezik, használhatatlanná válnak addig, amíg a felhasználó vissza nem tér az EU területére.


[+]

Az Apple állítja, a harmadik féltől származó piactereken keresztül a már telepített alkalmazásokat ugyanúgy lehet majd kezelni a telefonon. Már ha az Apple egyáltalán engedi, hogy egy adott fejlesztő alkalmazás-piactere megjelenhessen az iOS-en, amitől az Epic Games jelenleg elég távol áll, miután a cupertinói vállalat megfosztotta őket fejlesztői licencüktől a céget bizonyíthatóan megbízhatatlannak minősítve. Az Epic az ügyben az Európai Bizottsághoz fordult, akik jelenleg vizsgálják az ügyet és további magyarázatot várnak az Apple-től a lépésre, írta meg a Bloomberg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Előzmények

Hirdetés