Márciusban nagyon megváltozik az iOS

Jön az iOS 17.4 és érkeznek az EU-ba az alternatív alkalmazásboltok és a játék streaming programok, megnyílik az NFC harmadik fél fizetési szolgáltatásai előtt, lecserélhető lesz a WebKit alapú Safari böngésző.

Az App Store 2008-as indulása óta nem látott méretű változás jön idén márciusban az Apple iOS operációs rendszerébe az Európai Unió területén. Az Apple január 25-én jelentette be, miként tesz eleget az EU által 2022 novemberében megszavazott digitális piacok törvényének (Digital Markets Act, DMA), a törvényben foglaltak teljesítésének határideje 2024. március 6-a.

Az iOS 17.4-es rendszerben, melynek első bétája már elérhető, megnyílik a lehetőség a harmadik féltől származó alkalmazásáruházak telepítésére és az azon keresztül történő alkalmazástelepítésre. Kikerülhető lesz az Apple fizetési rendszere és implementálhatóvá válik harmadik féltől származó fizetési megoldás az alkalmazásokba, illetve lehetővé teszi a fejlesztők számára az NFC chiphez történő hozzáférést, így az Apple Pay és a Wallet mellett harmadik fél fejlesztette érintésmentes fizetési megoldások is használhatók lesznek az iPhone-on. Szintén az iOS 17.4-gyel érkezik az a frissítés, mely lehetővé teszi, hogy a WebKit motorra épülő böngészők mellett más is telepíthető és futtatható legyen az iPhone-on, így érkezhet a Chromium alapon működő Google Chrome, Edge, Brave, Opera vagy Arc, illetve a Gecko alapú Mozilla Firefox is. A Google több mint egy éve dolgozik a nem WebKit-alapú Chrome-on iOS-re, és a felhasználóknak a 17.4-es frissítést követően lehetősége lesz arra is, hogy lecseréljék mondjuk erre az alapértelmezett Safarit. Az EU-n élőkön kívül a világ összes iOS-felhasználóját érinti az a változás, melyben az Apple engedélyezi a videojáték-streaming szolgáltatások, például Xbox Cloud Gaming, Nvidia GeForce Now, saját alkalmazásainak megjelenését az App Store-ban.

 

Az alternatív alkalmazásboltokat a felhasználók az adott bolt weboldalán keresztül tudják majd letölteni, ezeknek az App Store alternatíváknak viszont előtte át kell esniük egy vizsgálaton, melyben az Apple ellenőrzi őket. A felhasználóknak ezek után külön engedélyt kell adnia arra, hogy programokat telepíthessen a harmadik féltől származó alkalmazásbolt, és akár az adott alkalmazáspiac beállítható alapértelmezettként is majd az App Store helyett. Az alternatív boltokon keresztül elért applikációkra nem vonatkoznak majd az App Store irányelvei, így akár olyan programok is felkerülhetnek, melyeket az Apple eddig tiltott platformjáról, a legegyszerűbb példák az alkohol, drog, dohánytermék fogyasztását, mások bántalmazását vagy szerencsejátékot propagáló alkalmazások és a pornó.

Így nézhet ki az alternatív alkalmazásbolt telepítését megelőző figyelmeztető és megerősítő felület
Így nézhet ki az alternatív alkalmazásbolt telepítését megelőző figyelmeztető és megerősítő felület (forrás: MacRumors) [+]

Megmarad a fejlesztőknek a lehetősége arra, hogy az App Store-on kívül terjesztett alkalmazásába is beépítse az Apple fizetési rendszerét, ebben az esetben 3%-os további feldolgozási illetéket kell az Apple felé fizetnie. Megvan a lehetőség harmadik féltől származó, vagy saját fizetési szolgáltatás beépítésére is, ilyenkor nem kell az Apple felé további díjakat fizetni ezek használata után.

Amellett, hogy az Apple az App Store alternatíváit ellenőrzi, az alkalmazásokat és az alkalmazásterjesztési folyamatot is figyelemmel fogja kísérni rendszerük. A fejlesztők kötelezve lesznek arra, hogy alkalmazásuk egyetlen verzióját terjeszthetik az Apple platformján a különböző alkalmazásboltokban és be kell tartaniuk olyan követelményeket, mint az applikációk biztonsági ellenőrzése azok megjelenése előtt vagy a szenzitív adatok felhasználó beleegyezése nélküli gyűjtése és továbbítása.

Ezentúl a rendszer figyelmeztet majd arra is, ha a telepített alkalmazás nem támogatja az App Store-on belüli fizetési rendszert
Ezentúl a rendszer figyelmeztet majd arra is, ha a telepített alkalmazás nem támogatja az App Store-on belüli fizetési rendszert (forrás: 9to5Mac) [+]

Egyéb pénzügyi változások

Némileg átszervezi az Apple az alkalmazásokra vonatkozó illetéki rendszerét is az App Store-ra és az alternatívákra vonatkozóan is. A fejlesztők előtt meglesz a lehetőség arra, hogy akár egyáltalán ne fizessenek jutalékot az Apple-nek, de opció marad az is, hogy az eddig bevett gyakorlatot folytatva az App Store-on keresztül terjesztik programjaikat. Az App Store-ban a programok minimum 17%-os jutalékot fognak fizetni az Apple felé minden digitális tranzakció után, vagy 10%-ot, ha a fejlesztő és a program a kis vállalkozás kategóriába esik. A korábban említett további 3%-os illeték azokra a fejlesztőkre vonatkozik, akik az Apple fizetésfeldolgozó rendszerének használatát választják, ez kikerülhető alternatív fizetési módok használatával.

A fejlesztők egy ilyen felületen kalkulálhatják majd ki, mennyi lesz az Apple felé fizetendő alaptechnológiai díj alkalmazásuk után
A fejlesztők egy ilyen felületen kalkulálhatják majd ki, mennyi lesz az Apple felé fizetendő alaptechnológiai díj alkalmazásuk után (forrás: MacRumors) [+]

Bevezet az Apple egy új illetéktípust is alaptechnológiai díj (Core Technology Fee, CTF) néven. Ez a különösen népszerű alkalmazásokra vonatkozik majd, és fél eurót számláz azon fejlesztők felé — kivéve nonprofit szervezetek, iskolák és kormányzatok — alkalmazástelepítésenként, akiknek több mint egymillióan telepítik applikációját egy év alatt. Ez a freemium modellre építő programok kiadói számára lehet különösen megterhelő, de az Apple szerint a fejlesztők kevesebb, mint egy százalékának kell majd az alaptechnológiai díjat kifizetnie, a többieknek nem változik vagy csökken majd az Apple felé fizetendő illetékük mértéke az App Store új üzleti feltételei értelmében.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés