Hirdetés

LG blog: Optimus 3D előzetes

Olyan bő három hónappal ezelőtt kaptunk egy meghívót az LG hazai központjába, hogy még a piacra kerülés előtt kipróbálhassuk és megismerjük az Optimus 2X és Black modelleket. Most ismét jött egy meghívó, ezúttal az Optimus 3D kapcsán. Nem is volt kérdés, hogy érdekel-e minket, hiszen kit ne érdekelne egy 3D képernyővel szerelt mobiltelefon. De haladjunk csak szépen sorban. Az Optimus 2X volt ugyebár a világ első (vagy legalábbis elsőként piacra dobott) kétmagos processzorral szerelt mobilja. Az Optimus 3D ezen is túltesz és a szintén kétmagos processzor mellé kétcsatornás (dual channel) memóriát és persze az említett 3D, pontos nevén autosztereoszkopikus kijelzőt is világelsőként alkalmazza.

Sajnos azt el kell árulnom az olvasóknak, hogy az LG nem engedte, hogy fotókat vagy videót készítsünk a telefonról, így ezeket gyári képekkel pótoljuk és reméljük, hogy a szöveges beszámoló is kellően felkelti az érdeklődést iránta. Elsőnek nyilván a 3D kijelző érdekel mindenkit. A helyzet a következő: a telefon alapértelmezésben teljesen szokványos 2D módban üzemel. Ám amint megnyomjuk az oldalán lévő 3D menü gyorsgombot, máris egy térbeli menü ugrik fel, természetesen az összes 3D funkcióval. Megtudhattuk azt is, hogy a 3D effektust úgy érik el, hogy kvázi két réteg LCD képernyő (nem IPS panel, normál TFT) van egymásra illesztve, amiből alapesetben csak egy működik, a 3D aktiválásakor pedig a másik réteg is bekapcsol, ezzel válik térhatásúvá az egész. A fő trükk, hogy ehhez szemüveg sem kell, viszont az kétségtelen, hogy leginkább csak egy személy élvezheti ezt, mivel csak egy elég szűk látószögben és kb. 30-40 centiméteres távolságból lesz tökéletes a kép. Ha többeket szeretnénk szórakoztatni, akkor kiköthetjük 3D tévére, de erről kicsit később.

Az Optimus 3D lelke egy Texas Instruments processzor (OMAP4430), amely kétmagos, magonként 1 GHz-es órajellel. Ehhez tették hozzá az 512 MB-nyi kétcsatornás RAM-ot, ami azért elég masszív teljesítményt jelent. A nem végleges tesztpéldányokon a Quadrant programra 2700-3000 közötti pontszámok jöttek ki, ez azért jelzi, hogy nem valami lassú vacakról van szó. Szoftveres oldalról az Android 2.2 Froyo jelenti az alapot. Itt is megjegyezték, hogy lesz rá Gingerbread frissítés, az időpont egyelőre még nem ismert. Belsőleg egyébként gyakorlatilag egyezik a Black modellel, mert ezen is már az Optimus UI 2.0 fut, gesztusvezérléssel és minden hasonló csemegével. A különlegesség a már említett 3D menü, innen érhetjük el például a 3D YouTube lejátszót, a 3D játékokat és persze itt van lehetőségünk 3D fotókat vagy videókat felvenni. A hátlapon lévő két kamera egyenként 5 megapixeles, ezt 2D és 3D fotózásnál is kihasználhatjuk (sötétben LED villanó segít). Videó esetében 2D-nél fullHD 1080p, míg 3D-ben 720p a legnagyobb felbontás. Természetesen van HDMI-kimenet, amit szintén kipróbáltunk, mégpedig egyből egy 3D tévére kötve. Mondhatni igen látványos így nézegetni a fotókat és videókat, nem is beszélve a 3D játékokról, ráadásul ez esetben nem probléma, ha többen vagyunk, csak mindenkinek jusson szemüveg (mert ugye a tévéhez kell).

Ahogy az  talán a gyári képeken is látszik, az Optimus 3D külsőleg a 2X-re hasonlít leginkább. Elölről másképp néz ki, a hátsó rész viszont szinte majdnem ugyanolyan, leszámítva a fémes csík elhelyezését és persze a két kamerát. Fizikai paraméterben is majdnem azonos a kétmagos testvérrel, a minimális vastagságbeli többlet valószínűleg a kétrétegű kijelző számára írható. Az első benyomások tehát kedvezőek voltak, a 3D kijelző működik, bár kétségtelen, hogy vannak korlátai és biztosan nem fog úgy elterjedni, mint mondjuk maga az érintőképernyő. A hardver erős, és a kipróbált példány egyáltalán nem tűnt lassúnak. Egy fagyásba belefutottunk, ám ez persze még nem végleges, kereskedelmi változat volt. A hazai hivatalos megjelenés pontos időpontját még nem lehet tudni, annyit viszont elárultak, hogy már közel a start, ráadásul a T-Mobile honlapja jelzi is, hogy náluk hamarosan elérhető lesz. Ami viszont talán még nagyobb kérdés, az az ára, amiről egyelőre szintén nem tudtak nyilatkozni. Végül itt is szeretném megköszönni az LG részéről Kenyeres Tamásnak és kollegáinak a hivatalos időkereten jóval túlnyúló, igen részletes és színvonalas bemutatót. Reméljük, nemsokára részletes teszttel is jelentkezhetünk.

Rusi

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés