Megérkezett az Apple iPhone 14-es szériája

Négy új modell, változatlan amerikai árakkal és műholdas kommunikációval. Meg félig-meddig eltűnt szenzorszigettel.

iPhone 14 és 14 Plus

Visszatér a Plus modell az iPhone 14 mellé.
Visszatér a Plus modell az iPhone 14 mellé. (forrás: Apple) [+]

Az alapmodell 6,1 hüvelykes, a visszatérő Plus változat 6,7 hüvelykes Super Retina XDR kijelzőt használ, mindkettő az Apple saját tervezésű OLED panelje, 1200 nites fényességgel, kétmillió az egyhez kontrasztaránnyal és Dolby Vision HDR10, valamint HLG támogatással. Az iPhone 14 Plus az eddigi legjobb üzemidőt kínálja, ígéri az Apple, de nem számszerűsíti, hogy ez pontosan mennyit is jelent. A telefonok öt színben kezdenek: fekete, ezüstös fehér, kékes szürke, lila és piros.


(forrás: Apple) [+]

A lapka az új 14-es modellekben ugyanaz az A15-ös, ami a 13-as széria Pro modelljeiben dolgozott. Ez a gyakorlatban annyi előrelépés az alapmodell 13-as telefonokhoz képest, hogy van egy ötödik GPU-mag, pontosabban egy extra shader motor, ami segíti az ISP-t is.

Kívülről semmi nem különbözteti meg a 14-et a 13-tól a színeken kívül.
Kívülről semmi nem különbözteti meg a 14-et a 13-tól a színeken kívül. (forrás: Apple) [+]

A kamerarendszer viszont valamennyire új, 12 megapixeles a főkamera 1,9 mikronos pixelmérettel, f/1,5-ös rekesz mögött szenzorstabilizálással. A nagyobb mikronméret és fényérték segíti a gyenge fények közti fotózást, a cég szerint 49%-kal több fényt tud beengedni az új modell főkamerája, mint a tavalyi telefonok. Az ultraszélesről csak annyit mondtak, hogy gyönyörű képeket csinál, így valószínűleg ezen a szenzoron semmit nem változtattak. Az előlapi TrueDepth kamera maradt 12 megapixeles f/1,9-es fényértékkel, viszont kapott autofókuszt és a szoftvert felturbózták, hogy jobb képeket készítsen gyenge fényviszonyok közt is. Az Apple Photonic Engine néven emlegeti ezt, állítólag kétszeres minőségjavulást hoz az előlapi és az ultraszéles kamerához és két és félszerest a főkamerához. Videózás esetén újdonság a szoftverben az akciómód-stabilizálás, ami a teljes szenzorfelületet felhasználja overscan és roll korrekcióval.

Az iPhone 14-ek legfontosabb tulajdonságai.
Az iPhone 14-ek legfontosabb tulajdonságai. (forrás: Apple) [+]

Nem kamerás, de szoftveres újdonság a multi eSIM támogatás az iPhone-ban, az Apple dobja a SIM-tálcát is a telefonokból, egyelőre csak az Egyesült Államokban. Ez üdvözlendő döntés abból a szempontból, hogy a cég lényegében kényszeríti vele az operátorokat az eSIM technológia támogatására. Friss a telefonban a giroszkóp és a gyorsulásmérő, az Apple Watch Series 8-ban bemutatott balesetfigyelő funkciót az új iPhone-ok is tudják.


(forrás: Apple) [+]

Az iPhone 14-ek az első telefonok az Apple kínálatában, melyek képesek SOS üzenetet küldeni közvetlenül műholdas kapcsolaton keresztül az Egyesült Államokban és Kanadában. Az iPhone a keretet használja kiterjesztett antennaként, ehhez speciális hardverelemek is kerültek az iPhone 14-ekbe, az iOS pedig vizuális segítséget nyújt a felhasználónak, hogyan kell fognia a telefont, valamint merre kell tartania a készüléket ahhoz, hogy a műholdas kapcsolat fennmaradjon.

Így néz majd ki, amikor az iOS megmutatja a felhasználónak, merre tartsa a telefonját, hogy az lássa a műholdakat.
Így néz majd ki, amikor az iOS megmutatja a felhasználónak, merre tartsa a telefonját, hogy az lássa a műholdakat. (forrás: Apple) [+]

Természetesen szabad ég alatt kell állni ahhoz, hogy működjön a dolog. Mivel a sávszélesség limitált, így az iOS megírja a felhasználó helyett a segélykérő üzenetet is. Ehhez egy feleletválasztós játék szerűen végig kell nyomkodni egy pár lépésből álló menüt, ami kérdéseket tesz fel a vészhelyzettel kapcsolatban, a felhasználó válaszai alapján pedig generál egy segélykérő SMS-t. Ha tiszta ég alatt áll az ember, 15 másodperc alatt elküldi a telefon a segélykérő üzenetet műholdon keresztül egy földi állomásnak, ahonnan riasztják a vészhelyzeti szerveket. Újdonság, hogy a Lokátor alkalmazás is képes műholdas kapcsolaton keresztül megosztani egy felhasználó helyzetét. Az Apple két évig ingyen biztosítja a műholdas vészhelyzeti üzenetküldést az iPhone 14-et vásárlóknak az USA-ban és Kanadában.

A műholdas vészhelyzeti üzenetküldő az iOS-ben.A műholdas vészhelyzeti üzenetküldő az iOS-ben.A műholdas vészhelyzeti üzenetküldő az iOS-ben. A műholdas vészhelyzeti üzenetküldő az iOS-ben. (forrás: Apple) [+]

Az árazás marad a tavalyi, 799 dollár az iPhone 14 alapmodell és 899 dollár az iPhone 14 Plus. Szeptember 9-től előrendelhetők a telefonok, a 14-es modell szeptember 16-tól kapható, a 14 Plusra viszont várni kell egészen október 7-ig.

Az induló ár nem változott tavalyhoz képest.
Az induló ár nem változott tavalyhoz képest. (forrás: Apple) [+]

Az iPhone 14 Magyarországon 128 GB-os kiszerelésben 449 990 forintba kerül majd, a 256 GB-os 509 990 forint, míg az 512 GB-os 629 990 forint lesz. A 14 Plus drágábban, 499 990 forinton nyit, majd 559 990 forint a 256 GB-os és 679 990 forint az 512 GB-os modell.

iPhone 14 Pro és 14 Pro Max


(forrás: Apple) [+]

Míg a 14-es és a 14 Plus maradt a jól bevált notchnál, dinamikus szigetet kap a 14 Pro és a 14 Pro Max modell. Így hívja az Apple a kijelzőbe vágott pirulát és kört, melyekben a Face ID rendszer maradt, az OLED kijelző viszont annak feltételében változik a sziget körül, hogy mi jelenik meg a kijelzőn: értesítések, bejövő hívások, Face ID azonosítást jelző ikon, lejátszott zene, időzítő visszaszámlálás, aktív felvétel. Az Apple megnyitja a dinamikus sziget adta lehetőségeket a fejlesztők előtt is, így opció minden alkalmazásnak kihasználnia.

Az új, dinamikus szenzorsziget és pár példa arra, miként használja ezt ki az iOS.Az új, dinamikus szenzorsziget és pár példa arra, miként használja ezt ki az iOS.Az új, dinamikus szenzorsziget és pár példa arra, miként használja ezt ki az iOS. Az új, dinamikus szenzorsziget és pár példa arra, miként használja ezt ki az iOS. (forrás: Apple) [+]

A méretek maradtak a tavalyiak 6,1 és 6,7 hüvelykkel, de valamivel vékonyabb lett a keret, a kijelző pedig 2000 nites maximum fényerőre képes kültéren, az átlagos csúcs fényerő 1600 nit. S mivel LTPO panelről van szó, így opció az Always On Display is 1Hz-es frissítéssel. Az iOS úgy oldja meg az AoD funkciót, hogy totál letompítja a lezárt kijelzőn megjelenített tartalmat, amivel egyszerre láthatók a widgetek, az idő, valamint az értesítések is. A háttérképet úgy sötétíti el a rendszer, hogy felismeri és megőrzi a bőrtónusok természetes színeit a fotókon.

Így néz majd ki az AoD az iPhone 14 Pro modelleken.
Így néz majd ki az AoD az iPhone 14 Pro modelleken. (forrás: Apple) [+]

A Pro modellek új SoC-t is kaptak, az A16 Bionic dolgozik a készülékekben. 4 nanométeres gyártástechnológiával készül, 16 milliárd tranzisztort használ, két nagy teljesítményű és négy energiatakarékos mag van a CPU-ban, 16 magos a Neural Engine és 17 trillió számítást képes másodpercenként elvégezni. A cég szerint egy-egy fotó elkészítéséhez 4 trillió számítást végez el a CPU, a GPU, az NE és az ISP.

Az Apple szerint a konkurenciának még az A13 teljesítményét és használhatóságát sem sikerült beérnie, így az A16 Bionic biztosan overkill.Az Apple szerint a konkurenciának még az A13 teljesítményét és használhatóságát sem sikerült beérnie, így az A16 Bionic biztosan overkill. Az Apple szerint a konkurenciának még az A13 teljesítményét és használhatóságát sem sikerült beérnie, így az A16 Bionic biztosan overkill. (forrás: Apple) [+]

A főkamera ezentúl 48 megapixeles szenzort használ, 24 mm fókusztávolsággal, második generációs szenzoros stabilizációval és pixelnegyedeléssel 12 megapixeles képmérettel alap beállítások mellett. A Pro módban opció a 48 megapixeles RAW fotózás is, illetve a nagyobb felbontású szenzorral visszatér az iPhone-ba a 2X nagyítás is a telefotó kamera 3X-e mellé. A Pro modellekben frissül az ultraszéles kamera is, bár ez marad 12 megapixeles, nagyobb pixeleket és jobb makrófotózást ígér. A 3X-es telefotó kamerához nem nyúlt az Apple, a LED villanó viszont ezentúl állítható kilenc módban.

Új a főkamera az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max modellekben.
Új a főkamera az iPhone 14 Pro és 14 Pro Max modellekben. (forrás: Apple) [+]

Videózás szempontjából igazi újdonság csupán annyi, hogy a moziszerű felvételi mód ezentúl az FHD mellett támogatja a 4K felbontást is 30 és 24 képkocka / másodperc sebességgel is. A cég az üzemidőről csupán csak annyit mondott, hogy egész napos, jelentsen ez bármit is. Bár ha az A16 van olyan energiatakarékos, mint az A15 volt, akkor vélhetően nem kell majd naponta töltögetni a mobilt.

Az iPhone 14 Pro legfontosabb tulajdonságai és az amerikai árak.Az iPhone 14 Pro legfontosabb tulajdonságai és az amerikai árak. Az iPhone 14 Pro legfontosabb tulajdonságai és az amerikai árak. (forrás: Apple) [+]

Az árak változatlanok, maradt a 999 dolláros induló ár a 14 Pro esetén és 1099 dollár a 14 Pro Max esetén. Mindkét Pro modell rendelhető szeptember 9-től és szeptember 16-tól árusítja őket az Apple. A kínálatban bent marad az iPhone 12 és az iPhone 13 Mini 599 dolláros áron, a sima 13-as 699 dolláron, valamint az év elején bemutatott iPhone SE is 429 dolláron legolcsóbbként. A 14 Pro modellek esetén opció, hogy akár 1 TB-os tárhellyel vásárolja meg az ember a mobilt.

Az Apple iPhone-kínálata 2022 őszére és telére.
Az Apple iPhone-kínálata 2022 őszére és telére. (forrás: Apple) [+]

Magyarországon az iPhone 14 Pro 128 GB-os kiszerelésben 569 990 forinton nyit, a 256 GB-os modellért 629 990 forintot, az 512 GB-osért 749 990 forintot, míg az 1 TB-os változatért 869 990 forintot kér az Apple. Az iPhone 14 Pro Max is ezekben a kiszerelésekben lesz elérhető, az induló ár 629 990 forint, majd 689 990 forintra ugrik a 256 GB-os modell ára, 809 990 forint az 512 GB-os és 929 990 forint az 1 TB-os verzió.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés