Hirdetés

MWC 2019: A V50 ThinQ az LG első 5G-s okostelefonja

Alig pár hónappal a V40 ThinQ megjelenése után itt az utód, amelynél nem az 5G az egyetlen újdonság, pár egyéb funkción is javítottak.

A barcelonai Mobile World Congress kiállításon mutatta be az LG a V50 ThinQ nevű okostelefont, amely a vállalat első 5G-s hálózatokon is működő okostelefonja. Annak idején a 4G kapcsán is az elsők között voltak, úgyhogy most sem akartak lemaradni, a Samsung Galaxy S10 5G-s változata ugyanis csak a nyáron érkezik, és bár lehet, hogy a napokban más gyártók is bemutatnak majd ilyen fejlett hálózati kommunikációra fejlett újdonságokat, a cégnél arra számítanak, hogy a V50 ThinQ az egyik referenciakészülék lehet az 5G-hez, amit a szolgáltatók és hálózatfejlesztő vállalatok tudnak majd használni.


[+]

Ez abból is látszik, hogy a V50 több szempontból is kísértetiesen hasonlít a V40 ThinQ-ra, amely készülék pedig a V30 ThinQ felturbózott változatának is tekinthető. Mint elmondták, egy stabil, jól bevált platform kellett, nem egy teljesen új készüléket akartak kifejleszteni, hiszen abból nehezebben válhatna referenciakészülék az új hálózatokra. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem nyúltak hozzá a hazánkban még mindig igen nehezen beszerezhető V40 ThinQ-hoz, az 5G kapcsán ugyanis elég komoly piackutatást végeztek, arról faggatva az embereket, hogy milyen félelmeik vannak az új hálózatokon működni képes készülékek kapcsán:

  • Sokan úgy gondolják, hogy az 5G jobban meríti az akkumulátort, így gyengébb üzemidőre számítanak.
  • A melegedés kapcsán is vannak félelmek.
  • A dizájn kapcsán pedig sokan arra számítanak, hogy az 5G-s készülékek vastagabbak lesznek 4G-s társaiknál.

Az első pontra nagyon egyszerűen válaszolt az LG, a V40 ThinQ 3300 mAh-s akkumulátora helyett a V50-be 4000 mAh-s telepet raktak, miközben a méret is csak minimálisan, tizedmilliméterekkel nőtt. Az újdonság 159,2 x 76,1 x 8,3 milliméteres kiterjedéséhez 183 grammos tömeg társul, ez rejti a 6,4 hüvelykes, 19,5:9 képarányú FullVision OLED kijelzőt, amelynek felbontása 1440 x 3120 pixel. Az előzetes sajtótájékoztatón hangsúlyozták, hogy a korábbiaknál is jobb minőségű, abszolút piacvezető megjelenítőről van szó, amely elődeinél jobb dinamikatartományt nyújt. A rendszerchipet is lecserélték, az 5G miatt erre nyilván szükség is volt: az okostelefont egy Qualcomm Snapdragon 855-ös SoC hajtja meg, az adatkommunikációért pedig egy Snapdragon X50 5G modem felel. Egyféle változat lesz 6 GB RAM-mal és 128 GB ROM-mal, a bővíthetőségről és a két SIM-es változatról egyelőre nem tudunk semmit, de az LG korábbi gyakorlatából kiindulva valószínűleg mindkettő elérhető lesz a V50-nél is. Az 5G modem hőtermelésére nem tértek ki, de valószínűleg jogosak a felhasználók félelmei, más magyarázata nincs annak, hogy az új mobilba miért került egy hőkamrás hűtési megoldás (vapor chamber), amelynek felülete 240 százaléka a V40 hűtésének, így 40%-kal hatékonyabban működik.

Balra a V50 ThinQ, jobbra a V40 ThinQ
Balra a V50 ThinQ, jobbra a V40 ThinQ [+]

A kamerarendszer felépítésén nem sokat változtattak, az előlapon egy vélhetően ugyanaz a páros dolgozik: egy f/1,9-es apertúrájú, 8 megapixeles, 80 fokos látószögű, illetve egy f/2,2-es, 5 megapixeles, 90 fokos látószögű modul. A hátlapra pedig ezúttal is három kamera került, a fő egység 12 megapixeles, f/1,5-ös apertúrájú, látószöge 78 fok, a 107 fokos látószögű, szuper széles megoldás 16 megapixeles, apertúrája f/1,9, míg a telefotós lencse 45 fokos látószög mellett f/2,4-es apertúrával rendelkezik. A pixelméret sem változott a V40-hez képest, a cég ettől függetlenül jobb képminőséget és élő bokeh-effektet is ígér videózás közben, ezek valószínűleg szoftveres fejlesztések eredményei és ebből adódóan várható, hogy a V40-be is beférkőznek majd egy rendszerfrissítés formájában. Újdonságot jelent, hogy a YouTube Live funkciót integrálták a kameraszoftverbe.


[+]

A 32 bites HiFi Quad DAC megmaradt, kérdésünkre a cég vezető mérnöke elmondta, hogy ugyanaz az ESS Sable ES9218P dolgozik benne, amit már a V30 óta használ a cég a felhasználók nagy megelégedésére. A hangszórókon viszont variáltak, ezúttal végre sztereó megoldással találkozhatunk, bár a két hangszóró eltérő teljesítményt nyújt, a felső 0,7, míg az alsó 1,3 wattos. A boombox funkció a fejlesztések ellenére is megmaradt.


[+]

Az okostelefonhoz elérhető egy LG Dual Screen nevű kiegészítő is, amelyről részletesebben az ide kattintva elérhető hírünkben írunk. Valószínűleg ennek használata miatt változtattak az elődmodell kimondottan igényes, matt tapintású hátlapján, amely ezúttal egy Gorilla Glass által védett, textúra nélküli, csillogós üvegfelület, a kamerák pedig síkban vannak. Az eredmény egy tényleg végtelenül letisztult, de nem különösebben egyedi hátlap. Az IP68-as por- és vízállóságnak ettől függetlenül megfelel a készülék, amelynek strapabíróságáról sokat elmond, hogy ezúttal is megfelel több mint egy tucat MIL-STD 810 előírásnak.


[+]

A V50 ThinQ várható ára és megjelenése egyelőre nem ismert, egyelőre még azt sem tudni, hogy Dél-Koreában mikor kerül piacra. Ebből kiindulva Magyarországon a közeljövőben csak akkor lehet rá számítani, ha valamelyik szolgáltatónk élesben is elindítja az 5G-t, de ilyesmire egyelőre nem számítunk.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

  • Ken Hong: Kicsik vagyunk, de jó ez így

    Az LG kommunikációs igazgatója kameráink előtt beszélt arról, hogy miért változtattak a névadási stratégiájukon, illetve milyen utat járnak be az okostelefonok kapcsán.

  • Az LG kisebb visszaeséssel megúszta

    Az első negyedévben ugyanakkor éppúgy visszaesett az árbevétel és a nyereség, mint dél-koreai riválisa esetében.

  • Késik az LG V50 ThinQ

    Februárban mutatkozott be és a héten indult volna az értékesítése, azonban a gyártó szerint még csiszolni kell a hardveren.

  • Nem fogynak jól az LG mobilok

    A bevételek csökkentek, a veszteség éves szinten nőtt, viszont az otthoni és a háztartási eszközök szép számokat hoztak.

Előzmények

  • LG V40 ThinQ - olajozott gépezet

    Hazánkban sajnos csak tavasszal kerül forgalomba az LG új csúcskészüléke, pedig valószínűleg lenne rá kereslet, mert nem sikerült rosszul.

  • LG G7 Fit - nem az erejét Fitogtatja

    Az LG felső-középkategóriás modellje nagyon kiegyensúlyozott lett prémium kvalitásokkal, de szerényebb árkategóriában. Maximum a kevésbé up to date lapkakészletet lehet felhozni kifogásként.

  • LG G7 ThinQ - kép, hang és gondolat

    A korábban megszokottakhoz képest kicsit csúszva, de minden szükséges újítással érkezett meg a dél-koreaiak új csúcsmodellje. A kijelző és a hangminőség kiemelkedő.

Hirdetés