Hirdetés

MWC 2024: Barcelonába jött, Budapestre tart a Xiaomi 14 Ultra

Kapható lesz a mindentudó kameratelefon Magyarországon.

Kínában indította karrierjét a Xiaomi 2024-es kameratelefonja, és csak hármat kellett aludni, hogy Európa is részesüljön a gyártó legjobban felszerelt szuperkészülékéből, amit a Xiaomi 14 és egy sor másik cucc elkísért a Mobile World Congress előtti bemutatóra. A középpontban a Human X Car X Home fantázianevű, intelligens ökoszisztéma volt, és mobilos fronton kétségtelenül a Xiaomi 14 Ultra aratta le a babérokat, a Leica partnerségével.


[+]

Az újdonság a Xiaomi 13 Ultra receptjén finomít, és nem is volt szükség radikális dizájnváltásra: a hagyományos fényképezőgépekre emlékeztető forma hatalmas tárcsával és opció szerint remekül tapadó, vegán bőr kivitelben változatlanul megnyerő, a 224,4 grammos tömeg pedig valamivel könnyebb az elődjénél. A keret alumíniumból készült, a kijelzőt pedig Xiaomi Shield Glass védi, akár tízszer jobban ellenállva az eséseknek.


[+]

Hátul a tavalyinál kellemesebb ívekkel emelkedik ki a kolosszális kameratárcsa négy 50 megapixeles szenzorral 0,5x-ös (ultraszéles), 1x-es (normál), 3,2x-es és 5x-ös (periszkópos) nagyítással. A főegység LYT-900 típusú, ami a Sony jelenlegi zászlóshajója 23 mm-es fókusztávolságú Leica Summilux objektívvel megspékelve, az pedig immár f/1,63 és f/4 között tudja váltani a rekeszértéket, 136%-kal több fényt befogva a 13 Ultra viszonylatában. Ez a kamera Ultra RAW nyersképet is ment, és 2x-es szenzorzoomban is ügyes.


[+]

Az optikai nagyítás 3,2x-es szinten indul (75 mm, f/1,8, autofókusz, OIS), és maradt a második, 5x-ös teleobjektív is szintén a Leicától (120 mm, f/2,5, autofókusz, OIS) – az utóbbi f/3-ról váltva 196%-kal több fény fog be, nagy felbontással és ügyes feldolgozással a gyártó pedig kiemelkedően jó 30x-os hibrid nagyítást ígér. Az ultraszéles kamera 122 fokos látószöggel és szintén Leica objektívvel rendelkezik (12 mm, f/1,8, autofókusz, 5 cm-es szupermakrók).


[+]

A 4K 60 fps és a 8K 30 fps videó az összes kamerával elérhető, míg a 4K 120 fps a főkamerával. A telefon immár négy mikrofonnal rögzíti a hangot, hogy az még teljesebb és térérzetű legyen, végre pedig a 32 megapixeles előlapi kamera is tud 4K-ban videózni. Opció a Dolby Vision felvétel (akár 4K 60 fpssel), akárcsak a 2,39:1-es, mozis képarány, illetve a 10 bites Rec.2020 HDR kódolás a MasterCinema jóvoltából. Profi rendezői módot is kapunk egy rakás paraméterrel és LOG formátummal. Az előd után végül a Xiaomi 14 Ultra is kap egy fotós tartozékcsomagot, ami nem feltétlenül lesz elérhető Európában, ám szívesen kipróbálnánk.


[+]

Az előlapon 6,73"-es, 1440 x 3200 pixel felbontású, 12 bites, 120 Hz-es, HDR10+ / Dolby Vision támogatású, 3000 nites LTPO AMOLED panel tevékenykedik, az említett Shield Glass védelem pedig még tisztábban engedi át a fényt. A sarkok csak enyhe lekanyarítást kaptak, a kávák vékonyak, a szelfikamera parányi helyet foglal. A telepméret 5300 mAh-ra nőtt 90 wattos vezetékes és 80 wattos vezetékmentes töltéssel, illetve G1 és P2 chipekkel a hatékony és biztonságos töltésvezérlésért. A sztereó hangszóró természetesen megvan, a jack kimenet nincsen.


[+]

A 14 Ultra lelke a Snapdragon 8 Gen 3 villámgyors 5G és WiFi 7 modemmel, USB 3.2 Gen 2-es átvitellel Type-C porton, NFC-vel, baromméterrel és Bluetooth 5.4-gyel. A Xiaomi nagyon hangsúlyozta az eszközein átívelő HyperOS operációs rendszer bevezetését, de azért továbbra is leginkább az Android 14 Xiaomi-féle köntöséről beszélhetünk a MIUI nyomdokain, persze a teszt során majd belenézünk a kódba, és a mesterséges intelligenciára fókuszáló Feliratozás, Album Search, Portré és Kiterjesztést funkciókat is kipróbáljuk, akárcsak az egyfajta automatizálást biztosító HyperMindot.


[+]

A Xiaomi 14 Ultra várhatóan április elejétől lesz megvásárolható Magyarországon, méghozzá 16 GB LPDDR5X RAM-mal és 512 GB-os UFS 4.0-s tárolóval 599 990 forintos áron, fekete és fehér színváltozatban. A készülék négygenerációs rendszerfrissítést és ötévnyi biztonsági hibajavítást kínál, valamint hat hónapig ingyenes 100 GB felhőtárhelyet a Google One-nál, illetve három hónap YouTube Premium előfizetést.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés