Hirdetés

MWC blog: A vitrinek kiállítása

Pontosan tudtuk, hogy az idei MWC-n jönnek az összehajtható kijelzővel rendelkező újdonságok, azt is tudtuk, hogy nem lesznek olcsók. De azért én speciel eléggé szerettem volna ezeket tényleg hajtogatni a saját kis kezemmel, de amikor Londonban a Samsung vezetője a színpadon láthatóan kínosan óvatosan állt neki kinyitni a terméket, akkor már lehetett sejteni, hogy ez a Fold bizony olyan szinten prototípus, hogy valószínűleg a csávónak a torkában dobogott a szíve, hogy nehogy ott essen ketté az egész.


[+]

Aztán a Huawei ellőtte ugyanezt a poént Barcelonában, ott is nagyon necces volt a produkció, egyszer kinyitotta Richard Yu a cuccot a színpadon, aztán az úgy is maradt, a becsukására már nem került sor. Oké, ezeken látszott, hogy van rajtuk működő kijelző, amit tényleg lehet hajtogatni, a TCL cuccát viszont még ennyire sem mozgatta meg senki, mert berakták egy vitrin mögé egy fix állásban, ha valaki azt mondja nekem, hogy ez fixen erre lett legyártva egy működő, hajlított, de nem hajlítható kijelzővel, akkor szívbaj nélkül elhiszem.


[+]

Persze, hogy az összes hajtogatható izé csak vitrinben volt kiállítva. Még az sem jött össze, hogy valami robotkar hajtogassa meg néha valamelyiket, ami bizony azt jelenti, hogy egyik termék sincs készen. És főleg a Huawei és a Samsung prezstízscsatája volt, hogy most be kell jelenteni a termékeket, mindkettő tudta a másikról, hogy erre készül, úgyhogy ha törik, ha szakad, elő kellett rukkolni egy ilyen masinával. Nehogy már a másiké legyen előbb.


[+]

És egyelőre még nem látszik, hogy ez kell-e nekünk egyáltalán. Ennyiért nyilván nem, 700 ezer forintért kösz, de kösz nem. Egészen komoly eszköztárat lehet ebből a pénből összegereblyézni, leginkább olyan termékekből, amelyeknél nem kell félni, hogy szétesnek. Mert azért most van egy csomó kérdés a megbízhatóság kapcsán, arról nem is beszélve, hogy a Huawei-féle koncepciónál mégiscsak az az eredmény, hogy az egyébként is a telefonok gyenge pontjának számító kijelző összecsukott állapotban mindkét oldalon kívülre kerül, azt pedig az ember nem okvetlenül rámolja be a zsebébe.

Szóva persze, világmegváltó dolognak volt ez beállítva mindkét cég rendezvényén (hogy mást ne mondjak: "The future unfolds"), és természetesen igen, valakinek meg kell tennie az első lépéseket, mert ha nem is a Fold, vagy nem is a Mate X lesz a legjobb hajlítható konstrukció, de kezdésnek nem rossz egyik sem, sokat fognak majd belőlük tanulni a gyártók (és a júzerek is), egyre jobbak és jobbak lesznek ezek a cuccok és végül lehet, hogy tényleg eljutunk oda, hogy egyrészt olcsóbban lehet ilyesmit gyártani, másrészt néhány vakvágány után kialakul egy olyan irány, aminek már tényleg van felhasználói szemmel is értelme.

Mert egyébként koncepciókkal tele van a padlás, elég csak a Westworld sorozatban látott, elképzelt eszközökre gondolni, de ott van a Motorola V szériájának terve is, amely nem oldalra nyitna egy telefon méretű cuccot, hogy legyen belőle egy tablet, hanem vertikálisan csukna össze egy mostani telefont azért, hogy legyen belőle egy sokkal kisebb eszköz. És a Xiaomi is demózott egy olyan ketyerét, ami nem egy, hanem két csík mentén hajlik, hogy egy tablet két oldalát hátracsapva kapjuk meg a mostani okostelefonok méretét.

Adjunk ennek még pár évet, addigra kiderül, hogy kell-e ez egyáltalán a júzereknek.

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés