Hirdetés

MWC blog: Idén más lesz

Tizenharmadik alkalommal megyünk az MWC-re. És egy ideje már minden március elején általában azt a konzekvenciát vonjuk le, hogy persze lett egy csomó új készülék, mert valamicskét minden évben gyorsabb, szebb, jobb kamerás és frissebb cuccokat látunk, mint egy évvel korábban, de mintha lelassult volna a fejlődés és inkább csak csiszolgatásokról szólna a mobilipar. Mert igen, nyilván vannak előrelépések évről-évre, faltól-falig kijelző, több kamera, mindenféle biometrikus azonosítási truváj, okosotthonos ökoszisztémák és intelligens megoldások bukkannak fel, de azért alapvetően egy ideje ugyanazokat a tepsiket nézegetjük kicsit más belsővel.


[+]

Ám talán idén elindul valami változás, mert úgy néz ki, hogy ha drágán is, de szériaérett lett a hajlítgatható telefon koncepciója. Nagyon úgy fest, hogy a jelentősebb gyártók tényleg eljutnak idén odáig, hogy ezeket a modelleket piacra is dobják, ez pedig egy sereg új lehetőséget nyit meg használhatóság és formaterv szempontjából is. Mert a hajlítható telefont egy kicsit mindenki másképp képzeli el, rögtön onnan kezdve, hogy merről merre lehessen összecsukni, hátrahajtani, széttárni, aztán mihez kezdjük a nagyra hízó, egybefüggő kijelzővel, meg mit csináljunk az összecsukott állapottal. Hová tegyük a kamerákat, az ujjlenyomat-olvasót, az akkumulátort, az antennát, a csatlakozókat (ha egyáltalán kellenek csatlakozók), no meg a legfontosabb: hogyan lesz mindez tartós és használható.

Sejtelmes Huawei-meghívó az idei rendezvényre
Sejtelmes Huawei-meghívó az idei rendezvényre [+]

Noha az MWC hivatalosan február 25-én, hétfőn nyit, a szokásoknak megfelelően vasárnap lesz a legtöbb bejelentés. És mindezt pont megelőzi a Samsung, akik február 20-án, Londonban tartják az idei "Unpacked" eseményt, hogy ők lehessenek a mérce az MWC-n megjelenő termékek kapcsán, a koreai vállalat ugyanis nagyon nagyot akar gurítani, legalábbis az eddig kiszivárgó információk alapján. Mert az egy dolog, hogy jön a jubileumi Galaxy S, a tizedik a sorban (és ezzel nem sok gyártó büszkélkedhet, hogy a termékvonala egy évtizede létezik), ami bizonyára jobb lesz, mint az S9. De úgy hírlik, hogy előveszik, bemutatják és a boltokba is küldik az összecsukható telefonjukat, plusz nemrég az is felröppent, hogy új órát is hoznak. Valamint headsetet. (És akkor a táblagépekről még nem is esett szó, már csak azért sem, mert az amúgy már be is mutatták.)


[+]

Londonból pedig szinte azonnal átrepülünk a katalán tavaszba, mert mindenki más ott próbál majd villantani valamit, aminek le kéne tudnia pipálnia a Samsung újdonságait. Alapvetően három gyártó van, akitől számítunk valami hasonlóan újszerű megoldásra, az egyik az LG. Ők talán végre megrázzák magukat, lesz G8, talán lesz V50 és úgy volt, hogy itt is lesz összecsukható telefon, ám legutóbb azt nyilatkozták, hogy kösz, de kösz nem. Mert meg tudnánk csinálni, de ez most nem prioritás. A másik, hasonlóan nagy terveket dédelgető cég természetesen a Huawei, akik az új P-szériás csúcsgépet nem hozzák az MWC-re (az később érkezhet), de a vezérigazgató Richard Yu már megszellőztette, hogy Barcelonában jöhet a hajlítgatós termék. Plusz nyilván ezerrel fogják tolni az 5G-t, az AI-t és a Matebook szériát. A harmadik kihívó pedig a Xiaomi lehet, akik tavaly már egy jókora standdal voltak jelen, elvileg lesz 24-én sajtórendezvényük, amire ezerrel próbálunk épp regisztrációt szerezni, ők is kitettek már egy rövid videót egy olyan telefonról, amelynek a két széle hátrahajtható, szóval itt is számítunk egy ilyen masinára.

Xperia XZ4?
Xperia XZ4? [+]

Mindezidáig úgy sejtettük, hogy a Motorola is villant valami izgalmasat az újragondolt V3-mal, de egyre inkább arról szólnak a pletykák, hogy ezt mégsem hozzák el az MWC-re. Ahogyan a Sony kapcsán sem számítunk áttörő formatervi újdonságra, az Xperia sorozat bizonyára kap új csúcsmodellt (XZ4), de ez szerintünk marad a megszokott formában, csak még magasabbra nyúlik. A Nokiánál egyelőre semmit sem lehet tudni, a már egy éve pletykált, öt kamerával ellátott, a PureView fantázianevet újra felélesztő Nokia 9 bemutatójára azonban nagy tétekben merünk fogadni, noha annak már rég a piacon kéne lennie, mert az MWC-n egészen biztosan lesz hasonlóan jó fotós képességekkel felvértezett telefon. Például az Oppo műhelyéből, akik periszkópos elrendezéssel terveznek tízszeres optikai zoomot nyújtani, bár velük is hiába próbáltunk kapcsolatot teremteni az elmúlt hetekben, de a standon biztos ott lesz a termék.


[+]

És persze meglephetnek minket a kicsik is, a HTC terveiről egyelőre semmit nem tudni, érkezhet új CAT strapatelefon, az Alcatelnek is lesz rendezvénye, kint lesz a Doogee, a Leagoo, az Ulefone és az összes egyéb kínai B-brand, viszont teljesen fixen lehet tudni, hogy a Honor nem tervez semmit, az ASUS pedig konkrétan ott sem lesz. Reméljük, hogy leginkább azért, mert a következő Zenfone egyrészt valami meglepően új lehet, másrészt azért, mert inkább akkor jelentik majd be az újdonságokat, amikor majd meg is lehet venni ezeket, mert az elmúlt években fél év is eltelt, mire a nagy dérrel-dúrral felkonferált cuccok a boltokig eljutottak.

És számítunk nem csak telefonos fronton is újdonságokra, tömve lesz az MWC mindenféle okosotthonos izével, az Amazon és a Google ökoszisztémájába illeszthető kütyükkel és berendezésekkel, nyomatni fogja a Samsung, az LG és a Xiaomi is a saját megoldását gőzerővel, mindenféle hangvezérléses és intelligens apróság fogja kelletni magát. Ezeket egyébként valószínűleg az MWC mellékrendezvényeinek is felfogható Showstoppers és Pepcom eseményeket tudjuk majd jól megnézni, aztán a tényleges kiállítási napokon majd inkább az lesz a dolgunk, hogy a nyolc pavilont végigjárjuk és kiszemezgessük az olvasók számára leginkább érdekes megoldásokat, az tuti, hogy autós vonalon is lesz bőven újdonság, ahogyan megnézzük majd a számunkra is relatív ismeretlen gyártók standjait (Noa, General Mobile, Doro stb.), hátha találunk érdekességet. Csekkolni kell majd az alternatív oprendszeres cuccokat (Sailfish), az órákat, a szemüvegeket, a karpereceket, a fitnesz eszközöket, vagy az olyan innovatív vadhajtásokat is, mint a Travis fordítógép. Amiből épp érkezett a napokban egy tesztpéldány.

Csapatunk már felkészült, megint nem egyszerre utazunk ki, Bone és Laci (Tech2) 22-én este szállnak le, Bocha 22-én reggel, szentkuti11 pedig 23-án reggel. Jómagam Londonból érkezem 21-én dél körül, de végül mindannyian kikötünk egy bérelt lakásban, ami ezúttal a Sagrada Familia környékén helyezkedik el. Nem ideális (messze van a kiállítás), de lassan ideje lenne valamit a GSMA-nak kezdenie az egészen szürreálisan elszállt szállásköltségekkel, mert az MWC idején a háromszoros árszorzó kábé alap, sok helyen még magasabbra rúgják fel az árakat, ami egyre költségesebbé teszi a részvételt. Mondjuk közben a repjegyek árai viszont zuhanásban vannak, de még ez sem kompenzálja ki azt a szintet, ahová a szállások kerültek.

Itt fogjuk inni a KAS-t
Itt fogjuk inni a KAS-t [+]

Egy ideig úgy is nézett ki, hogy nagyon bekarmoljuk ezt a dolgot, pedig már szeptember óta ment a vadászat. Sajnos Montse, akinek a remek helyen levő, egészen kellemes lakását az elmúlt két évben értelmes áron béreltük idén felújításba kezdett, ami miatt az a hajlék eltűnt a radarról, plusz gondolom ha beleöl X ezer eurót a tulaj, akkor jövőre sem lesz már olcsó, tehát nekiláttam széttúrni a netet. És bár találtam korrekt ingatlanokat elviselhető árfekvésben, amikor elindítottam a foglalási folyamatot, minden esetben visszajött egy üzenet, hogy ja, hát még nem aktualizáltuk arra az időszakra az árat, de amúgy az kétszer-háromszor magasabb, mint amit látok online. Úgyhogy a Google találati lista nagyjából 23. oldalán bukkantam rá egy helyi ingatlanirodára, akik öt darab lakást adnak ki minimum egy hétre és az év minden szakaszában fix az ár, arra csaptam le, előre kellett utalni zsetont, van klasszikus lakásbérleti szerződésünk, de a lényeg, hogy végül ténylegesen lett szállásunk körülbelül annyiért, mint tavaly, aminek ennyi szívás után még akkor is tudtam örülni, ha az elhelyezkedése nem tekinthető ideálisnak.

Ennél jóval hosszabb az út, mert óriási dugó van minden reggel
Ennél jóval hosszabb az út, mert óriási dugó van minden reggel [+]

Most ünnepélyesen fellövöm ezt a blogot, idén a Porsche Hungária támogatásával jutunk ki a rendezvényre (köszönjük!), 24-én, azaz vasárnap várható az első adagnyi hírcunami, aztán csütörtökig bezárólag folyamatosan termeljük az anyagokat itt és a Tech2 YouTube csatornáján is. Reméljük, hogy minden érdekességről be fogunk tudni számolni, lesznek interjúink, lesz egy csomó videónk, lesznek blogbejegyzések (már csak azért is, mert 23-án a tervek szerint ellátogatunk Tarragona városába), szóval igen, indul az MWC, Samsunggal kezdünk 20-án, aztán jön minden más és állatira bizakodóak vagyunk, hogy ez az idei kiállítás végre megint izgalmas termékeket hoz.

Nyilván az elsődleges tartalmi szócső a Mobilarena és a Tech2, de toljuk a kontentet Facebookra és Instagramra is, a Tech2-nek van hivatalos csatornája, a Mobilarenától pedig Bocha és jómagam a személyes profilunkat szórjuk tele majd képekkel, ha pedig olyan a téma, akkor a Bog utazik YouTube csatornán is jönnek videók. Tartsatok velünk!

MWC 2019 utazásunkat a SEAT támogatta.

Azóta történt

Hirdetés