Nőtt a kéziszámítógépek forgalma

A Gartner Dataquest adatai szerint a világszerte leszállított kéziszámítógépek darabszáma 13,3 százalékkal nőtt az elmúlt negyedévben. Az előző év megfelelő időszakával összehasonlítva a PalmOne pontosan ugyanekkora – 13,3 százalékos – visszaesést könyvelhetett el, míg a Hewlett-Packard 19,6 százalékkal növelte eladott gépeinek számát. Ez olyan helyzethez vezetett, amilyen még soha nem állt elő a PDA-történelemben: több Pocket PC operációs rendszerrel rendelkező gépet adtak el a negyedév során, mint Palm OS-alapú készüléket.

A Research In Motion BlackBerry vezeték nélküli kézigépek eladásai is drámaian megnőttek, a RIM forgalma 356 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest. A vállalat ezzel a világpiacon a harmadik helyen áll a PalmOne és a Hewlett-Packard mögött, és az Egyesült Államokban beelőzte még a HP-t is.

A Palm OS vezette a kéziszámítógép-piacot a 90-es évek közepétől, de ezt a pozíciót mostanra elvesztette. A Gartner adatai szerint a Palm OS-t használó kézigépek eladási darabszáma 25 százalékkal volt alatta az eddig legrosszabbnak számító 1999-es számoknak. A Palm OS kézigépeknek minden esélye megvan arra, hogy éves viszonylatban 23 százalékkal csökkenjen a forgalmuk, igaz, még így is 4,4 millió darabról beszélhetünk.

Ami pedig a piaci torta felosztását illeti: a PalmOne – a jelentős csökkenés ellenére – még tartja első helyét 26,2 százalékos piaci hányaddal. A HP a második helyen áll 24,2 százalékos részesedéssel, míg a harmadik helyre a RIM került, piacrésze 19,8 százalék. Bár a Dell összességében viszonylag kis részesedéssel bír a piacon – egészen pontosan 6,5 százalékkal –, darabszám szerinti forgalma látványosan, 37,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A jövőt tekintve a Gartner a PalmOne részesedésének növekedését jósolja az aktuális negyedévben, mivel a vállalat modelljeit sokkal szívesebben ajándékozzák az év végi ünnepek alatt, de ennek ellenére mind a HP, mind a RIM átveheti a vezetést 2005 első negyedévében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés