Bealkonyul a kéziszámítógépeknek

A telefonként nem használható személyi asszisztensek egyre kevesebb felhasználót hoznak lázba – ez a konklúziója az IDC harmadik negyedéves PDA-piaci jelentésének. Az eladások immár a harmadik egymást követő negyedévben csökkentek, miután több vezető gyártó is felhagyott a kézigépek gyártásával. Az elmúlt három hónapban világszerte 2,1 millió készülék talált gazdára, 8,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az IDC-jelentés a telefonként nem használható, de a legtöbb esetben internetkapcsolatra alkalmas kézikomputerekre vonatkozik – ezek tekinthetők hagyományos értelemben PDA-nak –, és nem veszi számba az egyre népszerűbb okostelefonokat.

A kéziszámítógépek létjogosultságát egyre markánsabban kérdőjelezik meg a személyes információk fejlett kezelését kínáló mobilok. A legtöbb felhasználó nem szívesen hord magával két készüléket, így egyre népszerűbbek az olyan PDA-funkciókat is kínáló telefonok, mint a PalmOne új Treo 650-es vagy a Hewlett-Packard iPaq h6315-ös modellje.

Az IDC úgy látja, hogy azok a gyártók, melyek nem kínálnak a hagyományos információkezelés mellett más funkciókat is, nem lehetnek sikeresek a piacon, hacsak nem érik be alacsony profittal.

Annak ellenére, hogy forgalma 12,7 százalékkal csökkent, továbbra is a PalmOne vezeti piacot, részesdése 34,7 százalék. A második helyre a piaci trenddel dacoló, 11,7 százalékos növekedést elérő HP áll nem telefonképes iPaqjaival. A harmadik, illetve negyedik helyet az olcsó készülékeket kínáló Dell és a tajvani Mitac szerezte meg. A korábban szilárd harmadik Sony visszavonult a nemzetközi piacról és kizárólag Japánban értékesíti kézigépeit. Ennek köszönhetően forgalma 81,5 százalékkal apadt, ám a japán vállalat még így is az ötödik helyen áll.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés