Több PDA-gyártó is kivonul Amerikából

A Sony azzal, hogy a nyáron bejelentette: távozik az Egyesült Államok kézigép-piacáról, kisebbfajta lavinát indított el, az utóbbi időben három másik cég is hasonló lépésre szánta el magát.

A Toshiba, amely Pocket PC termékcsaládot gyárt, a jövő évtől nem értékesít az amerikai piacon. A héten pedig két másik gyártó vonult vissza a régióból. A JVC – amelynek terveiben multimédiás Pocket PC-k gyártása szerepelt – meghatározatlan időre leállította PDA-fejlesztési projektjeit, és a Sharp sem folytatja Linux alapú kéziszámítógépeinek amerikai forgalmazását. Utóbbi a hazai japán piacon kíván eredményeket elérni.

A hagyományos PDA-k eladásai lassulnak, az amerikai piac pedig az utóbbi két évben nem nőtt. A jelenlegi piaci fejlődések eltolódtak a drót nélküli eszközök és okostelefonok irányába, illetve olyan kombinált eszközök felé mutatnak, amelyek egyesítik a PDA-k képességeit a mobiltelefonokéval. Az IDC piackutató cég szerint az okostelefonok eladási darabszáma 2005 végéig háromszorosa lesz a kézigépek jelenlegi eladási számainak.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés