Október 24-én startolhat az iPadOS 16.1

Várhatóan az iOS 16.1-es és az első iPadOS 16-os frissítés is október 24-én jön, az új táblagépekkel együtt.

A Bloombergnél dolgozó Mark Gurman forrásai szerint az Apple október 24-én tervezi elérhetővé tenni az iOS 16.1-es és az iPadOS 16.1-es rendszereket. Miután a béta állapotú iPadOS 16-ban sok hibát és instabilitási problémát találtak, az Apple eltolta a megjelenést, így szeptemberben először az iPhone-ok frissültek, a táblagépek viszont még nem kapták meg az új főverziót.

Béta állapotban már telepíthető a 16.1-es rendszer.
Béta állapotban már telepíthető a 16.1-es rendszer. (forrás: 9to5Mac) [+]

Gurman szerint amellett, hogy az új főverzió letölthetővé válik, az Apple termékbemutatóval is készül október utolsó hetére. Ezt arra alapozza, hogy október 27-én közli a cég negyedik negyedéves bevételeit, s az elmúlt években bevett gyakorlat volt, hogy a Q4-es statisztikák megosztásának hetén új termékek is piacra kerülnek (például 2021-ben a MacBook Prók, 2020-ban az iPhone 12). Arról korábban már voltak hírek, hogy az tizedik generációs iPad és az M2-es lapkával szerelt iPad Pro idén nem egy virtuális sajtótájékoztatón, hanem egyszerűen sajtóközleményben mutatkozik majd be, ezt egyelőre semmi nem cáfolta meg.

Így néz ki az iOS 16 alatt az akku százalékos kijelzése.
Így néz ki az iOS 16 alatt az akku százalékos kijelzése. (forrás: MacRumors) [+]

Az iOS 16.1-es rendszer iPhone-ra október 11-én elérhető lett, először a fejlesztői béta (16.1 v5), majd az este folyamán a publikus béta is, vele egyidőben pedig az iPadOS 16 béta 12 is megjelent. A frissítéssel az iPhone XR, 11, 12 mini és 13 mini telefonok is megkapják a százalékos akkukijelzést és az Apple átrajzolta az ikont, így dinamikusan változik a töltöttség függvényében. Az M1-es iPad felhasználók mellett a 2018-as és a 2020-as iPad Pro tulajdonosok is használhatják a Stage Managert ezentúl. Plusz érkezik a Live Activities nevű élő értesítésmegjelenítés minden eszközre, a fejlesztőknek elérhetővé válik a Live Activities API. Törölhető lesz az Apple Tárca a rendszerből, viszont ha ez megtörténik, azzal kikapcsol az Apple Pay rendszer is. Megkapják a készülékek a Matter nevű csatlakozási szabvány támogatását az okos otthoni eszközökhöz. Érkezik a megosztott iCloud fotókönyvtár, és a töltési beállítások között lesz egy olyan kapcsoló, amivel az iPhone állítólag optimalizálja az energiafelvételt azokra az időpontokra, amikor kevésbé terhelt az elektromos hálózat vagy amikor nagyobbrészt zöld forrásból származik az energia, így csökkentve a készülék ökológiai lábnyomát. Az egyelőre kérdéses, hogy az utolsó kizárólag az Egyesült Államokban, vagy globálisan elérhető funkció lesz-e.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés