Pixelen és Galaxyn indít az Android natív műholdas SMS szolgáltatása

A Satellite SMS az Android 14 mellett megfelelő hardvert is igényel.

Egy dolog, hogy milyen extra szolgáltatást, hardvert és tudást biztosítanak egyes gyártók vagy modellek saját kútfőből, és másik, hogy mi az, amit egy operációs rendszer hivatalosan támogat. Ezt azért volt érdemes előre tisztázni, mert a Pixel telefonok fejlesztéséért felelős csapat az X-en bejelentette az Android 14-gyel érkező, natív Satellite SMS, vagyis műholdas SMS szolgáltatást, illetve azt, hogy az először a Google Pixel és a Samsung Galaxy telefonokon lesz elérhető. Már ha a megfelelő hardver is megvan.

A doboz és tartalma.
Az S23 család folytatása támogathatja a Samsung részéről először a Satellite SMS-t [+]

Nem lesznek persze elsők kétirányú műholdas kommunikációval: az iPhone-ok mellett ma már számos mobiltelefon rendelkezik a nevezett antennákkal a készülékházban, hogy valamelyik műholdas konstellációval és bizonyos szervezetekkel együttműködve olyan helyen kínáljanak SOS vészjelzést, ahol nincs mobilhálózati lefedettség vagy WiFi. A hagyományos üzenetváltás is megvan itt-ott fizetős szolgáltatásként, bár az még nem világos az Android 14-féle Satellite SMS hol és milyen áron fog működni – aligha lesz ingyenes.

Vajon a Pixel 8 rendelkezni fog a műholdas üzenetcseréhez szükséges hardverrel?
Vajon a Pixel 8 rendelkezni fog a műholdas üzenetcseréhez szükséges hardverrel? (forrás: MySmartPrice) [+]

A jelenlegi Pixel és Galaxy telefonok mindenesetre még nem támogatják a dolgot, és nem csak az Android 14, hanem a megfelelő hardver hiányában (hacsak nem hallgatott róla eddig a két gyártó), a Samsung részéről a Galaxy S24 család lehet az első, amit a szükséges antennákkal és modemmel felszerelnek, és az is esélyes persze, hogy ha már a Pixel csapat jelentette be a Satellite SMS-t, az Android 14-gyel pedig új referenciatelefonok érkeznek, akkor az őszi Pixel 8 páros is támogatni fogja a dolgot.

Előzmények

Hirdetés