Hirdetés

S-Pennel és fejlesztett kamerákkal jött meg az S22 széria

Noha már szinte minden kiderült a hivatalos bemutató előtt, mégiscsak maradt egy-két olyan részlet, amire most derült fény.

Nehéz eldönteni, hogy a Galaxy S22 sorozattal kapcsolatos szivárgások mennyire voltak szándékosak, és mennyire köszönhetőek annak, hogy rengetegen dolgoznak a projekten és nem sikerült tökéletes fegyelmet tartani. Bármi is az igaz, az biztos, hogy a formaterv, a funkciók és a hardver zöme már ismert volt a hivatalos bemutató előtt is, de azért még voltak kérdőjelek például az árazás, az elérhetőség és néhány szolgáltatás kapcsán. Mindenesetre a Samsung valóban bejelentette a három új Galaxy S22-t, a simát, az S22+ jelzésűt és az abszolút csúcsmodell S22 Ultrát.

Az S22 színei
Az S22 színei [+]

A két kisebb modell nem sokban tér el, de azért van pár különbség, ami elsősorban a méretből adódik. A Dynamic AMOLED 2X kijelző például felbontását (FHD+), képfrissítését (10-120 Hz), fénysűrűségét (pontszerű 1750 nit) és technológiáját tekintve megegyezik, csak éppen a mezei S22 mindezt 6,1 inchen, az S22+ pedig 6,6 inchen kínálja. A méretkülönbségből adódik, hogy az akkumulátor kapacitása is eltér, a kisebbik termék 3700 mAh-s, a nagyobbik 4500 mAh-s telepet kap, meglepő módon csak az S22+ tud 45 wattos töltést, a másik maradt 25 wattos tempónál. Töltőfejet viszont ne keressünk az egyébként is 18%-ban kisebb dobozban, amely újrahasznosított papírból készült.

S22 és S22+
S22 és S22+ [+]

A két telefon megerősített alumínium váz köré épül mindenféle újrahasznosított anyagból (például halászhálókból és óceánparti műanyaghulladékból), elöl-hátul Gorilla Glass Victus+ védi a karcoktól a felületet és a kijelzőt. Ebben eddig nincs különösebb meglepetés, a nagy kérdés ugyanis az volt, hogy az újdonságok melyik chipsettel érkeznek a mi régiónkba, a Samsung továbbra is kétféle változatot készít, főleg az amerikai piacra megy a Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 lapkával felvértezett kiadás, Európában azonban az Exynos 2200-as rendszerchippel lesz elérhető mindhárom S22.


[+]

Hogy ez az idei évben mennyire okoz nagy eltérést, azt még nem lehet pontosan tudni. Szintetikus sebességteszteken számítási teljesítmény kapcsán nem szignifikáns az eltérés, a grafikus alegység megnyúzására azonban majd csak a bemutató után kerül majd sor (mármint szélesebb körben, a gyártó nyilván tesztelte eleget házon belül) és érdekes lesz, hogy ezúttal melyik megoldás kerekedik felül, ha egyáltalán lesz köztük érdemi eltérés. Valószínűleg akkor differenciára nem kell számítsunk, ami a mindennapi feladatokat befolyásolja, inkább ott lehet kérdés, hogy a lapkák hőkezelése hogyan sikerült, mindkettő 4 nm-es csíkszélességgel készül, de pont a tavalyi Exynos gyorsabban melegedett, mint a konkurens Qualcomm chipset.

S22+
S22+ [+]

Az S22 és az S22+ kamerás képességei megegyezők. A főkameránk 50 megapixeles (F/1,8, OIS), az ultraszéles modul 12 megapixelt tud rögzíteni (F/2,2), a zoom lencse pedig háromszoros nagyítást kínál (F/2,4, OIS). Az előlapra 10 megapixeles egység került. A Samsung azt mondja, hogy mindenféle szoftveres extrával is készült a kamerák kapcsán, már éjszaka is bevethető a szuperstabilizált videózás, javítottak az esti felvételek minőségén, AI segítségével különítik el a hátteret az eddiginél ügyesebben a portré módnál és most már háziállatoknál is elérhető ugyanez mindenféle extra stúdióeffektussal karöltve. Ez bizonyára érdektelen azok számára, akik nem tartanak kutyát/cicát, de akik igen, azok ezt nagyon fogják értékelni. Szintén a gépi tanulást vetik be a kijelzőn megjelenített tartalmak jobb láthatóságának érdekében, ezt Vision boosternek keresztelték el. A lényeg, hogy a külső fényviszonyok és a megjelenített tartalom vizsgálata után akár pixelenként is tudja a kontrasztot és a tónust változtatni a rendszer, hogy kültéren is jól látható maradjon egy alapvetően sötét hangulatú videó, vagy fotó, ha a kijelzőn nézzük azt vissza.

S22+
S22+ [+]

Adatkommunikációs szempontból is akad néhány eltérés, az 5G már alapvetés, a WiFi 6 is, de a WiFi 6E szabványt és az UWB-t csak az S22+ ismeri. Az 5.2-es Bluetooth és az NFC mindkét masinában adott, ahogyan az Android 12-re épülő One UI 4.1-es felület is. A két telefon 8 GB RAM-mal lesz elérhető, a tárhely 128, vagy 256 GB lehet, de nem bővíthető. A töltés nem csak zsinóron, hanem vezeték nélkül is megoldható 15 wattal, az IP67-es ellenállóság pedig annyira alapvető, hogy már külön ki sem tértek rá a bemutatón. A legolcsóbb S22 334 900 forintért lesz elérhető március 11-től, az S22+ megvásárlását 409 990 forintért cserébe lehet nyélbe ütni. A nagyobb tárhelyes variáns mindkét esetben plusz 20 ezer forintos felárat jelent, az előrendelők egy Galaxy Buds Pro headsetet kapnak ajándékba.

S22 Ultra
S22 Ultra [+]

A bemutató kétségtelenül legfontosabb darabja az S22 Ultra volt. Egyrészt azért, mert ez lett a Galaxy Note szellemi utódja, az S-Pen ugyanis integráns része a készüléknek, tehát van neki helye a burkolat alatt, ráadásul úgy, hogy az 5000 mAh-s, 45 watton tölthető akkumulátor is melléfért. Ezzel talán végleg nyugdíjba vonul a Note sorozat, hiszen a helyét az S22 Ultra és a Z Fold3 egyszerre veszi át. Az S-Pen egyébként is átesett némi fejlődésen, a korábbi 9 ms-os válaszidő 2,8 ms-ra csökkent, megmaradtak a hadonászós gesztusok, de egy csomó szoftveres extrát hozzácsaptak a funkcionalitáshoz. Egyrészt hatékonyabb a kézírás felismerése gépi tanulás miatt, másrészt társíthatunk jegyzeteket weboldalakhoz, üzenetekhez, galéria elemekhez is. De még olyan trükk is van, hogy egy Tab S8-cal összehangolva létre lehet hozni egy olyan felállást, ahol a tablet kijelzője egy az egyben a vászon, a telefonon pedig ott vannak az opciók a színekre, a tolltípusokra, vagy a vonalvastagságra vonatkoztatva.

S22 Ultra
S22 Ultra [+]

Az S22 Ultra már QHD felbontású kijelzőt kínál, ráadásul itt akár 1 Hz-re is csökkenhet a képfrissítés, hogy jobban kímélje az akkumulátort. A Samsung azt mondja, hogy jóval gyorsabban is változtatja a rendszer a frissítés aktuális értékét a kijelzőn látható dolgok kapcsán, mindez pedig 6,8 inchen terül el. A RAM mérete 8 GB abban az esetben, ha a legkisebb tárhelyre megyünk rá (128 GB), minden más változatnál már 12 GB az operatív memória, a választható kapacitás pedig 256, 512 és 1024 GB lehet.

S22 Ultra
S22 Ultra [+]

Kamerás fronton is nagyot lépett előre a termék, a főkamera 108 megapixeles (F/1,8), valamivel nagyobb szenzorral, mint eddig, az ultraszéles modul viszont ugyanaz, mint a sima S22-kben. Két zoom lencsénk van háromszoros és tízszeres nagyítással, ezek 10 megapixelt tudnak rögzíteni. Hardveresen tehát nem óriási a fejlődés, de Expert Raw néven egy külön kamerás alkalmazást is kapunk, amely 16 bites DNG-k mentésére alkalmas az összes kamera kapcsán, ezeket pedig kapásból fel is dolgozhatjuk magán a telefonon. Továbbra is van Super HDR, multiframe nyersfájl, AI alapú autofókusz, videózásnál pedig esti szuperstabi, automatikus fps-állítás a fényviszonyokhoz alkalmazkodva, automatikus keretezés és alanykövetés szintén kapcsolható. Ezek a funkciók és szolgáltatások egyébként az alacsonyabb felbontású kamerával rendelkező S22/S22+ pároshoz is járnak.

Az S22 Ultra gazdaságos kiszerelése (8/128) 489 990 forintért hozható el, ha a csúcsverzióra pályázunk (12/1024), akkor 569 990 forintot kell összekuporgatni. Az értékesítés február 25-től indul itt is ajándék Buds Próval, reméljük addigra nálunk már részletes tesztek is születnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés