Samsung i900 blog - első rész

Ígéretünkhöz hűen folytatjuk a Samsungtól kapott i900 prototípus tesztelését.
Először is a gép külsejéről, anyaghasználatáról írok pár szót, mivel a készülék ebből a szempontból véglegesnek tekinthető. A szépség megítélése teljesen szubjektív, az biztos, hogy nekem nagyon tetszik, a színösszeállítás és az anyaghasználat egyaránt rendben van. Az előlapot a 3,2 hüvelyk átlójú érintőkijelző uralja, 16:9-es oldalaránnyal rendelkezik, felbontása 240 x 400 pixel. Most valószínűleg sokak fölött megjelenik a rajzfilmekből ismert kérdőjel, én is így voltam vele, a Samsungnak feltett első kérdésem az volt, hogy miért nem nagyobb felbontású megjelenítőt kapott az Omnia. Egyelőre nincs hivatalos válasz erre, de úgy tippeljük, hogy energiatakarékossági okokból. Tény ami tény, ez is egy fontos szempont, a 624 MHz-es proci pedig biztos sok áramot eszik. Az akkumulátor egyébként a prototípusban is 1440 mAh-s, de az eddigi hírek is ezt támasztják alá.


[+]

Maga a megjelenítő jó minőségű, bár egy VGA-hoz szokott szemnek nagyon pixeles. A fényerő jó, napfényben egyelőre ennek ellenére sem olvasható túl jól, ezen még van mit csiszolni. A tapicskolásra a masina apró rezgésekkel reagál, még a billentyűlenyomásokra is, nekem nagyon tetszik a dolog, sokkal biztosabban mozgok a szoftverekben - a funkció természetesen kikapcsolható.


[+]

Kicsit el is kanyarodtam a témától, szóval vissza az anyaghasználathoz. A kijelző körül csillogó rész található, alulra a híváskezelő gombok és az d-pad és egérpöcök funkcióját egyaránt ellátó gomb került - ennek használatáról a következő bejegyzésben részletesen fogok írni. Az előlap kerete ezüstös színű, az ujjlenyomatokat erősen gyűjti. A gombokhoz hasonlóan ránézésre ez a rész is fémnek tűnik, valójában nem az, műanyag, de kiváló minőségű. A hátlap szintén szálcsiszolt, de nem fém, ez érzésem szerint egy hangyányit gyengébb minőségű, mint az elülső részek. A készülék oldalai feketék, jobboldalt felülre került a Samsung egyedi menüjét elindító gombocska, az alsó fertályon található a hangerőszabályzó páros és a kamera exponálógombja. Alul nincs semmi, balra került az adatkábel/headset csatlakozója, felülre pedig a csuklópánt rögzítési helye. Fent lakik a bekapcsológomb, ezt sajnos nem az én ujjamhoz tervezték, nagyon apró, viszont - mint azt körülbelül három perce észrevettem - több színben tud világítani, jópofa.


[+]

A tegnap megjelent szoftver hatására nagyon sokat gyorsult a gép, bár még mindig van pár kifogásolható pont, de ha a fejlesztés ilyen ütemű, akkor két hét múlva nem lesz gond vele. Az érdekesség kedvéért lefuttattam a Pocket PC Markot, a VsBenchmarkot is le akartam, de sajnos lefagyott és az oldal alján látható hibaüzenetet adta.
Pocket PC Mark v1.03
Dhrystone Benchmark (CPU)89,50 MIPS
Whetstone Benchmark (CPU)5,87 MWIPS
Memory Benchmark629,18 points
File system Benchmark339,89 points
Graphics Benchmark173,70 points
A Dhrystone processzorteszt nem valami nagy szám, a Whetstone már reálisabb, de úgy gondolom, hogy lesz ez még jobb is. A memóriára kapott pontszám már kiemelkedőnek mondható, de a leginkább megdöbbentő a fájlrendszer sebessége: 339,89 pont. Nem emlékszem pontosan, hogy mennyi volt a valaha látott legnagyobb pontszám ebben a tesztben, nekem 110-120 pont rémlik, az viszont fix, hogy 150 fölé még egy készüléknek sem sikerült másznia. A grafikus teszt szintén jó eredményt kapott, bár véleményem szerint ez is lehetne kicsit gyorsabb. Egy hét múlva, az új ROM érkezésekor meglátjuk, hogy tudtak-e előrelépni a mérnökök, legközelebb pedig az egyedi menürendszerről és a szövegbevitelről fogok írni.

VsBenchmark fagyás és a Samsung egyedi menürendszere

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés