Semmi meglepő nem történt a Nothing phone (1) bemutatóján

De legalább megtudtuk az árat és meghallgattuk Carl Pei eszmefuttatását a többi készülékről is.

Kissé rendhagyóra sikeredett a Nothing phone (1) bemutatója, ami alapvetően online történt meg. Nem volt túl jó előjel, hogy a közvetítés elején a hang teljesen szétesett, de amint elkezdődött a lényegi bemutató, már minden rendben ment. A komplett keynote-ot Carl Pei tartotta teljesen hétköznapi ruhában és körülmények között, az egész úgy nézett ki, mintha teljesen spontán módon és érthető lelkesedéssel mesélne arról, hogy mik voltak a tervezés vezérelvei és mire képes a telefon. A cég arca nem mulasztotta el, hogy beszóljon a többi gyártónak a túl sok kamera, vagy a komplikált szoftveres felületek miatt.


[+]

A Nothing első telefonja a specifikációk tekintetében nem egy különleges termék. 6,55 inches, 120 Hz-es OLED, Full HD kijelzőt kapott, aminek az az érdekessége, hogy igazából egy hajlítható OLED panelről van szó, aminek az alját visszahajtogatták, hogy így tudjanak vékony és szimmetrikus kávákat csinálni. A chipset az előzetes híreknek megfelelően egy Qualcomm Snapdragon 778G+, ami egy középkategóriás megoldás. Kamerából kettő van hátul, a normál látószögű modul egy 50 megapixeles Sony IMX766-os szenzort rejt, az ultraszéles megoldás pedig a Samsung JN1-es szenzorát használja szintén 50 megapixeles felbontást kínálva. A főkamera mögött OIS is van, 4K felvételekre képes, videózás közben pedig egy kis piros LED villog a hátlapon.


[+]

Azon a hátlapon, ami valóban egyedi az úgynevezett Glyph interfésszel, ami különböző alakú LED világításokból áll össze, ezek villogását hozzá lehet rendelni csengőhangokhoz és kontaktokhoz, működik vaku helyett, (de azért a kamerák mellett van egy dedikált villanó) illetve töltés esetén indikátorként is szolgál a lenti csík. A szoftver Android 12, majdnem érintetlen, a Nothing UI a cég szerint direkt azért ilyen, hogy gyors és reszponzív legyen, de azért pár trükköt tud. Az egyik nyilván a hátlapi fények konfigurálásának lehetősége, de a gyorsbeállításokba beletettek harmadik féltől származó csatlakoztatott termékekkel kommunikáló panelt is, amely egyelőre a Nothing headsetével, illetve kissé meglepő módon a Tesla autókkal működik együtt, de nyilván abban bíznak, hogy majd más cégek is fejlesztenek a Nothing ökoszisztémához kapcsolható megoldásokat. Plusz beraktak egy NFT managert is, ahol nyomon követhetjük az általunk vett NFT-k értékét. Az akkumulátor 4500 mAh-s, a töltési tempó 33 watt lehet madzagon, 15 watt pedig vezeték nélkül.


[+]

A fehérben és feketében elérhető termékek már egy ideje előrendelhetők a gyártó oldalán, az értékesítés július 21-én kezdődik. Az árakat is tudjuk, a belépő modell (8/128 GB) ára 399... angol font. Vagyis jelenlegi árfolyamon közel 200 ezer forint. 50 fonttal többet kell fizetni a 8/256 GB-os verzióért, további 50 fonttal többért pedig majd el lehet hozni a 12/256 GB-os csúcsmodellt. Bár Carl Pei számos előnyét hangsúlyozta a készüléknek (elöl-hátul Gorilla Glass, alumínium kerettel, könnyű és megbízható), de rengeteg dologra nem derült fény. Vélhetően nincs IP-védelem, microSD, 3,5 mm-es jack, de ígértek három főverziót a szoftverfrissítések kapcsán, bár az Android 14 nem biztos, hogy futni fog ezen a chipseten. Viszont a "prezentáció" végére kitett kép alapján a szolgáltatók is forgalmazni fogják - bár egyelőre itthoni operátori megjelenésről nem tudunk, noha abban a 26 országban benne vagyunk, aminek a listája előzetes kiszivárgott, a gyártó oldala pedig azt mondja, hogy az Alza és az eMAG is forgalmazni fogja nálunk.


[+]

Mindeközben egy fejlesztő átnyálazta a Nothing phone(1) oprendszerének kódját, Kuba Wojciechowski arra jutott, hogy az OS-t a BYD Electronics rakta össze (ez egy kínai mammut, többek között elektromos autókat is gyárt), a kamera kezelését is a BYD írta meg, a game mode (ezek szerint ilyen is van) pedig sok hasonlóságot mutat Meizu készülékek rendszerével - a Meizut pont nemrég vette meg a Geely (szintén kínai autógyártó). Maradtak még kérdések a bemutatót követően, ami laza, rendhagyó, barátságos és kissé személyes akart lenni, de a napokban még minden bizonnyal tele lesz a net techie része az ilyen-olyan részletekkel.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés