Új Note helyett a Z Fold3 kap S-Pent

A Samsung hajlítható telefonjának harmadik generációja apró, de annál fontosabb pontokon fejlődött, az ára pedig csökkent.

Az első Foldnál még lehetett érezni, hogy kísérleti modell került piacra, amely kissé bumfordi, itt-ott esetleges, néhol kissé bénácska volt, de az első kiadás kijelzőproblémáin túllépve a felhasználók zöme szerint bevált. A második Fold már Galaxy Z Fold2 néven debütált, innentől a Z betű jelentette a hajlítható kijelzős Samsung telefonokat, hiszen kisvártatva a Z Flip is befutott. A Z Fold2 pedig kijavította az elődmodell összes hibáját, valamivel karcsúbb, modernebb, kiforrottabb berendezés lett belőle, így hát érdeklődéssel vártuk, hogy a harmadik generáció kapcsán mivel készül a gyártó.


[+]

Az új Z Fold3 ránézésre nem sokban tér el az elődtől, a méretek nagyon hasonlók. De pár millimétert mindenhol sikerült lefaragni, csukva 67,1 x 158,2 x 16 milliméter a kiterjedése, nyitva pedig 128,1 x 158,2 x 6,4 milliméter, miközben a kijelzők mérete lényegében változott. A termék tömege is 11 grammal kedvezőbb, most már "csak" 271 grammot nyom a mérlegen, ami még mindig jócskán több, mint amit egy átlagos telefon képvisel.


[+]

Az előlapi kijelző kissé tömzsibb, most épp 24,5:9 arányú, 6,2 inch átlójú, 120 Hz-es, Dymanic AMOLED 2X panelről van szó 2268 x 832 pixeles felbontással, ami ugyebár jobb, mint az előző generáció külső ablaka, belül viszont papíron maradt minden a régiben (7,6 inch 22,5:18, 120 Hz, 2208 x 1768 pixel), csak éppen van két olyan dolog, amit roppant fontos. Egyrészt teljesen új a hajlítható kijelző üvege, ami a Samsung szerint ellenállóbb, plusz jobban is hajlik, az összecsukott Fold3 két fele között még mindig át lehet kukucskálni, de jóval kisebb a rés. A másik újdonság, hogy nincs kameralyuk. Illetőleg van, csak nem látszik, a kijelző mögé tett előlapi szenzor persze észrevehető, ha külön figyelünk rá, de teljes kijelzős videóknál, böngészésnél, képek megnézegetésénél egyáltalán nem feltűnő. Ennek az volt ugyanakkor az ára, hogy a felbontás csupán 4 megapixeles, de hát van egy szokásos kameralyuk a külső kijelzőn is 10 megapixelnyi képponttal, a Fold-felhasználók egyébként a belső szelfikamerát eddig is főleg videohívásoknál használták.


[+]

Persze a hardvert aktualizálta a Samsung, a Qualcomm Snapdragon 888-as csúcsprocesszor hajtja meg a gépet, az előlapi kijelzőt Gorilla Glass Victus védi, a hátlapi kamerahármast (amely továbbra is kiáll a síkból) pedig Gorilla Glass DX óvja a karcoktól. A három szenzor mindegyike 12 megapixeles felbontást szállít normál (83 fok, F/1,8, OIS), telés (45 fok, F/2,4, OIS) és ultraszéles (123 fok, F/2,2) látószöggel. A 12 GB RAM alap, a belső tárhely 256, vagy 512 GB lehet, az akkumulátor pedig összesen 4400 mAh-s (hiszen két részből áll). Ez bizony egy kicsit kisebb, mint a Z Fold2 áramforrása, miközben a töltési sebesség maradt 25 wattos zsinóron és 10 wattos vezeték nélkül. Töltőfej nincs a dobozban.


[+]

A nagy durranás alapvetően két dolog: az egyik, hogy a termék megkapta az IPX8 védettséget, tehát ez az első hajlítható telefon, amely vízálló is, viszont nem porálló. Ezt sokan kérték, ahogyan a másik újítást is: a Z Fold3 támogatja az S-Pent, tehát a lehet firkálni a kijelzőre. Ezzel együtt a Samsung megerősítette, hogy idén nem lesz új Note készülék, hanem a többi high-end modellt vértezik fel a tollal való használattal (lásd még S21 Ultra), a Z Fold3 működik az eddigi S-Penekkel is, de van egy úgynevezett Fold Edition, amiben nincs Bluetooth, viszont befér a Z Fold3 zsanérja mögötti helyre - ha a megfelelő tokot használjuk. Ez a tok egyébként fedlapszerűen hajlik rá a Z Fold3 előlapi kijelzőjére, ugyanakkor kicsit furcsa, hogy ha kinyitjuk a terméket, akkor a tok jóval szélesebbre tárul, mint a kinyitott telefon és jó egy centit kiáll alóla a bal felén.


[+]

Ami nem változott, hogy ez a Fold is 5G-s, nincs rajta 3,5 mm-es jack és nem bővíthető microSD-vel a tárhely sem. Viszont két nanoSIM betehető, plusz eSIM támogatás is akad. A készülék három színben érkezik, feketében, ezüstben és sötétzöldben (ezeket a Samsung Fantomezüstnek, Fantomfeketének és Fantomzöldnek hívja). A Z Fold3 augusztus 11-től előrendelhető (ajándékba jár egy töltőfej és egy Samsung Note Pack, ami az S-Pen és a hozzá passzoló tok kettőse), a 256 GB-os modell 699 990 forintot, az 512 GB-os kiszerelés pedig 729 990 forintot kóstál, ami valamivel kedvezőbb, mint a tavalyi készülék nyitóára.

Azóta történt

Előzmények

  • Samsung Galaxy Z Fold2 - ég és Fold

    Beérett a Samsung hajlíthatós koncepciója, a második generációs Fold már olyan, mint amilyennek lennie kell. Viszont még mindig méregdrága.

  • Samsung Galaxy Fold - hajtsatok!

    A Samsung első, összehajtható kijelzővel rendelkező okostelefonja hosszas vajúdás után piacra került nálunk is. De megér ez ennyi pénzt? (Nem.)

Hirdetés