Hirdetés

Új seriff érkezett a középkategóriába

A Qualcomm legújabb szettje a 7-es szériában a Snapdragon 7+ Gen 2. És nem, senki nem maradt le semmiről, csak a nevezéktan változott.

A Qualcomm bemutatta a Snapdragon 7+ Gen 2-t, ami az eddigi gyakorlat alapján feltételezné, hogy volt már egy Snapdragon 7+ Gen 1 és egy Gen 2 is, de nem volt. A Qualcomm ezentúl nem a kisebb módosításokat vagy fejlesztéseket jelöli adott lapkakészleten a plusz jelzettel, hanem a kategóriájának csúcsán álló szett kapja meg a megkülönböztető jelzést. Szóval senki nem aludt át másfél generációt, a Snapdragon 7 Gen 1-et valóban a 7+ Gen 2 követi.

Az új felső középkategóriás szett a specifikációt tekintve egy Snapdragon 8 Gen 1 kissé visszafogottabb órajelekkel, és mint ilyen, az első lapka a kategóriában, ami Cortex-X2-es teljesítménymaggal dolgozik, jelen esetben 2,91 GHz-en. Ezt három Cortex-710-es mag támogatja 2,49 GHz-es órajelen, a sereget pedig négy darab 1,8 GHz-es Cortex-510 hajtja. Ez 50%-os teljesítménynövekedést eredményez a 7 Gen 1-hez képest, az AnTuTu tesztjén kimagasló eredménnyel a kategóriában, a GPU-ról viszont csak annyit tudni, hogy egy kétszer olyan gyors Adreno, mint amit az előző generáció használt, energiahatékonyságban pedig 13%-os előnyt tud felmutatni.


[+]

A TSMC 4 nanométeres node-ján gyártott platform támogatja az Auto Variable Rate Shadinget, ami az előtérben zajló jeleneteket magas, míg a háttérben futó képkockákat alacsonyabb felbontásban jeleníti meg, ami jelentős energia- és erőforrás megtakarítás játék közben, illetve a Snapdragon 8 Gen 1-gyel bemutatott Volumetric Rendering-et.

Új 5G modem és WiFi 7 támogatás egyelőre nincs, csak X62-es RF-modem és WiFi 6, viszont a szett megkapta a Qualcomm Triple18-bit Spectra ISP-jét, ami akár 200 megapixeles felbontást is kezel; támogatja a kétfrekvenciás GNSS-t, adott az Android Ready SE digitális kulcsok és igazolványok kezeléséhez, Bluetoothból pedig 5.3-as szabvánnyal dolgozik. Kijelzőben a 10-bites, HDR10+ QHD+ 120 Hz a maximum, az AI pedig kétszer olyan hatékony, miközben wattonként 40%-kal kevesebb energiára van szüksége.

A 4G/5G dual SIM dual active (DSDA) támogatással is bíró Snapdragon 7+ Gen 2 már ebben a hónapban, tehát márciusban kipróbálható lesz a Redmi és a Realme új modelljeiben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés