Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Piftuka

    veterán

    válasz nightshadow #15865 üzenetére

    Ahogyan itt ígértem, megnézem a készüléket.

    Már elvitték, de megkérdeztem a típusát és ez volt: [SHARP LC-60LE652E]

    Viszont ki volt téve ez: SHARP LC-42LE760E

    Ha már ott volt, és egyébként is erre voltál kíváncsi, hát le is teszteltem hirtelen... persze csak a helyszín adta lehetőségek erejéig. ;)

    Tetszetős kis készülék, letisztult formavilággal, és egy hasonlóan kulturált, ugyanakkor nagyon "menő" megjelenésű távirányítóval.

    A készülék menüje szerintem közel áll az etalonhoz. Aki a "csilli-villi" animált "hókuszpókuszhoz" szokott, annak nem fog tetszeni, de engem éppen a spártai egyszerűsége fogott meg.

    Egyszerűen, ha valaki még életében nem látott LCD TV-t az is pillanatok alatt megtalálja az összes beállítást. Számomra - ismétlem - ez nagy piros pontot érdemel!

    Más kérdés, hogy viharkabat fórumtársunk itt leírt megállapítása a SHARP TV beállításainak fokozatairól helytálló. Sajnos tényleg furcsán rövid skálán lehet állítani az egyes értékeket.

    Persze, ha eleve nem kell sokat állítgatni, akkor ez nem hátrány; de mindenképpen megemlítendő.

    A megjelenített képet csak TV adással tudtam tesztelni, viszont abból az összes elérhető csatornával megnéztem. Erre egyébként szükség is volt, mert egyrészt a HD csatornákon nem a legideálisabb tartalom futott, valamint valahogy most nagyon furcsa volt MinDig TV által sugárzott digitális tartalom az összes kiállított készüléken.

    Egész egyszerűen a TV adás képe zajos volt kivétel nélkül mindegyiken. A kisebb méretű/olcsóbb/"no name" (AKAI, Orion, stb.) esetében ez nem furcsa, viszont az egyik legocsmányabb képet a SONY 955-ös csúcsmodell produkálta az M1 HD csatornával, ami elgondolkodtatott.

    Lehetséges, hogy az a tendencia figyelhető meg a legtöbb termék esetében, mint amire a Samsung TV-k kapcsán egy ideje sokan felhívják a figyelmet? (Hogy tudniilik évről-évre, minden új sorozattal romlik az általános, avagy "abszolút" képminőség.)

    Érdekesség, hogy a képminőségével "befutó" volt még az LG 42 LN5400, ami már szintén nem "mai darab".

    Mindenesetre az feltűnő volt, hogy a gyári beállítások mellett a 32-50 coll közötti méretekben minden kiállított modellt nézve ennek a SHARP-nak, és a Toshiba 42-es csúcsmodelljének (ha jól emlékszem 7335 volt a típusa) volt a legszebb képe TV adással. Ha a kettő közül kell választani, akkor pusztán a képe alapján a TOSHIBA lett volna a befutó.
    A Samsung, Panasonic, SONY, LG készülékek mindegyike rosszabb képet mutatott, gyári beállítások (és gondolom "dinamikus" képmód) mellett.

    Hozzáteszem, hogy a két "nyertes" képén is volt mit javítani. A Toshiba-t idő hiányában most nem teszteltem, de a SHARP-on beállítottam a természetes színvilágot, "bűvészkedtem" kicsit a képélességgel, és nagyon klassz képet sikerült varázsolnom.

    Hangsúlyozom, hogy ez a "klassz" relatív... amelyik TV-n ugyanis foghatóak voltak a német (ZDF különféle csatornái, 3SAT, és még ki tudja mi) HD csatornák, azok egyértelműen jobb képet produkáltak. Persze "véletlenül" ezek éppen a falra kitett 55-60-as méretű felső-közép és felső kategóriás modellek voltak.

    De nem ez a lényeg, hanem hogy a német műholdas HD csatorna minősége nagyon odavert a magyar HD csatornáknak! Mikor érjük meg, hogy ilyen minőségű TV adást nézhetünk a hazai szolgáltatók jóvoltából? :U

    Summa summarum: a fenti teszt alapján - természetesen figyelembe véve a hely, illetve a jelforrás adottságait - TV adásokhoz egyértelműen a SHARP és a TOSHIBA két modellje közül választanék.

    Szerintem ez a két gyártó méltatlanul kevés figyelmet kap a "4 nagy" (SONY, Panasonic, LG, Samsung) mellett.

    Egyéb digitális tartalmakhoz továbbra is a SONY-t preferálom. A SONY W955 színhűsége, és képélessége páratlan.

    Érdekesség volt még, hogy a közvetlenül egymás alatt kiállított LG LB700 és LB730 összehasonlításában ugyanazon képtartalmaknál kivétel nélkül mindig a 700-asnak volt a legjobb képe.

    Emellett sajnálattal konstatáltam, hogy már szinte teljesen eltűnt a forgatható talp a kínálatból, miközben a legjobb minőségű (kb. 1,5 cm vastag, tömör üveg) talpa egy az Orion cégcsoporthoz tartozó "gagyi" AKAI TV készüléknek volt.

    Ezen elgondolkodhatnának a "menő" gyártók!

    "Aquila non captat muscas."

Új hozzászólás Aktív témák