Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz webzso #11029 üzenetére

    "Rendszergazda c-t formázta win10 újra felkerült rá.
    D-t gyorsformázással formázta, hogy vissza lehessen állítani a fájlokat."

    Későbbi adatmentési céllal nyilván nem kellett volna formázni a kötetet, ami - írás a mentendő a lemezre - ilyenkor szigorúan tilos.
    A BitLocker pedig lehet csak aktiválásra vár állapotba került és nem lett ténylegesen bekapcsolva, ami OEM formában Windows 10/11 rendszerekkel előtelepített laptopoknál nem újdonság és ezen a ponton utólag még kikapcsolható, lásd a téma topikjában más esetét, az arra adott választ.
    + Ha Microsoft-fiókkal van használva a Windows 10/11, akkor oda automatikusan elmentésre kerül a BitLocker helyreállítási kulcs és ott megtalálható, sőt ha a felhasználó maga kapcsolja be, akkor eleve kötelező a helyreállítási kulcs mentése, addig nem is enged továbblépni.
    Ahol a helyi IT-support ilyen alapvető dolgokkal nincsen tisztában, az elég siralmas... :U

    "Milyen programot, módszert ajánlotok erre?"

    Ha nem lett ténylegesen titkosítva a korábbi D kötet, akkor általánosan a szokásos adatmentő programokat, lásd egy másik válaszban leírtakat. Illetve ha olyan program kell, ami képes BitLocker-titkosítású kötetetekről menteni, akkor pl. a Hasleo BitLocker Data Recovery megérhet egy próbát, de a jelen esetnél ez ugye nem aktuális, ha közben már törölve, formázva lett a titkosított kötet.
    Ha ténylegesen titkosítva lett a korábbi D kötet, ellenben nem ismert se a jelszó, se a helyreállítási kulcs, akkor viszont nem sok esély van a korábbi adatokhoz való hozzáférésre... Vagy max. esetleg talán adatmentő cégnél, talán.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák