Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Upo

    addikt

    válasz tutis #66803 üzenetére

    Ez az ÚJSÁGÍRÓ is keveri kicsit a dolgokat hogy jó hangzatos cikk legyen belőle. Olyan infót néz ami hiteles forrásból van, pl. gyártó vagy tudományos publikáció. A cellafeszültségről amit ír az ok, ha csak 80%-ig töltöd akkor hosszabb az élettartama. A töltőáram hogy ne legyen túl nagy azt a telefonnál nem tudod szabályozni mert a gyár beállította a töltő áramkörben (a telefon alaplapján van). Tehát ha be van állítva hogy max. 1.2 Amperrel töltsön akkor hiába dugsz rá 2A-es töltőt, abból is csak 1.2 A-t fog tölteni, habár az adapter képes lenne többet szolgáltatni. Tehát gyorsabban nem tudod tölteni, mint amit a töltő (az alaplapon) enged. Lassabban igen, ha pl. 700mA-es töltőre dugod akkor isten bizony nem fog 1.2A-t tölteni csak max. 700mA-t.
    Ezért változó hogy egyes töltőkkel miért más idő alatt tölti fel a telefont.

    Gondolkozz józan paraszti ésszel. Vannak az akkuk/akku packok, pl ilyenek.
    (A legtöbb ilyen cellában van mélykisülés és túltöltés elleni védelem de ezzel ne foglalkozzunk)
    Ezeket a cellákat külön töltővel kell tölteni, láthatsz a képeken töltő áramköröket. Ezeket valóban gondosan kell megválasztani a töltendő cellához. Ha több cellát töltesz akkor figyelni kell hogy egyforma feszültségre töltődjenek a cellák (nincs önkiegyenlítődés mint a NiCd/NiMH celláknál), ezért nem is szabadna sorbakötve tölteni. A jobb áramkörök a melegedéstől függően szabályozzák a cellák töltését egyeként. Na ez a figyelés benne van a telefonnál az akkuban, vagy maga szabályozza le az áramot, vagy kommunikál a töltővel (az alaplapon), pl. 4 érintkezős akkuk lehetnek ilyenek is, I2C kommunikációs busszal. Az akku packokban ilyen nem nagyon van, a jobbakban vannak hőérzékelők amik a csatlakozójára ki vannak vezetve és a hozzá való töltő ezt tudja értelmezni.
    Maga a töltő áramkör (az alaplapon) meg a töltési áramot fogja szabályozni különböző paraméterek alapján (bejövő feszültség és áram, illetve a töltendő akku visszajelzései, pl a feszültsége és hőmérséklete alapján).
    Tehát amit a cikkíró összekevert az a modellező/ecigi/lámpa/stb Li akkukra vonatkozik ahol külön töltő kell.
    A telefonon ez a töltő 3 részre tagolódik, egyik van a telefon akkujában, másik az alaplapon, a harmadik meg az áramforrás amit a falba dugsz és a köznyelv "töltő"-nek nevez (láttam én már a neten hogy a nyomtató hálózati adapterét is töltőnek nevezték). Ez a három adja együtt azt a töltőt amiről a cikkíró olvashatott. Ebből te a két leglényegesebb komponenst nem tudod megváltoztatni, az adott, csak az áramforrást.
    Ha ezt nem tudja valaki ésszel felfogni vagy nincs meg a kellően alapos tudása a témában akkor meg ne ossza az észt mintha ő lenne az atyaúristen. De lehet nyugodtan hinni abban amit ilyen Molnár urak összelapátolnak a napi betevőért, végül is fogyasztói társadalomban élünk, az ész már nem sokat számít.
    Na mindegy, én mostmár többet ezzel nem akarok foglalkozni, majd csak vigyorogva olvasom ahogy a "tudósok" osszák az észt egymásnak...

    Maradjunk annyiban hogy a telefont műszaki értelemben csak a saját töltőjével tudod tölteni.

    [ Szerkesztve ]

    Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"

Új hozzászólás Aktív témák