Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ggeleven

    őstag

    Gyorsan összeszedtem az eddigi tapasztalatokat a Bluboo X2-ről. Így szerkesztettem, hogy ha igény lesz külön topicra, akkor ki tudjam emelni oda is. Képeket a következő linken éritek el, mert nem akartam még ennél is hosszabb hozzászólást írni.
    OneDrive

    Bevezető
    Köszönhetően az AntElife-nak és a Németország-Algéria futball világbajnoki meccsnek váratlanul gazdája lettem egy Bluboo X2 készüléknek. Lássuk, hogy mit tud egy nettó 150 $-nál olcsóbb 8 magos processzorral szerelt telefon.

    Külső
    A készülék szögletes formával és kemény élekkel rendelkezik, de jól áll neki. A gyártó két dologgal próbálja meg feldobni az egyhangúságot. A ház szélén fémes színű keret fut körbe, valamint a navigációs érintőgombok alatt egy szálcsiszolt fémre emlékeztető műanyag elemet helyeztek el. Ez utóbbi csak dizájnelem, nem funkciónál értesítőként, mint azt elsőre gondolhatnánk. Ez utóbbi egyébként van rajta, a kijelző felett a hangszórótól balra található.
    A mérete 145.4 x 72.4 x 8.4 mm, súlya 129 gramm, számomra még pont kényelmes a fogása és a súlya. Alul és felül kicsit nagyobb a káva, mint kellene, de nem zavaró.
    A kijelzője 5”-os, felbontása 1280x720 pixel. A színek megjelenítése remek, egyáltalán nem fakó és élettelen. Nagyfényben maximális fényerőn abszolút olvasható marad a kijelző, betekintési szöge gyakorlatilag 180 fok, szóval nem panaszkodhatunk.
    A telefon hátlapja nem levehető, így az akkumulátor sem cserélhető.

    Tartozék
    A dobozban a telefonon kívül egy USB kábel, egy töltőfej, egy átlátszó tok és egy kijelzővédő fólia érkezett még. A fülhallgató hiányát egyáltalán nem bánom, úgyis csapnivaló minőségűek, amiket ezekhez a készülékekhez szoktak csomagolni.

    Hardver
    A készüléket egy MTK6592-es SOC hajtja, ami 8x1,7 GHz-en üzemelő processzort és 4 darab 700 MHz-en futatott Mali-450MP grafikus meghajtót tartalmaz. Emellett 1 GB RAM és 16 GB ROM áll a rendelkezésünkre (SD kártyával NEM bővíthető!). Manapság már nagyon jól jönne a 2 GB véleményem szerint, de ebben az árkategóriában ez még ritka és az 1 GB az átlag felhasználónak tökéletesen megfelel. A SOC-ról egyébként sok jót olvasni, mind teljesítmény, mind energiafelhasználás terén. Használat közben egyszer sem akadt semmilyen folyamat, minden smooth, hogy az egyik kedvenc mobilarénás szót használjam.
    Futtattam két teljesítménytesztet, Antutuban 27242 pontot, Quadrantban pedig 16475 pontot ért el, ez több mint remek. A mindennapokban remekül kiszolgál minden igényt ez a hardver.
    Egyedül az akksi kapacitása lehet szűkös, ugyanis ez csak 1700 mAh. A későbbi használat alapján majd elmondom, hogy ez mire elég. Antutu battery tesztben 4120 pontot ért el.

    Rendszer
    A telefonon egy szinte stock Android 4.2.2 fut, elég jó sebességgel. Sem kínai, sem egyéb hasznos programmal nincs telepakolva. Természetesen a Google Play áruház elérhető, tehát mindenki beszerezheti onnan a neki szimpatikus alkalmazásokat. A rendszer alapból is tud magyarul, nincs szükség utólagos beavatkozásra, hogy anyanyelvünkön tudjuk használni.
    Egy valamivel leptek meg minket a programozók: több előre telepített téma közül tudunk választani. Ez ugyan jópofa, de nem sokat ad hozzá a készülékhez.
    A beállításokban sem találunk (a kinézeten kívül) semmi szokatlant vagy újat, hozza azt, amit kell.

    Multimédia
    A kijelzőről korábban írtam pár szót, élvezet rajta filmet nézni. A nem nagy bitsűrűségű 1080p felbontású videókat szépen lejátssza (a gyári Galéria természetesen nem, de az ingyenes MX Player igen). A hangja teljesen átlagos, de legalább magas hangerőn sem recseg. Egy Vsonic VSD1-es fülhallgatóval kipróbálva sem mond csődöt telefon, igaz a gyári lejátszóba még egyszer biztosan nem fogok belépni, annyira fapados.

    GPS
    Régebben mindig ezzel volt baj az MTK processzoros telefonoknál, de úgy tűnik javítottak a dolgon. Hidegindítástól kb. 1 percen belül talált 5 műholdat és csatlakozott is hozzájuk (panelház, 2. emeleti erkély). A pozíciót is jól határozta meg, tényleg ott vagyok, ahol jelezte a térképen.

    Adatkommunikáció
    A készülék tudja kezelni a GSM (850,900,1800,1900 MHz) és a WCDMA (850,2100 MHz) hálózatokat is. Két micro SIM-et kezel, de csak standby módon, ami annyit tesz, hogy amíg az egyiken beszélünk, a másikon elérhetetlenek vagyunk. 4G-ről és NFC-ről sajnos le kell mondanunk, de valahol kell nekik spórolni, szóval érthető.

    Kamera
    A készített képek egész jó minőségűek! Szerencsére van autófókusz, ami azért tud segít. Kromatikus aberrációt szerencsére nem láttam a képeken. A fókusz, a fehéregyensúly állítása és a kép elkészítése is nagyon gyorsan megtörténik. A szoftver tud érintésre fókuszálni, hosszan nyomva tartás után követi a fókusz a kiválasztott objektumot, mosolyra is tud exponálni, HDR képet is készíthetünk vele. Fotózási módok: Normál, Élő kép, Arcszépítő mód, Panoráma, Többszöges megtekintési mód (lénygében körbefotózunk egy tárgyat és azt sorozatfelvételként játssza le). A hátsó kamerát 13 MP-esnek írja az Antutu, de ez vélhetően egy interpolált 8 MP-es, az előlapi pedig 2 MP-es. A videókat fullHD minőségben tudja felvenni, különösebben erre sem lehet panaszunk. A könyvtárban vannak példaképek és egy videó is.

    ÖSSZEGZÉS
    Ha nem használnék egy LG G2-est és egy Alcatel One Touch Idol S-t nagy megelégedéssel, akkor kérdés nélkül megtartanám magamnak a telefont. A kijelző nagy és szép, a processzor ereje több mint elég, adatkommunikációban hozza azt, ami kell a napi használathoz és emellett még fényképezőgépe is jó. Ha valaki nem ijed meg az új márkanévtől, akkor bátran merem neki ajánlani. A megvásárlásával nem kapunk többet vagy kiemelkedőbbet a többi hasonló telefonhoz képest, de mindent amit tud, azt remekül csinálja.

    Egy hülyénél nem lehetsz okosabb, szóval kár vitatkozni.

Új hozzászólás Aktív témák