Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz ferkoboy #10783 üzenetére

    "Ez utóbbinál fontos számomra a 0,05mm-es pontosság."

    Azért ezt a pontosságot nem árt óvatosan megközelíteni. Gyanús nekem, hogy ez csupán hangzatos marketing duma. Mint amikor a mi szuzukinkra azt hirdették, hogy 4,2 litert fogyaszt 100-on. Kihozható az belőle, ha 65-el jársz, gyakran sikerülni fog. Ekkora picike munkaasztalon nem a századpontosság, de még a tizedpontosság is kétséges. Engedd meg, hogy szakmailag ezt mondjam: A jó vastagoló gyaluból kihozható a jó párhuzamos, ha szakértelemmel kezelik. Ha valaki ugyanezt a párhuzamost körfűrésszel akarja garantálni, akkor annak a körfűrésznek csak az előtolóműve fog többe kerülni, mint az ominózus proxxon körfűrész alles komplette.
    Valószínűleg kihozható az az öt század pontosság néha, de ahhoz szerintem nagy türelem, és nagy gyakorlat kell, meg afféle asztalos őstehetség. Ha én pályáznék erre a gépre, akkor egy centinél vastagabb, harminc centinél hosszabb, húsz centinél szélesebb anyagot rá se tennék - a fiókok pedig 16-20mm vastagság között mozognak, 40-50 centi hosszúak. A szélesség az úgy stimmel is. Lehet, hogy tévedek, ez csak egy beérzésem.
    Lehet körfűrésszel nútot marni, de arra inkább a marógép az ideális. Öcsém laikusként príma nútokat, csapokat készített pusztán egy körfűrésszel, ami egy asztalosnak is becsületére válna. Igen ám, de amivel ő elbabrált vagy három napot, azt én három óra alatt tudom produkálni. No, nem körfűrésszel, az csak egyetlen munkafázishoz kell.
    Persze a hobbizás teljesen más, mint a termelés. A hobbihoz van idő, mint a tenger, az iparossághoz pedig abból van a legkevesebb.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák