Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    Sziasztok!

    Csak azért szólok bele a körfűrészes témába, mert látom, ferkoboy nem bízza a véletlenre a dolgokat és körbejárja a témát (ami dicséretes) ám - a különböző fórumokban - nem feltétlenül egyező véleményeket kap/olvas, így aztán magának kell kiokoskodnia a nagy igazságot.

    Annyiban én is érintett vagyok a témában, hogy néhány év alatt én is kipróbáltam 3 különféle asztalt és szereztem némi tapasztalatot, aminek a lényege annyi, hogy az olcsó Kinzo és Parkside (alias Einhell) gépekkel is tudtam szépen pontosan dolgozni, a kérdés inkább az volt, hogy milyen erőfeszítések árán, aminek elsősorban a hatékonyságom (és munkakedvem) volt a fokmérője.
    Végül (bár semminek sincs vége, hiszen egy jó öntvényasztalos körfűrészért bármikor elcsábulnék) vettem egy Metabo TS 250-et. Elég sokat nézegettem és gondolkodtam rajta, nagyjából azok jöttek szóba, amik ferkoboy esetében is.

    Én azon csodálkozom kicsit, hogy a makita MLT100-at ennyire favorizáljátok. OK, jó kis gép ez, aki ilyet vesz nagyon nagy csalódás nem érheti, de miből gondoljátok, hogy jobb, mint például a fent említett Metabo vagy a kék Bosch???
    Ez utóbbi két gép eléggé hasonlatos paraméterű és konstrukciójú gép, ha már párba akarjuk állítani egy Makitával, akkor a Makita 2704 lenne a megfelelő kategória. Az (eredeti) áruk is hasonló, mindegyik bőven 200e feletti. Ehhez képest a MLT100 tényleg igen olcsó, ráadásul olyan paraméterei vannak (papíron) ami a nagyobb testvéreknek is a tisztességükre válna. De talán senki sem gondolja komolyan, hogy ugyanazt adják féláron, arról még nem is beszélve, hogy a MLT100-ra még felaplikáltak egy tolóasztalt, meg hátra még egy asztalkiegészítőt is. Kipróbálni ugyan nem volt lehetőségem, de azért szemrevételeztem én is az MLT100-at, megtapogattam, megmozgattam és bizony nekem az volt az érzésem, hogy elég dizájnos, sokoldalú gép, kétségtelenül jó ár/érték arányban, de tipikusan olyan gép, ami a papírforma szerint jobb a riválisainál. Aztán ha alaposabban szemügyre vesszük, akkor jönnek a hátulütők. A drágább gépek 2000W körüliek, az MLT100-as 1500W, mégis ez képes papíron átvágni nagyobb méretet. Vajon nem azért, mert a felfüggesztése és a lap rögzítése vékonykább? Vajon nem azért, mert papíron jól hangzik, a gyakorlatban meg úgyis kevesen akarják próbára tenni 90mm-es anyag átvágásával? És itt van ez a tolóasztal. Hasznos dolog, de vajon mi az oka, hogy a kék Bosch asztalán nincs ilyen funkció, csak a feleannyiba se kerülő zöld Boschon? Mint ahogyan a drágábbik Makitán sincs. Az MLT100-on ráadásul érthetetlen számomra, hogy miért tették ezt a tolóasztalt olyan távol a fűrészlaptól? - hogyan is van így okosan kitalálva a munkadarab biztos megfogása és tolása? 30-40 centisnél kisebb munkadarabot nem is lehet vágni így??
    Érdemes megnézni, a lesajnált Einhell FKS 22/315-nél közvetlenül a fűrészlap mellett fut a tolóasztal. (Néhány évvel ezelőtt ezt az Einhellt 70ezer körül árulták, sokat nézegettem, végül azért nem vettem meg, mert rosszul hangzik a név, noha olyantól, akinek lett is volna ilyen gépe még nem olvastam rosszat, annál többet azoktól, akik csak a név alapján alkotnak véleményt, noha ennek a gépnek konstrukciójában, elektronikájában semmi köze az olcsóbb Einhellekhez.

    Nálam az első "teszt" az, hogy ellenőrizzem az asztal síkságát. Az MLT100, ha nem is veszélyesen, de elbukott, a tolóasztalos Einhell például nem. A zöld Boschból kettőt néztem, az egyik egyszerűen katasztrófa volt, a másik majdnem tűrhető. A Metabo TS 250 tűréshatáron belül volt, bár kétségtelen, amit thyeby írt, hogy nagyon vékonyka, számomra már egyszerűen művészet, ahogyan képesek ezeket az alu alkatrészeket nyomás alatt önteni: meglepő precizitással és végtelen spórolással. Ezekre az asztalokra vigyázni kell, nem ajánlatos rájuk felmászva cserélni az izzót a csillárban, az biztos :)

    Én nem emlékszem, hogy egy éve, vagy korábban valaki is szidta volna itt a kék Bosch körfűrészasztalt, aminek én - kategóriájában - csak egy hátrányát ismerek, az árát.

Új hozzászólás Aktív témák