Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz thyeby #11617 üzenetére

    Még valamit a három kerekű fűrész javára:
    Sokkal finomabban és könnyebben lehet rajta a szalag feszességét belőni, mert azon az elven, ahogyan pl az autó vezérműhajtása működik, kisebb erőkifejtés kell a spanoláshoz.

    Két napja elég sokat eszembe jutsz munka közben, hogy miként is lehet olcsón, mégis univerzálisan megoldani a vékonyka fáidat. Sokat segített az a jelzésed, hogy mekkora kaliberű az éves feladatod. Erre én még rátettem egy lapáttal, mert ahogyan az idő halad, érik a gyümölcs - egyre több ilyen feladatod lesz.
    Arra jutottam, hogy jómagam a következőképpen oldanám meg ezt a feladatot:
    A fát nem fűrésszel alakítanám nagyjából méretre, hanem hasítanám, majd pontos méretre gyalulnám. A szélességét, hosszát utolsónak szabnám talán - körfűrésszel, steller mellett. Beruháznék tehát egy jobb kombinált gyalugépre. Ez költséges, de ezer más dologban is hasznodra válik, ha szereted a fát. (Megállok itt egy szóra. Nem a vastagoló gyalu a kombinált gyalu, hanem az, amelyik tud felül egyengetni, alul pedig vastagolni. Ettől kombinált, s nem attól, hogy kombinált megoldani a vastagsági gyalugép emelő szerkezetét.) Ha időd van, megépíthetsz magadnak egy szélesebb kézi gyalugépből is egy vastagoló szerkezetet - a jutyubon láttam már ilyet. A fiú tisztán fából (négy menetes szár (nem szál) felhasználásával oldotta meg a pontos emelést - de második hengercsiszoló linked egyszerű, ám nagyszerű elvén is megoldható.) Amíg ennyi munkád van, addig egy ilyen is elég lenne, később pedig veszel igazi, komoly gyalut. Nekem van egy tartalék metabo vastagológyalum, felajánlhatom megvételre. Nagyon olcsón jutottam hozzá, de nem adom tovább olyan olcsón, mert nem vagyok megszorulva, mint az, akitől vettem. Ha érdekel, megdiskuráljuk priviben.

    Nos, azért hasítanám a fát fűrészelés helyett, mert a matuzsálem fotoapparátok érzékeny műszerek. A hasított fa nem fog vetemedni, s talán repedni is kevésbé, mert a hasítás máris egy nyúzáspróba. Ha törnie kell, törjön még alapanyag korában. Minden esetben minimum dupla vastagságot hasítanék, hogy maradjon elegendő tartalék lefaragni való hús a fán. Igaz, ez egzótáknál pazarlás - azoknál tehát megfontolnám a hasítást

    Ezt a hengeres csiszolót megépíteném. Ha úgy burkolod be a hengert, hogy soha ne tudj fát bedugni olyat, ami egy (de inkább csak fél) milliméternél magasabb, mint ahol a henger alja van, nem is kell túl masszív csapágyazás. Szerelhetsz rá anti tökönvágó körmöket, amik megakadályozzák a visszarúgást. Ha ezek a megoldások érdekelnek, kifejthetem később bővebben. Ha tartol többféle vastagságú "betoló segédfát", jelentősen csökkented a balesetveszélyt, de erről is ejtenék még szót, ha érdekel komolyabban, mert egy helytelenül rögtönzött segédeszközzel esetleg még veszélyesebbé válik a betolás, mint anélkül, ugyanis ha lepattan róla, nagyot odaüthet a csülkeidnek. Aranyszabály, hogy keresztbe sosem tolunk be ilyenbe anyagot, kizárólag szálára - kiváltképp vékony anyagokból.

    No, most ennyit, így is eléggé elárasztottalak.

    (Van a családban egy ereklye számba menő gongos falióra, ami műkincsnek számít, s nem antikvitás. Mivel nagy az értéke, nincs bizalmam elvinni órásmesterhez. Majd egy évtizede keresek alkalmas restaurátort hozzá - tengelytörése van, ha jól emlékszem, réz fogaskeréktengely. Nem tudsz esetleg kommendálni nekem valakit, aki megbízható szakmailag is, és erkölcsileg is? Azért kérdeztem, mert amit te művelsz, az már közel jár ehhez a műfajhoz.)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák