Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Winner_hun #16576 üzenetére

    Szerintem arról van szó, hogy a Pilana megcsinálta nekik a szalagot, ők meg vagy trehányul hajtogatták ki, vagy szar a hajtogatójuk. Én a Pilana vidiás fűrészkorongokra gondoltam, ha én dicsértem őket. A DeWalt gérvágómat azzal szállították, és alulról súrolja a profi kategóriát.

    Írtam régebben, hogy a kis járókerekű szalagfűrészekre pl D=300-350 nem szabad feltenni azokat a hagyományos szalagokat, amiket a magyar asztalosok előszeretettel használnak. Történt néhány napja, hogy takarításba kezdtem, és elhatároztam, hogy a felgyülemlett hulladékokból kifűrészelem a még hasznosítható darabokat, a többit teszem a kazánba. Volt egy ilyen hagyományos (15-ös) vadiúj szalagom, amit azért csináltattam, hogy ha fenyőt kell fűrészelnem, akkor majd azt teszem fel, oszt had gyantásodjon magának, ki bánja. Most nem fenyőhöz, bükkhöz gondoltam használni, s mert a tervezett műveletet nem tekintettem termelésnek - ki tudja, mi lesz a sorsa az így megmentett fadarabjaimnak - feltettem hát eme occó de vadiúj szalagot. Kínlódás volt. Nekem is elhúzott a steller mellől, és nyomtam az anyagot, mint süket a csengőt, alig haladtak a vágások. Megmérgesedtem, visszatettem a drága szalagot. Egyből kijavult minden. Két ujjal lehetett tolni, gyorsan pontosan ment a munka így.
    Nos, ekkor eszembe jutott, hogy nem írtam én hülyeséget, amikor nem tanácsoltam a hagyományos szalagot feltenni az ilyen szalagfűrészekre. Pedig akkor én csupán arra gondoltam, hogy szakadozni fog a kis kerék miatt az ilyen occó szalag. Akkor még nem mertem írni, hogy se jó kihajtogatása, se jó élkialakítása nincs ezeknek a szalagoknak, csak azt tudtam tapasztalatból, hogy nem igazán éltartó.
    És van is egy olyan gondolatom, hogy persze, egy 800-as kerékre nem szoktunk 15-ös, meg 25-ös szalagot tenni, hanem 40-est, meg 50-est. És az nem húz el, mert olyan széles, hogy ha rosszul van kihajtogatva, a lap visszahúzza az anyagot. No, igen, de akkora széles szalaggal meg nem lehet ívet vágni - épp az lenne a szalagfűrész igazi értelme pedig.

    Had kérdezzelek: Mekkora kerékre tetted a szalagot, és milyen vastag anyagot vágtál vele?

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák