Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz #05304832 #22653 üzenetére

    No, végülis milyen porszívóra csábultál el?

    Porszívás és por.
    Többnyire bükkel dolgozok. Tudják az okosok, hogy a keményfa por (mint tölgy, bükk, kőris) tüdőrákot okozhat. (persze mi a tyúkfene nem okozhat azt? :F ). Ma már minden komolyabb faipari berendezés specifikációjában szerepel egy szabvány szerinti porkibocsájtási érték.
    Látom én a műhelyben, hogy a finom por szépen ráül mindenre az idő haladtával, és tudom, hogy épp ez a por, ami veszélyt jelenthet, s nem a forgács.
    Tesztelgettem, hogy milyen gépek, milyen műveletek kavarnak nagy port a levegőben. Szóval kicsipicit jobban odafigyeltem erre. Nálam sorrendben a következők:
    - gérvágó használat
    - marás
    - dekopír
    - szalagfűrész
    - forgácselszívó használata (A szűrőzsák ontja a finom port, neylonzsák cserekor pedig rendesen köd van a műhelyben.)
    Minden gépet minden esetben elszívással használok, és a por mégis évek óta folyamatosan jelen van.

    Szörfölgettem a Felder kínálatában, és rábukkantam egy légszűrő berendezésre, ami 500-700 m³/h levegőt forgat meg 110W-ért cserébe. Rövid hezita után, mert nem adják ajándékba, megrendeltem. Durván 80 rugó áfásan+posta. Kb két hete használom. Érezhetően kevesebb a por a levegőben azóta. Ezt a kazánom, az oszlopos fúróm tetején tudom könnyen mérni, ugyanis ezeken a helyeken egyetlen porszem is meglátszik.
    Azt írja a marketingduma, hogy a finom por 85-95%-át megszűri. Nos az én eddigi tapasztalatom az, hogy gyakorlatilag inkább csak a jó felét, kétharmadát. Mondjuk az is nagy eredmény, de többet vártam. Az szemmel látszik a gép filterén már néhány órai működés után is, hogy mennyi rengeteg port megfogott. És azóta a hunyó nem is annyira a gép, mint inkább a forgácselszívó.
    És kitalált a Felder erre is egy új dolgot. Csinált olyan forgácselszívót, ami nem túlnyomáson, hanem vákumon alapszik, mint a porszívók. (Persze biztosan egy vagyonért, de hát ha valaki az onkológián köt ki, akkor más az értékrend.) Ha ma kezdeném az ipart, már ilyet vennék. Így meg feltettem a várólistámra. Ha kitermelem, megveszem.

    Egyébként a gérvágót jelöltem meg, mint főkolompost. Azt már évek óta úgy használom, hogy porszívó az elszívócsonkjára, és a vágókorong mögé a 100-as forgácselszívó tömlő. És mégis. Persze, amikor azzal dolgozok, akkor megy egész nap. Egy átlagos asztalosműhelyben be van kapcsolva néhány vágás erejéig, aztán parkolás. A kihúzhatósra szerkesztettem is egy elég hatékony elszívó kalodát, ami jelentősen hatékonyabbá tette az elszívást. Csakhogy azt a gépet nem használom évek óta. A munkában levőre is kellene alkotni egy ilyet. Azzal vagyok meglőve, hogy azt csak a derékszögű vágásoknál tudom feltenni, és szerelgetni kell, ha szögbe akarom fordítani a gépet.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák