Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mrcruiser

    csendes tag

    Sziasztok,

    Lerágott csont, de én is asztali körfűrész témában kérnék tanácsot. Hobbi szinten asztaloskodom már két éve, készítettem már kerti asztalt akácból, gyerekágyat, polcot, spotlámpa fixtúrát, stb. Szóval használat szempontjából kis- és néha nagyobb bútor készítés lenne a cél, fából (egyengető- és vastagoló gyalum, egyéb szerszámaim is vannak hozzá, folyamatosan és apránként bővítem/fejlesztem az arzenált van).

    Jelenlegi körfűrészem egy Aldis WZ, amin tavaly már lecseréltem az asztallapot, illetve készítettem rá egyet MDF-ből és HDF-ből, martam bele nútokat, szögvason fut a párhuzamvezető. Ja és természetesen lecseréltem a gyári fűrészlapot is egy jóbb minőségű Bosch-ra. Úgy gondolom, hogy ebből a fűrészből kihoztam a maximumot, még használom ameddig bírja, de jövőre szeretném lecserélni.

    Hozzá tartozik még a teljes képhez, hogy családi házban, a kertben dolgozom, van ugyan műhely, de mivel ott fémmegmunkálás folyik elég gyakran, ezért tűzveszélyes lenne bent fával dolgozni. Így marad a kert, tető nincsen.

    Mivel a fűrészt a műhelyben tárolom, de kint dolgozom vele, ezért fontos szempont a mobilitás, így el kellett vetnem fájó szívvel az öntvényasztalos körfűrészeket (pl. Axminster TS 250, Bernardo TK 200R és hasonlók) a súlyuk miatt.

    Fontos szempontnak vélem, hogy az asztal lapja sík felületű legyen (még ha nem is öntvény), ne a bordázott alumínium, továbbá, hogy a párhuzamvezető két ponton, elöl és hátul is rögzüljön az asztalon.

    Ezeket a kritériumokat figyelembe véve - továbbá számos negatív véleményt, amivel találkozni lehet külföldi fórumokon - a Makita MLT 100-at kihúztam a képzeletbeli listámról.
    Ami most rajta van, azok az alábbiak:

    - Dewalt DW745 (angol ebayről)
    - AEG TS 250 K
    - Bernardo TS 250 PD

    Dewalt: a legkönnyebb (22 kg), bizonyítottan jó, nagyon dicsérik. Ez a legdrágább, de 10-20k differencia van maximum a 3 között. A vágásszélessége ennek a legkevesebb (a régebbi modell kb. 42 cm), de talán ki tudom fogni belőle az úja, aminek 20 inch a kapacitása, ami elég. Nincsen integrált állványa vagy kereke, de a kis súlya miatt ez nem gond, állványt az Aldishoz is csináltam magamnak.

    AEG: megfelel a fent leírt kritériumoknak és olcsóbb, mint a Metabo/Bosch (kék)/Makita (a nagy). A három közül ez a legnehezebb (kb. 42 kg), de az integrált állvány és kerék miatt ez könnyen kezelhető.

    Bernardo: ez is megfelel a kritériumoknak (a súlya 32 kg), van integrált állvány és kerék is. Ennél az nem világos teljesen, hogy a motorja névlegesen 2,5 KW-os és a leadott teljesítménye 1,8 KW vagy ez is 1,8 KW-os, mint az AEG és a Dewalt (az csak 1,7-es). Ha ennek ennyivel erősebb a motorja, és azt tényleg tudja, akkor ár/érték arányban akár a lista elejére is ugorhat.

    A végleges választás előtt az AEG-t és a Bernardo-t biztosan körbetapogatom egy kereskedőnél, még ha az olcsóbb ár miatt külföldről is fogom beszerezni. A Dewaltról elhiszem, hogy jó, azt látatlanban is megvenném.

    Előre is köszönöm a tanácsotokat.

Új hozzászólás Aktív témák