Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz mahoo #27955 üzenetére

    Azért hangzik kicsit rosszul a kérdésed, mert ha építeni szeretnél, akkor pontosan kellene tudnod, hogy mit szeretnél. És mit nem. :)
    Tulajdonképpen nem ördöngös dolog ez a körfűrész, legalábbis vidéken minden harmadik portán találsz egy házilag kivitelezett darabot, ami jellemzően egy hegesztett zártszelvényekből álló korpusz rajta egy valamilyen vastag fémlemezzel, alul egy csapágyazott tengellyel és rajta a fűrészlappal. A hajtást pedig ékszíjjal az asztalra erősített elektromotor adja.
    A dolog ott kezd el bonyolódni, amikor emelhetőre akarod megcsinálni a fűrészlapot, amikor netán dönteni is akarod azt, amikor szeretnéd megoldani a porelszívást, amikor rájössz, hogy nem ártana egy hasítóék is a fűrészlap mögé, de jó lenne két párhuzamos nút is az asztalba a szögvezetőnek, de egy jól működő steller sem ártana...
    Szóval, sok szempont van, amit nem árt végigzongorázni. Neked kell tudnod mire van szükséged és mire nincs. A fentieken túl igazi kérdés még a gép stabilitása: hogy mennyire merev az asztal, mennyire sík, mennyire pontos geometriailag és hogy mennyire stabil a körfűrész felfüggesztése.
    Az a helyzet, hogy szerintem (szerintem!) nem nagyon éri meg házilagosan gyártani ilyet, kivéve ha:
    1. van egy kézi körfűrészed és csinálsz neki egy tábori asztalt, ami minden szempontból kompromisszumos lesz, de használhatod
    2. csinálsz egy stabil "falusi" csontváz típusú körfűrészt (nulla balesetvédelemmel), ami keveset tud, de azt esetleg jól.

    Ha ennél többre vágysz, az szerintem nem lesz olcsóbb (magyarul kétszer annyiba fog kerülni), mintha megveszed a gyárit. Én már néhányszor gondolkodtam ilyen projekten, de aztán mindig feladtam. Persze, ha van komoly fémipari gépgyártó kapacitásod az más helyzet.
    Használt gép felújítása a legjárhatóbb út.

Új hozzászólás Aktív témák