Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz martong #29232 üzenetére

    Az a baj, hogy valószínűleg nem engem kell megkérdeznetek maróasztal ügyben :)

    Mert én amikor kivágattam magamnak a betétet lézeres céggel 8mm-es acéllemezből, akkor rájöttem, hogy ez kevesebb lesz, mint amit szeretnék és kivágattam újra 10mm-ből :) Szóval a 6-8mm-es műanyaggal nincs tapasztalatom. De ha rám hallgatsz, akkor vízzel vagy lézerrel kivágatod valamilyen alu ötvözetből. Meglepődnék ha többe kerülne 6-8ezer forintnál. (az a legegyszerűbb ha egy kivágós cégnél próbálkozol, mert egyébként baromi macera "találni" valahol egy megfelelő méretű darabot és a forgácsoló úgyis többet kérne el érte, hogy méretre alakítsa neked.

    De nekem kétségeim vannak az 1100W-os géppel is. Bár én nem vagyok egy nagy méretekben gondolkodó hobbista, mégis sokszor kellenek a 12-es szárral készült marók. Valamelyest behatárolja az ember lehetőségét az, ha csak 8-as szárban gondolkodik.

    De az is lehet, hogy nem beszélnélek rá a drágább megoldásokra, próbáld meg a leggazdaságosabb módon megépíteni ezt az asztalt és majd rájössz, hogy mik is azok a szempontok, amik számodra fontosak. és vagy megelégszel azzal, amit nyújt az eszköz vagy pontosan tudni fogod, hogy mit kellene jobbra készíteni.
    nem akarok hülyeséget mondani, de ha kigletteled az asztalod egyenetlenségeit és teszel rá süllyesztett csavarkötésekkel egy 15mm-es egyik oldalán laminált mdf lapot, már az is megfelel a célnak. Az élére meg gyártasz keményfából éllécet és szép is lesz. :) Tényleg csak arra figyelj, hogy a lap, amit megveszel, az sík legyen.
    Én egyszer a legelső körfűrészemhez gyértottam ilyen lapot, hogy kiküszöböljem az egyenetlenségeket.

    Itt még nincs benne a C sín:

    "mekkora szerszám illendő"

    Amit 8-as szárral kapni lehet, és elfér a géped talpában, az mind működhet. Tapasztalatom szerint a barkács 12-es marógépekkel van csak gond, mert azok ugyan fogadják a 12-es szárú szerszámokat, de azért az orsó pontossága, csapágya mégsem olyan precíz mint lennie kellene. Vagyis beremegnek, rezonálnak, az ember érzi, hogy nem jó feszegetni a határaikat. És nyilván ilyen terhelés mellett hamar tönkremennek. Volt egy ilyen Kinzo gépem, először azt vettem azzal a céllal, hogy asztal alá építem, aztán letettem róla. De egy Makita 3612C után venni egy ilyet balgaság volt, (csak azért tettem mert a Makitát nem akartam asztalba építeni.)
    A lényeg, hogy ne nagyon akarj szélesebb marófejet a gépbe tenni, mint amekkora a talpában a nyílás. És mondjuk 50mm élhosszúságú másolómarót sem érdemes próbálgatni, mert ilyen hosszon már nagyon kiütközik az orsó pontatlansága vagy gyenge felépítése. Az én legnagyobb maróm, az talán egy 78mm-es plattoló. Az azért elég félelmetes tud lenni pörgés közben. De egy profi felsőmarónak nem okoz gondot.

    Na, most a betétlapban lévő nyílásba még újabb betétek kívánkoznak attól függően, hogy milyen szerszámmal dolgozol, ezt is lehet még cifrázni :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák