Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Haugland #33672 üzenetére

    "ha a 230as lap helyett felteszek egy 210 vagy 190 es lapot, akkor azzal a pontossag fele fogom modositani a gep tulajdonsagait?"

    Igen, ezt jól gondolod. Igaz ugyan, hogy csak nüanszokról van szó, esetenként mégis észrevehető javulás ilyenkor az eredmény. Értsd: Ha picit üt a tengely (még a tizednél is kisebbre kell gondolni), akkor kisebb korongon ez csökken. Ha picit eltér a merőlegestől, párhuzamostól a futás, annak a mértéke is csökken kisebb korong esetén.

    A kerületi sebesség dolgot viszont én másképp gondolom. Ugyan valóban csökkenni fog alapjáraton, ám terheléskor valószínűleg nem. Hacsak nincs konstans elektronika a motoron. S miért gondolom ezt így? Nos, a nagyobb átmérőjű korongot jobban visszafogja az anyag, kisebb kerületre több kraft jut. Eredményként tehát a motort is jobban kíméled, és a vágás is felkönnyül.
    Egyébként ha van konstans elektronika, a vágáskép akkor sem romlik, csupán lelassul a vágás. Ez a csökkenés arányos lesz a kerület csökkenésének mértékével.

    Az Mforce lapokat rendesen összehasonlítottad te a Freud-al? A D=190 hordozó vastagsága pl 1,2 mm. Nekem ez már neccesen vékony - könnyen meg tud fintulni, ha óvatlan az ember. Esetenként (könnyebb vágásoknál, mint pl collos nyír) sokkal jobb lehet vele dolgozni, esetenként (nehezebb vágásoknál, mint mondjuk vastagabb akác) pedig sokkal rosszabb.

    De javítson ki valaki, ha rosszul gondolkodtam.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák