Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Speciali

    tag

    válasz generatoros #33898 üzenetére

    szerintem egy kicsit tul van misztifikálva a "nagyapáink kora". Volt szerencsém jo pár öreg, kb 100 éves butorhoz, és azok egyáltalán nem voltak precizen megmunkálva. Na persze, gép alig, vagy egyáltalán nem lévén. De voltak olyan részletek, amiket kézi gyaluval szebben is meg lehetne munkálni, mint ahogy azok voltak.
    Kéziszerszámokkal egy asztalos ma is el tudja abban a minöségben késziteni azokat a butorokat, amiket akkor és ugy, ha kellö gyakorlata van a kéziszerszámokkal. . Valoszinüleg, azokban az idökben nem is volt követelmény, hogy szebben és jobban dolgozzanak. Ez alol kivétel csak talán a kastélybutorok. De jobban megnézve , ezek sem tökéletesek.

    A köznép számára készült régi butorokon elöször elszörnyülködtem, mert bennem is az a kép élt, hogy régen precizebben, meg szebben dolgoztak. Hát nem ! Ami miatt ezek a butorok még mindig müködöképesek, az a felhasznált anyagok miatt van. Mivel akkor még nem létezett forgácslap, ezért tömörfával és furnérozott fenyölapokkal dolgoztak. Ezek meg idötállobbak mint a forgácslap MDF stb.

    Végül egy kép, egy régi könyvespolcrol, ha már az volt a téma. Csak ugy találomra szurtam ezt ki, ez fenyöpolcokkal van, nem is vastagok, és 126 cm széles a szekrény.Vajon ez nem hajlik be...?

    Tisztelem én a régieket, de nem azokért a dolgokért, amiket kevésbé jol csináltak.

Új hozzászólás Aktív témák