Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Energy52 #3888 üzenetére

    Na, fűrészfog a gumin:

    Hogy ne legyen olyan tiszta kép a fejedben, megírom, h lementem a műhelybe direkte, kinyitottam az ajtókát, hogy megnézzem Neked:

    Rajta van a fog a gumimon.

    Többen írták, h lógjon le a fog. Tulajdonképpen ez alapszabály. Egy 5-800-as keréken a kétezer forintos szalagokkal számolva nem is szabad másképp.
    De!
    egy: A te szalagod nem parafán, hanem gumin fut.
    kettő: A fűrészlapod igen rugalmas, alak és éltartó anyag.
    három: Nincs nagy terpesztése a fogaknak.

    Megjegyzem még, hogy a fog ha a gumi szélén fut, akkor kisebb ellenállással tudja a gumit maga alatt lapítani, valamint azt, h a gumi a munka során magára szed némi fűrészport. Ettől kicsit domború lesz a felülete, ami szintén gátolja a fogak visszahajlítását. Figyelni kell azonban erre a ráragadásra! Ha fenyőt vágsz (feltétlenül ritkább fogosztású lappal!), akkor sűrűn takarítani kell a gumit, mert a gyantafelrakódás akár annyira megfeszítheti a szalagot, h az elszakad.

    Csak bükköt vágok vele. Így ha nem balfaszkodom el, van, h másfél-két m3 fát is miszlikekre szabdalok egyetlen fűrészlappal. A bükkel kellően tisztul a gumi is, nem kell pucolgatnom. A fog nekem sose lett féloldalas a gumitól. (a féloldalasságot onnan veheted észre, h a jobbkanyart szépen vágja, a balt égeti, és lassan vágja.)

    Ha nem vág jól egyenesen, az elsősorban arra utal, h nem elég feszes a szalag, de lehet más oka is. pl. a vezető féloldalas beállítása, v a fogak felének a már említett "visszalapulása", a vezető vonalzó nem párhuzamos a fűrészlappal, nincs jól egyengetve az anyag (csavarodott).

    A vezetőnek állíthatónak kell lennie még arra az esetre is, ha a fogakat le akarod lógatni. Ha nem úgy van, akkor csak ennyit tudok mondani: prémijum metebó (máskülönben hogyan lehetne feltenni különböző szélességű fűrésszalagokat?)

    Nagy-nagy türelem kell egy szalagfűrész belövéséhez, de megéri az áldozat, mert utána kezesbáránnyá változik.

    ...és az ujjaidra vigyázz!

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák