Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Szalmakutya #41231 üzenetére

    Általában minden fafaj besötétül és homogénebb színvilágot kap gőzölés után. A bükköt épp azért szeretik gőzölni, mert sokak túl világosnak találják, és világos színben mégjobban kiüt, ha tarkább kicsit a pofázmány. Ezt a gőzölés számukra is szerethetővé, lakhatóvá varázsolja, mi több, stabilabb fát kapnak egy kis gőz után.

    Az akácot sokáig kell gőzölni. Sokkal tovább, mint a tölgyet, pedig annak is kell három nap a szaunában. A bükköt meg ha bedugják csak percekre, máris finom átalakulást mutat. Van olyan kollégám, aki a fajátékaihoz mindig gőzbe teszi negyed órára. Ez még nem minősül gőzölt bükknek. Azonban már ennyi is úgy megváltoztatja a fa karakterét, hogy én bármelyik új játékára biztonsággal rámutatok a piacon, amit azelőtt pedig sosem láttam. Ez a rövid gőz a névjegye.
    Van a bükknek egy igen kényes tulajdonsága: Ha kidöntötted (szigorúan a fagyok idején), azonnal fűrészeld fel, és rakatold jó szellőzőrésekkel. Mert amint megenyhül az idő, két nap alatt úgy befülled még rönk korában, hogy azt már csak tűzifának veszik meg. Nos, a gőz ezen a fülledésen is hatalmasat segít. Túlzás, hogy eltünteti, de javarészt észrevétlenné teszi.

    Igen, jól tudod. A bükk remekül hajlítható. Próbáld ki kis darabbal kuktában. (Nyomás alatt igazán prímán működik a gőz.) Szinte az ujjadra csavarhatod a fenyőhöz képest. Nem véletlenül van a szánkó bükkből. Amit nem sikerült eddig megfejtenem, az az, hogy láttam igazán világos, szinte fehér bükk szánkókat. Hogy hajlították vajon?
    Hajlításkor mindenképp számolj azzal, ha már élesben dolgozol, hogy nem marad a bükk se a hajlítósablonon. Visszább fog rúgni. Nézd a szálirányt. Amikor nem teljesen párhuzamos az erezet az élekkel (és az igen ritka, hogy párhuzamos legyen végig), akkor nézd, hogy merre nyílik. És ellenkezőleg hajtsd.
    Egyébként ha biztosra akarsz menni, akkor nem fűrészelni kell a fát, hanem hasítani. Hasításkor kiválogatni a legpárhuzamosabbakat, és azt méretre gyalulni. Így igen komoly, szóval meredek ívek is biztonsággal hajlíthatók törés nélkül. Kisebb íveket bármikor készíthetsz úgy, hogy behumt szemmel kiválasztod a fát, és behumt szemmel rászorítod a sablont. Nem fog törni.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák