Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Szalmakutya #41598 üzenetére

    "Szerintem egy vastagoló gyalu potenciálisan jóval veszélyesebb, mint egy dobcsiszoló"

    Teljesen egyformán veszélyesek.
    De emlékeim szerint az egyengető gyalu kiemelt veszélyei voltak fókuszban, és úgy érzem, kevered a vastagolóval. Mindkettő egyformán veszélyes, de az egyengető gyakrabban okoz balesetet - hiszen jószerével szabadon van a forgó késtengely.

    "Lancelot > láncfűrész (erdőben) > asztali fűrész > gérvágó >........."

    Sajátos megközelítés ez.

    Ha úgy tekintesz minden szerszámra, mint egyformán veszélyes munkaeszközre, jobb megközelítés. Ismeretekre van szükség, hogy tudjuk, mi milyen veszélyt rejt magában.

    Hova sorolnád a csavarhúzót? A legvégére, ugye, mint tök veszélytelen bizbasz. Otthagyod a műhelyasztalon, betéved egy gyerek. Bedugja a konnektorba, vagy elesik, kiszúrja a szemét vele, de extrém esetben akár szíven is lőheti magát vele esés közben.
    Tény, hogy vannak veszélyességi faktorok. A vastagoló gyaluról nem gondolja senki, hogy bárkinek is eszébe jut, hogy alányúljon. Még hót kényelmetlen is ott babrálni. Igen ám, de ott szeret a vastagolóasztalon bosszantani gyengébb idegzetűeket felgyülemlett forgács. Tudatlanok, tapasztalatlanok, felelőtlenek, vakmerők pedig simán kényszert éreznek azt kipiszkálni kézzel, járó gépen. Nem ritka baleset típus, hidd el. És ne gondold, hogy ha ugyanezt megteszed a dobcsiszolóval, az visszakérdez majd, hogy elég lesz a bűrkét leszednem, vagy mehetek tovább?

    "És az asztali fűrészen meg az alsómarón is gondolkodom, hogy megkérek egy mestert, hogy tanítson meg rá. Nem mindent lehet kilogikázni."
    Amikor megtörténik egy baj, akkor könnyű kilogikázni. És bajok sűrűen történnek. Ezek kilogikázásának a gyűjteménye a balesetvédelmi szakirodalom. Ne hagyd ki - már csak azért se, mert hibátlanul kilogikázták neked mások kárán. Aki kihagyja, gyarapítja a kilogikázandókat mérhetetlenül irrentábilis módon.

    "hogy egy dobcsiszoló építése alacsony kockázatú dolog. Ha tévedek, szóljatok."

    Khhmmm!
    Az építése valószínűleg az. Bizonyára arra gondoltál, hogy a megépült dobcsiszoló alacsony kockázatú dolog.
    Nagyon rossz szó ez. Mert az emberek úgy értelmezik, hogy elhanyagolható kockázat, vagyis veszélytelen.

    Évtizeddel ezelőtt volt itt a fórumon szó egy szalagcsiszolóról (az is csiszol), amiről lemaradt a vészleállító.
    Emlékszem, hogy jóvanazúgy habitussal el volt bagatellizálva, hogy motorfék sincs, kapcsoló sincs, és amikor valakit baleset ér, annak már úgyis mindegy, hogy van-e fék. És én megjegyeztem csendesen (de közben magamban szűköltem, mint egy kutya), hogy nem mindegy az, hogy egy részeg alkalmazottat 3 másodpercig csiszolunk, vagy harmincig. (De nem fontos részegnek lenni, elég egy rosszullét a nagynagy bajhoz.)

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák