Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz BlackBird #51635 üzenetére

    Ismét tartalmasat kaptunk tőled. És ezek a soraid is gondolatokat ébresztenek.
    (Nem felejtettem el az előző írásodra reflektálni, csak várnod kell, hogy összeszedettebben tehessem meg - most rém zsúfolt vagyok.)

    Van egy kedves barátom, akivel ma délután elég hosszan veséztük ki azt a témakört, amire válaszolva írtad ezeket s sorokat. (Konkrétan, és direkt ezért gurult hozzám vagy hat kilométert délben.) Neki két diplomája is idepasszol, plusz nem járatlan a programozásban sem.
    És valahogy idevág épp, amit mi nem csupán érintettünk, hanem picikét hosszabban elemeztünk.
    Idézlek:

    "Ma már szánalmasnak tűnhet, de akkoriban az általam szerkesztett Excel táblákban készítettem a szabásjegyzéket és a szerelvénylistát. Egyszerű módszer, de működött."

    Akkor még nem posztoltad ezt az írást, és mi éppen ezt elemezgettük, hogy tudnánk-e valamit kezdeni vele. Nincs tíz perce, hogy kaptam tőle mail-ben linket, amit most továbbadok:
    Anyagszámla generálás Su-ból Excel-be.
    Vagy tud-e valamit a SU (és persze az Excel) kezdeni a táblafelosztással, szabásjegyzékkel?
    G kód Su-tól a CNC-fele. Küldöm a part 2- és 3-t is, ha nem hozná maga után automatikusan.

    Szóval ez napjainkban sem szánalmas semennyire. Ha elég jól ismerjük az Excel függvényeit, csodákat lehet művelni vele. Szinte úgy tekintettünk az Excel-re, mint príma adatbázis kezelőre, ami meglepően sok nem Microsoft termékkel teremt átjárást.
    Hogy idő híján, tudatosan, vagy tudat alatt nem érintettük az ACAD bevonhatóságát ominózus problémakörbe, azt nem tudom - de talán megvizsgáljuk majd azt is, ha időnk engedi.

    És talán fentiek részlegesen választ is jelenthetnek Eagl3 #51636-ra. Sajnos kevés időm van érdemben ide is válaszolgatnom, de több gondolatom is lenne pedig. Most éppen a SU-t járjuk körbe. Verdikt még nincs. Korai lenne. Éppen azért a SU-t, mert akinek az se megfizethető, az ne akarjon komplex termelésirányítást.
    Azon pedig mindenkinek gondolkodnia kell, hogy a jogtiszta szoftver ha drága is, legtöbb esetben visszatermeli az árát belátható időn belül. Mert az a fillérbaszás, hogy akarunk 20-50 milla árbevételt, de nekünk drága az Inventor éves 2-3 millás bérleti díja. Meglesz a bevételünk nélküle is, de sose lehetünk úgy versenyben. Csak gürizünk, és késélen táncolunk. Lemaradva. És a lemorzsolódás vár ránk.

    Szóval beindította mdk01 a legkedvesebb gyerekkori barátom elméjét is elannyira, hogy látom, amíg itt szerkesztgettem ezt a szöveget, ő már küldött két újabb mail-t, valószínűleg ugyanebben a témában.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák