Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #56110 üzenetére

    " Hogy ezt mivel és hogyan érik el, azt kevéssé tudom."

    Volt egy trend, amit tulajdonképpen a dilinyós vásárlók diktáltak. Minél erősebb, azaz minél több wattos legyen a porszívó. Ha megjelent 1 W-al nagyobb áramfelvételű, akkor azt választották. Mindig annak a gyártónak futott a szekere, amelyik a legnagyobb áramfelvételű motorral kínálta a porszívóját. Így aztán gondolkodás nélkül egymásra licitáltak.
    Jött aztán egy rendelet, ami a gondolkodás nélküli pazarlást hivatott kordába terelni. Ez a rendelet pedig valami 700 W-ban maximálta egy porszívó áramfelvételét. Így aztán már nem volt szükség arra, hogy ember elgondolkozzon azon, hogy egy ezerötszáz wattos porszívónak akkora az áramfelvétele, amivel már vígan hegeszteni lehet. Nem levegőt mozgatni, hanem vasat olvasztani.
    Hogy egy porszívó szívóereje, légszállítása mennyi, azt egy bizonyos határ felett (és legyen ez az a meghúzott plafon, ami 7-750 W) a vákuumszivattyú rendszere, és annak a pontossága határozza meg. Ha ez rosszul van konstruálva, tehetsz te arra 10 KW-os motort is, az akkor se fog jobban szívni.
    Így jutottunk el oda, hogy ma egy 6-700W-os porszívó nagyobb vákuumot éleszt, és azt nagyobb légszállítással teszi, mint az egykori másfél kilowattos atomreaktor szégyenítő csodák.
    Ez így a helyére is került. A porszívók esetében.
    Ám ha megfigyeled, teljesen ugyanaz a trend ma a 125-ös sarokcsiszolóknál, mint ami egykor a porszívóknál volt. 1500W-os kisflex. Dufla, meg trifla áron többért, mint az egyébként teljesen elégséges 7-800 W-osak. 1500 W-al már a 230-as flex is szépen muzsikál, a 125-ösre pedig szó szerint pazarlás. Nem egyéb, mint villanyszámla gerjesztés a butaság jegyében. Hajrá klímakatasztrófa! Mi, vevők vagyunk a gerjesztői mindennek, és minket csak kiszolgál az ipar. Mindig azzal, amit kérünk.

    Visszatérve a porszívóra. Konkrétan a Te pörkszájd porszívódra.
    Nekem elég sok porszívó megfordult már a kezem alatt. Nem sorolom el, de legalább 4-5 féle, mindenféle.
    És a leghangosabb melyik volt? Igen, a lidis. Annyira hangos volt, hogy kivittem egy 10 méteres csőhosszabbítással a műhely elé az udvarra, és becsuktam az ajtót, úgy dolgoztam. Becsengetett a szomszéd. Ezt mondta:
    - Zajolok magam is, nem is keveset (flex-el bravúrozott minden nap éveken át), de ennek a porszívónak a hangjába bele lehet bolondulni.
    Így esett, hogy a vacsiúj lidisporszívómat (aminek egyébként gyönyörű ereje volt) elcseréltem egy hatalmas nagy használt Ghibli-re. Ami azóta is megy napi szinten.
    A legcsendesebb porszívóm? Hö. A kapható legkisebb metebó. Gyönyörű erővel, csak ugye kicsi tartállyal az ipari munkához. Ez a kicsike tartály még viszonylag élhető is volt. Az segített megszabadulni tőle, hogy ha felkaptam, véletlenszerűen olykor elengedte a patent a fedelét, és ... húú, le se írom, mert a gondolatától is fuldoklok.

    Szóval, javaslom, Sensei, hogy a tavaszi lomtalanításkor híjd házhoz a hulladékgazdálkodó egységet, és készítsd a kapuba nekik, vigyék isten hírével. Ismerlek annyira, hogy tudom, nagy családod lévén, számodra ez méltatlan pazarlás. De két szóval meggyőzlek. A filhallásod drágább. Meg a családod filhallása. Mondja ezt egy süket, teljes meggyőződésből.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák