Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • T J

    tag

    válasz orbano #63518 üzenetére

    Hogy a fa olyan is maradjon, mint gyalulás után, annak az a feltétele, hogy ne legyen magasabb a nedvességtartalma mint a helyiségé, ahová kerül.
    Fűrészáru mindig nedvesebb, lapanyagok mindig szárazabbak, mint egy átlagos lakás levegőjének nedvességtartalma.
    Ezért arra kell készülni, hogy minden fa (még a mű-szárított asztalos faanyag is), száradni fog, azaz széltére összemegy, ebből fakadóan csomók körül meghajlik.
    Ha van lehetőséged szárított faanyagot a lakásban még pár hónapig tárolni, és azután megmunkálni, akkor nem szükséges réteg-ragasztott ajtófríz. A rétegragasztással a görbülés esélyét csökkentik, mert kisebb az esélye, hogy mind3 réteg ugyanabba az irányba akarjon görbülni. Ha a csomókat is kiejtik (hossztoldás), akkor még kisebb az esélye a görbülésnek, tekeredésnek.

    Lapanyagok (forgácslap, farostlemez, OSB) pedig mindig dagadnak, mert a gyárban túlszárítják őket. Még nem láttam olyan bútorlapot, ami nem dagadt volna. Ebből következik, hogy ha pl farostlemezt (MDF) csavarozol a fakereted egyik oldalára, és az megnyúlik, akkor elgörbíti az ajtódat. Ha mindkét oldalára ugyanolyan lapot csavarozol, akkor egymásnak ellent tartanak.
    Szándékosan kihagytam a rétegelt lemezt, mert kicsit kivétel. Mégpedig azért, mert hosszú rostok vannak benne, és a hosszába menő réteg ellentart a keresztbe menő réteg dagadásának, és fordítva. Mert hosszára nem mozog a fa, csak keresztbe. Ezért a rtg-lemez a legkevésbé dagadó faalapú lap. De azért megfigyelhető feszültség a rtg lapokban is, főleg a 152x152cm orosz lemezekben. A nyugati (és drágább) lapok kevésbé feszkósak, és egyenesebbek is.

    A te esetedben, mivel szendvicspanelről van szó, legalább akkora, vagy inkább nagyobb jelentősége van a borítás anyagának és szimmetriájának, mint a maganyagnak. Legjobb lenne, ha minden alapanyagot a helyiségben tárolni tudnál pár hétig, akkor mindegyik nedvességtartalma beállna a szobáéra, és megállna a mozgás.
    Arra figyelj, hogy sík felületen csavarozd rá a borítást a vázra, mert az úgy marad.
    3cm vastag lécből már nem szakad ki a vasalat, akár függesztett, akár lábon álló ajtó lesz, 2 cm necces. Azt az oldalt, amelyikbe a görgőt szereled (akár alsó, akár felső), méretezheted vastagabbra is, a többi oldalra elég lehet 3 cm.

    Alternatívaként esetleg szóba jöhet valami nem faalapú lemez, pl nyomdászok által használt habosított PVC. Linkelni nem tudok, de ha akarod, megtudakozom nyomdász ismerősömtől a típust. Ez könnyű, és nem mozog a nedvesség-ingadozástól, legfeljebb a hőingadozástól egy kicsit.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák