Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Ha valaki épp unatkozik, és örömét lelné benne, segíthetne "felvilágosodni" egy informatika-technikai kérdésben.

    Azt nagyjából kapizsgálom, hogy működik a gép, mikor már programok futnak (még egyszerűbb C++ gyakorló-progikat is hegesztettem már - de csak egy szabadon választható egyetemi tantárgy mérnökkaron; nem vagyok sem programozó vagy mikroelektonikai mérnök ; ).
    Egyszer mereven bámultam már egy integrált, ami elvileg leírja a a számoló/számítógépek működését (analízis I mérnökkaron :DDD), és azt hiszem egy pillanatra még fel is fogtam (mára persze már elfelejtettem).
    Az is dereng, hogy először BIOS, aztán OS, aztán programok, és a programnyelveket lehet lefelé bontani a gépközeli nyelvekig (vagyis akár pont a "gépnyelvig", de nem akarok nagy hülyeséget mondani azzal, hogy a regiszterekig...)

    Egy dolgot nem tudok még elképzelni sem magamtól, és még sehol sem hallottam rá utalást, ahogy senki sem adott rá értékelhető választ, mikor kérdeztem:

    - Mitől indul el a gép? (Úgy is mondhatnám: Mitől kel életre?)

    Mármint... Ráadjuk a feszültséget az áramkörre, és...?
    Mi az az "Isteni szikra", amitől az áram alá helyezett alkatrészben elkezd lefutni a legelső program, hogy aztán BIOS és OS, stb. Mi kézteti arra a legelső pillanatban fennálló állapotot, hogy elkezdjen végrehajtani valamit? (Ne csak fűzsön, mint egy néna Edison izzó?)

    Olyan talány ez nekem, mint a "mitől kelt életre Frankenstein szörnye"? Mert lelke az nemigen van neki. Ha mégis lenne, gondolom hallottam már róla, és nem engednék, hogy csak úgy kidobják az elavult hardware-eket a veszélyes hulladékokhoz, újrahasznosítsák, és stb.

    Szóval...? Van erre egy korrekt válasz, vagy ez egy nem_nevezetes_örök_talány, mint ahogy a fizikusoknak is mindig kerülközik valami, amit még nem tudnak megmagyarázni, és max tippelgetnek, hogy "Igen! Atom ; ... ; Egybefonódó dimenziók és szuperhúrok!"

    Szerintem ha ezt a kérdést megfejtenénk, akkor a valódi mesterséges intelligencia alapkövét is lefektetnénk.

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák