- Xiaomi 12T - egytucat
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Remekül néz ki a szögletes Z Fold6
- Fotók, videók mobillal
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali mobilos kérdések órája
Hirdetés
-
Szilárdtest-akkumulátorokat fejleszt Kína, jöhet az áttörés?
it 830 millió dollárnak megfelelő összeget költ a szilárdtest-akkumulátorok fejlesztésére Kína a jelentések alapján.
-
Amazwallet néven új funkciót kapnak egyes Amazfit órák
ma Tizenhárom kártya tárolására lesz jó, viszont nem lehet köztük bankkártya vagy hitelkártya.
-
Nézzük élőben a PlayStation State of Play előadását! [2024 - Május]
gp A műsorban számos játékról kapunk friss információkat, VR2 címek is helyet kapnak a show-ban.
-
Mobilarena
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
DrDobos
őstag
Sziasztok!
Valaki, akinek megvan Zé megúszós kaják könyve, el tud belőle küldeni nekem egy receptet? Ezer hálám előre is!
Samsung Galaxy A55 5G
-
veterán
Sziasztok!
Friss habanero-t lehet valahol Bp-en venni, ahova egy belvárosi halandó is el tud jutni BKV-val?
Tavaly kaptam kolléganőtől pár barna színűt, jollof rizsbe raktam, nagyon bejött ez a gyümölcsös íze a paprikának (meg hát gyenge se volt ) , de idén nincs neki.
Vettem Lidlben ilyen chili mixet, amiben volt egy habanero szerű paprika (nem tudom az volt e), de se íze se bűze nem volt.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
#75501312
törölt tag
Tökös kérdés következik.
Kiccsaládom meglepett egy sütőtökkel, pedig tudják, hogy nem szeretem, de kidobni nem szeretném.
Illetve ettem már finom sütőtök krémlevest és sztem sült tök / krumpli / hagyma formában is, de magamtól eszembe nem jutna, hogy tököt vegyek magamnak. Úgy vagyok ezzel, mint a lazaccal: magamnak nem csinálok, de ha vki meghív karácsonyi ebédre és az van, akkor megeszem, mert egyébként nem rossz, ha vki jól tudja elkészíteni.
2 kérdésem lenne: lehet-e fagyasztani és ha igen, milyen formában?
Másik kérdés, hogy milyen egyszerű receptben lehetne felhasználni, hogy még egy szkeptikus is megszeresse (esetleg elkészíteni és lefagyasztani)?
Legvégső esetben odaadom valakinek, viszont szeretek kísérletezni a konyhában, ezért érdekelne pár recept, ami relatíve egyszerű és lehetőség szerint laktóz / tejtermék mentes. -
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #5266 üzenetére
Jövő héten nálunk sütőtökkrémleves lesz, mellé rizskoch házi meggylekvárral.
Sütőtökkrémleves (saját) recept:
- ~ 1 kg sütőtök
- 1 fej hagyma (mindegy milyen)
- 2 gerezd fokhagyma
- Kis darabka gyömbér (kb 3cm-es)
- 1 csipet szárított chili (ez elhagyható, ha valaki nem szereti csípősen)
- 1 teáskanál curry, bors, szójaszósz
- 1 evőkanál balzsamecet , barnacukor
- Só ízlés szerint
- Tökmag, tökmagolaj.Egy 3 literes lábosba odatesszük tökmagolajon (más olaj is jó) a felkockázott hagymát, ha elkezdett sülni hozzáadjuk a fokhagymát és a felaprított gyömbért, ha megpirultak mehet rá a felkockázott sütőtök, (Tipp: a tököt előtte sütőben meg lehet pirítani, ettől kap egy kis füstös/karamellest ízt) aztán a víz, és a többi említett hozzávaló. Ha sikerül szétnyomni a fakanállal a sütőtököt, akkor megfőtt ezután botmixerrel pürésíthetjük. A tetejére csorgathatunk egy kis tökmagolajat, és szórhatunk rá pirított tökmagot.
Ez a recept édesburgonyával is elkészíthető, csak ez esetben tökmagolaj és a tökmag helyett egy kis parmezánnal vagy bármilyen kemény sajttal szórjuk meg a tetejét.
Én nem fagyasztanám le, tessék szépen szezonális zöldségeket fogyasztani.
A sütőtök egyébként szinte mindenre használható, amire az édesburgonya.
Én nagyon szeretem simán megsütve is, olyan otthon illat van tőle az egész lakásban amikor sül, alaposan meg kell sütni, hogy karamellizálódjon, akkor lesz igazán finom, és egy kis mézet is lehet rá folyatni fogyasztás előtt. -
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #5270 üzenetére
Nekem mindig annyi ötletem van, hogy nagyon ritkán van ugyanaz az étel. Sokaknak az a gondja, hogy mit főzzenek, nekem inkább az, hogy mit ne. Szeretek változatosan és sokfélét sütni/főzni, csak kellene valaki, aki meg is bírja enni.
Bizony érdemes meghívni valakit, a nők nagyon szeretik, ha egy férfi tud főzni. -
inf3rno
nagyúr
Szia!
Hát igazából két módszer van, az egyik, hogy lábasban főzöd meg, a másik, hogy sütöd, és abból csinálod a levest is. Az utóbbi olyan szempontból jobb, hogy jobban karamelizálódik a tök, és édesebb lesz, azért azt szoktuk. A dolog lényege annyi, hogy kiszeded a belét, feldarabolod, aztán egy tepsiben felteszed alufólia alatt úgy, hogy öntesz alá vizet. Nem emlékszem mennyi ideig szoktuk sütni, leginkább addig, amíg megpuhul, hogy a villa már gond nélkül belemenjen. Töktől is függhet, meg talán mérettől is, én egy órára saccolom. A végére nyilván leforr a víz, és ha már puha, akkor egy picit még lehet pirítani a karamelizálás végett. Ez így fogyasztható pl fahéjjal és mézzel, a héját kivéve persze. Ha levest akarsz belőle, akkor ezt lehet pépesíteni botmixerrel, és vízzel higítani. Valaki tejjel vagy tejszínnel csinálja, mi nem szoktunk nagyon tejszínezni. A levesnél sem feltétlen kell bele egyéb fűszer. Só, bors, méz vagy cukor esetleg mehet bele, de nem jó túl édesre. Lehet venni szeletelt mandulát. Szoktunk csinálni kevés cukorból karamellt és még forrón beledobáljuk ezt a szeletelt mandulát. A lényege, hogy egy nagyon vékony réteg karamell legyen a mandula körül. Ezt érdemes a tetejére szórni, plusz tökmagolajat spirálban. Lehet tökmagot is pirítani, vagy csak úgy nyersen hozzáadni, de az kevésbé jó. A tökmag olaj egyébként nagyon hőérzékeny, úgyhogy csak a végén szabad beleönteni, ha már tálalod, illetve érdemes hűtőben tartani. Szerintem aki nem szereti, az nem biztos, hogy meg fogja szeretni valaha is. Én a sárgadinnyével és a sóskával vagyok így. Ja még annyi, hogyha nagy a tök, akkor érdemes kisebb részéből levest csinálni, és nagyobb részét meghagyni sültnek, mert az nálunk is jobban fogy. Azt egyébként lehet más kajákhoz is köretnek használni, pl sülthús, rizs, sütőtök, savanyúság nem rossz kombináció. Mi is találtunk most a földön egy masszívat, majd fotózok, ha el nem felejtem.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
sutszi
veterán
válasz inf3rno #5273 üzenetére
Te amúgy olvasni is szoktad a topikot, vagy write-only vagy?
(Nem azért, csak leírni ugyanazt amit előtted már leírtak...jól összekuszálva, több mint zavaró.)
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
inf3rno
nagyúr
Én úgy csinálom, hogy az újaktól nézem sorba, és válaszolgatok. Valamikor kimarad 2 nap, de általában nem gyűlik fel sok. Szóval előfordul, hogy a legfrissebbet nem olvastam még el, és úgy válaszolok. Egyébként meg teljesen más receptet írtak le. Ezek szerint az olvasás neked sem az erősséged.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
sutszi
veterán
válasz inf3rno #5275 üzenetére
Nincs hangulatom beletenni 30-40 percet, hogy most mondatonként szétcincáljam amit írtál...összehasonlítva a korábbi leírással. De ha nem lett volna nagy arányú átfedés akkor nem szólta volna. Ami a különbségeket illeti azt ki is hagyhattad volna.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
inf3rno
nagyúr
válasz freaghill #5237 üzenetére
Megkérdeztem ma, de ő még az a generáció, aki ránézésre csinálja a dolgokat, nem méricskél. Azért leírom, amit mondott. Ha összerakod még ezzel a videoval [link] és ezzel a recepttel, akkor már egész jól képben leszel. [link].
Kétszer két tekercshez olyan fél kiló liszt kell, esetleg kicsit több, mondjuk 600g. Na most ez füredi vagy devecseri liszt volt nálunk egy 30 évig, de azok a malmok már bezártak. Meg lehet próbálni bármelyik lisztből, nem is feltétlen kell hozzá rétesliszt, vagy lehet fele-fele arányban is, garancia sajnos nincs rá, hogy rendesen fog nyúlni. Ki kell tapasztalni, hogy neked melyik liszt válik be, jó minőségű kell hozzá. Több helyről is hallottam, hogy a Tüskeszentpéteri jó hozzá, úgyhogy szerintem próbáld először azzal. Ehhez kell vizet adni úgy, hogy ne legyen se túl kemény, se túl lágy. Nyilván ő ránézésre látja, hogy mi a jó. Én úgy emlékszem, hogy valahol a levestészta és a kenyértészta között fél úton lehet keménységben, ha ez mond neked valamit. A liszthez kell egy kis langyos víz, amibe teszel egy kis sót, meg egy kanál olvasztott zsír is belemehet. Tojást ő nem szokott beletenni, és ecetet se legtöbbször. Gondolom ha többször megpróbálod, nagyjából kialakul, hogy mik a jó arányok. Másokat nézve olyan 250-300mL lehet a víz és 2 csipet a só.
Ha megvan, akkor jól ki kell dolgozni hólyagosra. Igazából a liszt mellett ez a legfontosabb része. Erről majd küldök képet, mert én is kedvet kaptam hozzá és most szedtünk le egy mázsa almát. Az van, hogy dagasztod, dagasztod 3 ujjal (hüvelyk, mutató, középső) olyan negyed óra, aztán egyszer csak látod, hogy a levegő, amit belegyúrsz az ilyen fél-egy centis hólyagot csinál rajta. Na akkor már nagyjából jó. Mások paskolják, mint a Borbás Marcsi féle videoban, mi ilyet sosem csináltunk, gyúrásnál látszik, nem szükséges, de lehet, hogy a 3 ujjas dagasztás miatt. Utána pihentetni kell kb. egy órát. Ehhez alá szór lisztet, a tetejét bevágja ki tudja miért, utána meg letakarja konyha ruhával. Pihentetni valami langyos helyen kell, de nem jó, ha túl száraz, pl sütő mellett, mert akkor kérge lesz. A lényeg, hogy a hideg hely még ennyire se jó neki. Ha eleget állt, akkor meg kell lisztezni a terítőt, aztán ki lehet tenni rá, megkenni a tetejét olvasztott zsírral és lehet is nyújtani. A nyújtáshoz be kell lisztezni a kezed, különben hozzátapad. Alá kell nyúlni, és húzni egy kicsit rajta. Lehet ujjal felfelé, de lehet kézháttal is. Ha kilyukasztja a körmöd, akkor inkább kézháttal. Körbe kell járni az asztalt, és minden oldalán egy kicsit húzni rajta, amíg a teljes terítőt le ne feded. Utána a szélein le kell vágni a maradékot, de lehet lefelé húzva letépni is.
Ha ki van nyújtva, akkor le kell kenni olvasztott zsírral. Na most én úgy emlékszem, hogy inkább fröcskölte rá a zsírt, mint tollal kente volna. Meg sok biztosan nem kell rá. Utána mehet bele a töltelék. Ez lehet túró, pl 1kg túró, 3 tojás sárgája, 1cs vaníliás cukor és cukor ízlés szerint villával összekeverve, nyomkodva. Lehet beletenni mazsolát is. Tejfölt semmiképp, azt egyszer elkövettem, és elázott az egész. Amit még szokott az a darás almás és a mákos almás. Itt az a lényeg, hogy először a darát vagy a mákot kell rászórni, hogy ne ázzon el. Utána mehet a reszelt alma. Az almát előtte ki kell nyomkodni, szóval érdemes a nyújtás előtt lereszelni, hogy legyen ideje kiengedni a levét. Lehet cukrozni is, ha nem elég édes az alma. Nem jó túl sokat tölteni bele, itt is rá kell érezni az arányra. Nem úgy kell, hogy egy helyre odaszórod az összeset, vagy megpróbálod elkenni a tésztán, hanem ilyen nyomokban oda kell szórogatni.
Ha meg van töltve, akkor két oldalt fel kell húzni a terítőt, és ha minden jól megy, akkor legurul a tészta, és összetekeredik magától. Lesz két tekercsed egy adagból. A köztük lévő részt meg lehet kenni olvasztott zsírral, meg a tetejét is. Elvágni ilyenkor még nem kell, majd csak ha megsült.
A tepsit ki kell kenni zsírral. Mehet bele a dupla tekercs. Lehet hajtani vagy vágni is. Olyan közepes lángon kell neki legalább fél óra. Látni fogod, ha elkezd barnulni. Nem jó túl erős lángra tenni, mert megég kívül, és nem sül át rendesen. Ha kész, akkor lehet szeletelni, porcukrot szoktak még rászórni. Ennyi.
Na most nálunk ez a sváb változat van, mi nem tejfölözünk, hanem olvasztott zsírozunk. A Borbás féle videoban inkább tejfölöznek sok helyen.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
Digitalpimp
senior tag
Ízesíteni, pl. tavaszi tekercsbe. A halszósz is olyan, hogy kevés kell belőle, lehet vele kísérletezni, hogy mibe jó, meg nem mindegy milyet veszel. Régebben olvastam róla egy elég jó cikket, ott azt írta a csávó, hogy neki már hiányzik, ha nincs benne a megszokott ételeibe.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
-
#75501312
törölt tag
válasz Tibicsucsu #5298 üzenetére
100% tapasztalat.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! KONYHA - HÁZTARTÁSI TERMÉKEK - BOTI ÁR FELÉÉRT!
- Erős asztalláb (Steelcase)
- Eladó-Kiadó ingatlan táblák , hogy sikeres legyen az eladás! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Eladó Családi Ház Nőtincsen 70 négyzetméter Lakó rész + 40 négyzetméter beépíthető rész
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen